Монолитно припокриване върху велпапето

Монолитно припокриване върху велпапето

Към днешна дата нито една конструкция не е завършена без използването на стоманобетонни конструкции. Технологията на бетонирането се използва при изграждането на основи на конструкции, както и при монтажа на скелети и междуетажни тавани на сгради. Освен това, вместо сглобен стоманобетон, при строителството на промишлени и граждански обекти се използват монолитни бетонни конструкции.

Основните предимства на монолитните припокривания са по-ниските разходи и фактът, че те могат да бъдат с всяка геометрична форма и размер. Особено често се използват монолитни тавани в строителството на сгради с метална рамка. Свързани с колоните посредством армировка, те придават допълнителна устойчивост и стабилност на цялата структура на рамката.

Монолитна плоча върху велпапе

При бетонирането на бетон се използват различни видове кофраж, но един от най-често срещаните през последните години е постоянният кофраж от гофриран картон. Не позволявайки на бетона да се разстила по време на втвърдяване, кофражът от вълнообразен картон също е допълнителна външна армировка. Той частично компенсира силите на опън, които действат върху долната подсилваща мрежа. Това значително увеличава здравината и носещата способност на пода.

В допълнение, монолитна плоча с профилиран лист, която има модерно защитно и декоративно покритие, позволява в някои случаи да се направи без скъпоструващо покритие на тавана.

Изчисляване на монолитно припокриване върху профилния лист

Устройството на монолитно припокриване над гофрирана дъска е кофраж от метален профилен лист с подсилена клетка от метални пръчки, разположени над него.

Тази конструкция се основава на надлъжни метални греди. По този начин едно монолитно припокриване по профилирания лист прехвърля натоварването, действащо върху пода, върху поддържащите структури на трупа и основата на сградата.

Монолитно припокриване по велпапе - размери на специализиран лист с ребра за по-добро фиксиране на бетона

Профилизираният профил на профилите, напречното сечение на металните армировъчни пръти и дебелината на монолитно припокриване се определят от работното натоварване и обхвата между поддържащите греди. Дебелината на плочата обикновено се определя от съотношението 1:30. Това означава, че ако дължината на отвора е 6,0 м, тогава бетонният слой трябва да бъде не по-малък от 200 мм.Изчисленията отчитат размера на бъдещата сграда, проектното натоварване на пода и теглото на самите строителни конструкции. Всичко това влияе върху избора на профила и профила на металните греди и колоните на рамката, както и характеристиките на основите на сградата.

Твърд таван за професионална настилка представлява особено отговорни строителни конструкции, така че работата по инсталирането на тези структури се извършва само в присъствието на проектна документация за строеж. Проектна документация на Solid таван на професионални подови и сила изчисляване на метални конструкции, извършени въз основа на парченце II-23-81 «стоманени конструкции" и за изрезки от 2.03.01-84 "Бетон и бетонни конструкции."

Чертеж на монолитно припокриване върху велпапето

Тъй като тези изчисления са доста сложни и отнемат много време, при проектирането на работна документация за конструиране и изчисляване на товари дизайнерите използват специален софтуер, включително компютърно проектираната CAD система. Съставът на работната документация включва кофражни чертежи за монолитно припокриване върху велпапе, арматурни чертежи, всички необходими изчисления и спецификация на материалите.

На етап проектиране се извършват и технически и икономически изчисления. Те потвърждават колко оправдано да се прилага по отношение на този конкретен строеж Solid таван на професионална настилка, цената е малко по-висока от стойността на монолитни стоманобетонни конструкции с конвенционално сгъваема кофраж.

Ако сте уверени във вашите способности и искате самостоятелно да изчислите монолитното припокриване на профилирания лист, съветвам ви да използвате безвъзмездната помощ от 1987 г. Не се притеснявайте от неговата възраст - малко се е променило в строителството на тези години. В момента това е най-подробният и точен на съществуващите инструкции по тази тема.Изтеглете ръководство Можете да свържете: "Препоръки за проектиране на монолитни бетонни подове със стоманени профилирани платформа" (щракнете с десния бутон на мишката и изскачащи менюта, кликнете върху "Save As ...", а след това изберете папката на твърдия ви диск и име) , Ако използвате съвременен браузър (почти всеки, с изключение на Internet Explorer), можете просто да отворите връзката в нов раздел.

Трябва обаче да разберете, че грешното пресмятане на припокриването е не само допълнителни разходи, но и реална опасност за живота. Ето защо, ако преди това не сте се сблъскали с такива изчисления, за вашата безопасност ви препоръчвам да се обърнете към професионалните дизайнери.

