Възел на преминаване през покрива - характеристики на инсталацията и правила за избор

Избираме възела на преминаването през покрива - устройството и функциите за инсталиране

Осигуряването на нормален обмен на въздух в жилищни и промишлени сгради е една от основните задачи при проектирането им. За тази цел се разработват вентилационни тръбни системи, които изпълняват няколко функции. Но за всички такива комуникации е необходим възел на преминаване през покрива. Този дизайн гарантира надеждно и безопасно закрепване на тръбните елементи.

съдба

Почти всички вентилационни системи и комини са проектирани за вертикален изход на въздуха. За да се намали турбулентността, каналната система трябва да се състои от по-малко завои и разклонения. Следователно в по-голямата част от случаите изтеглянето се извършва през покрива на сградата.В зависимост от предназначението на магистралата се определя типът на възлите за достъп. Основните са вентилационните системи и системите за почистване на димните газове от въглероден окис от отоплителните уреди в задачата - бойлери от различен тип. За тях са представени различни изисквания за проектиране на сглобяването. Всички обаче трябва да отговарят на следните изисквания:

  1. Монтажът не трябва да влияе върху топлинните свойства на покрива. Състоянието на запазване на плътността и топлоизолационните параметри задължително се спазва.
  2. При избора на конструкция се взема предвид натоварването върху припокриването, което се получава при монтиране на пасажния възел.
  3. Материалът на производство отговаря на изискванията на дадена система за обмен на въздух. За вентилационните и коминните системи това е различно.

Изборът на технологичната схема на монтаж директно зависи от предназначението на възела на преминаването през покрива.

Вентилационни системи

Те се характеризират с относително голям разрез на отвора. Ето защо конструкцията на уреда трябва да съответства на общите параметри на въздушния канал. Специфичността на инсталацията на вентилационните системи е да поддържат тяхната плътност и относително малка дебелина на стената на тръбопровода - до 0,7 мм.Дизайнът на прохода за вентилационните системи е защитен капак, монтиран на покрива. На нея е прикрепена тръба, като по този начин се фиксира нейното положение. В зависимост от избрания тип обмен на въздух могат да се осигурят специални клапани. Те служат като амортисьор, който предотвратява приемането на въздух отвън.

Тя може да бъде активирана ръчно (механично), с помощта на автоматизирана система или при понижено налягане в тръбата (канализационен клапан). При избора на конкретен проект е важно да се вземат предвид следните параметри:

  1. Вътрешният диаметър на монтажа трябва да бъде малко по-голям от канала. Най-добре е повърхността да има еластични уплътнения.
  2. Наклон на покрива. След монтажа на уреда положението на тръбата трябва да бъде строго вертикално. Това се определя от ъгъла на наклона на основата по отношение на инсталационната линия.

Основният проблем при монтирането на този монтажен елемент е да осигури хидроизолация. След като дупката в покрива е направена, е необходимо да се изключи проникването на атмосферна влага между материала на покрива и покритието на основата. За тази цел стоманената престилка трябва да се монтира под ръба на покрива или под най-близкия защитен слой (шисти, плочки и др.). Като допълнителна мярка е възможно да се използват хидроизолационни материали (битум).

комини

За организирането на коминния агрегат трябва да знаете спецификата на работата на комина. В този случай възелът за достъп през покрива, освен функцията за фиксиране, ще изпълнява защитна функция. Тъй като основният материал е производството на покривна дървесина, е необходимо да се предотврати влиянието на високи температури от комина върху повърхността на гредите и дъските. За да направите това, можете да изберете специални модели на уреда или да инсталирате допълнителен топлоизолационен слой.

При избора на оптимален модел е необходимо да се вземат предвид такива фактори:

  1. Материалът за производство не трябва да се унищожава при температурна разлика. Най-добре е да се използват многопластови типове, при които топлоизолацията от базалтова стомана е защитена от двете страни от неръждаема стомана.
  2. Когато се свържете с комина, не трябва да има рязък спад на температурата. Това може да доведе до промяна на "точката на оросяване" към вътрешната равнина на тръбата.

Като се придържаме към тези условия, възможно е да изберем оптималния модел на възела за достъп през покрива, който може да осигури на дихателните пътища подходяща здравина, надеждно закрепване и защита от външни атмосферни фактори. Освен това, използвайки съвременни хидроизолационни материали, можете напълно да премахнете възможността за проникване на влага през уреда.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Покриви на високи сградиПокриви на високи сгради
Проектиране на отопление, вентилация и климатизацияПроектиране на отопление, вентилация и климатизация
Прилегнете към покрива към стенатаПрилегнете към покрива към стената
Вентилация на покрива във Финландия! Най-добрите цени! Вентилация за метални покриви Вентилация за…Вентилация на покрива във Финландия! Най-добрите цени! Вентилация за метални покриви Вентилация за…
Хапче на покрива за вентилация обща информация, ползите от Санкт ПетербургХапче на покрива за вентилация обща информация, ползите от Санкт Петербург
Пластмасови вентилационни тръби за извличанеПластмасови вентилационни тръби за извличане
Монтиране на комина от сандвич-тръби сами Снимка и видеоМонтиране на комина от сандвич-тръби сами Снимка и видео
Разработване на отоплителни и вентилационни системиРазработване на отоплителни и вентилационни системи
Технология за вентилация на покриваТехнология за вентилация на покрива
Вентилация Вентилационна инсталация, производство на вентилационни системи в Нижни НовгородВентилация Вентилационна инсталация, производство на вентилационни системи в Нижни Новгород
» » Възел на преминаване през покрива - характеристики на инсталацията и правила за избор