Два възможни оформления на листове за монолитно припокриване върху профилирания лист, с размери от 9 на 12 метра

Най-подходящото използване на велпапе за припокриване на нестандартни размери с голям брой различни технологични отвори. В тези случаи разходите за производство на индивидуален кофраж са големи и няма възможност за повторно използване.

Монолитно припокриване върху велпапе - технология на изпълнение на произведенията

След края на монтажа на металните греди на подовата настилка, кофражът е направен от профилирани листове. Те са подредени с припокриване на една или две вълни и са прикрепени към горните рафтове на поддържащите метални конструкции. В зоните на навиване, гофрираната плоскост е съединена с нитове.

След това преминете към полагане на арматура. Преди началото на армировката е необходимо да се зададе крайния кофраж до проектната височина на плочата. Монтажът на арматурни прътове, мрежи и индивидуални пръчки се извършва в съответствие с работните чертежи на армировката.

Подготовка на подови настилки от гофрирана дъска за изливане на бетон

Необходимо е да се осигури необходимата дебелина на защитния слой от бетон с помощта на специални пластмасови скоби. За големи площи на пода, след поставянето на армировката, са монтирани специални водачи, които разделят припокриването в няколко зони за бетониране.

Следващата стъпка е да се нахрани бетонната смес. За тези цели обикновено се използват стационарни или подвижни бетонни помпи. Съставът на използваната бетонна смес трябва да съответства на SNiP 3.03.01-87. Обикновено при бетониране на тавани се използва следното съотношение на компонентите:

 • Гранит счукан камък на фракцията 5-10 мм - 4/7 части;
 • Пясък, промита фракция на измиване 1 мм - 2/7 части;
 • Портланд цимент клас 400 - 1/7 част.

Бетонната смес се доставя на пода с помощта на маркуч или бетонна тръба, изработена от стоманени тръби. Преди бетонирането повърхността на кофража се почиства от примеси, измива се с вода и се изсушава. Бетоновата смес се полага върху цялата височина на плочата, за да се разпредели равномерно натоварването върху рамката. Бетонната смес, която трябва да се постави, се уплътнява с дълбок вибратор.

Основно устройство монолитно припокриване на велпапе

Уплътнението спира след завършване на бетонната смес и появата на слой циментно мляко на повърхността му. След това повърхността на бетона се изравнява и покрива с плик или брезент, който периодично се навлажнява. Бетонната поддръжка продължава 7-14 дни, докато достигне 60%.

Ако всички горепосочени изисквания са изпълнени, можете независимо да изпълнявате монолитно припокриване върху велпапето - технологията е проста, въпреки че е необходимо специализирано оборудване. Не е необходимо обаче да го купувате - можете да го наемете и това е сравнително евтино.

Препоръчителни статии

Защо е полезно да се използва велпапе за кофраж? За кои случаи е подходящо? Какво представлява "комбинираната чиния"? Какъв е техният дизайн и как да ги направите? Всичко това в статията.
 • Затопляне на тавана на дървения под

  Затопляне на тавана: съвети, схеми, материали. Подробни указания стъпка по стъпка за това как да изолирате тавански таван и дървени греди и върху стоманобетонна плоча.

 • Сайтът oprofnastile.ru - актуална и полезна информация за професионалната настилка, нейната инсталация и употреба, съвети от професионалисти и инструкции стъпка по стъпка за вас.

  Въпреки това, ако искате да споделяте материали с вашите читатели, можете да ги препечатате отново. По този начин трябва да предоставите статия, която не е защитена от индексиране чрез хипервръзка към страницата на този сайт, откъдето е копиран материалът. На един ресурс можете да поставите не повече от 5 статии, копирани от този сайт.

  Споделяне в социалните мрежи:

  сроден
  Избор на пода за къщатаИзбор на пода за къщата
  Колко правилно да се напълни сеизмичният колан и монолитната плоча на припокриване?Колко правилно да се напълни сеизмичният колан и монолитната плоча на припокриване?
  Монтаж на монолитни основиМонтаж на монолитни основи
  Samremont - монолитна част се припокриват с остър ъгъл на гръдния армировка за плочата конусни…Samremont - монолитна част се припокриват с остър ъгъл на гръдния армировка за плочата конусни…
  Етажни плочи или монолитни подовеЕтажни плочи или монолитни подове
  Технологична карта за монтаж на 16-етажна монолитна жилищна сградаТехнологична карта за монтаж на 16-етажна монолитна жилищна сграда
  Независимо създаване на монолитно припокриванеНезависимо създаване на монолитно припокриване
  Свързване на колони за изграждане на разширителни фуги Монолитни основи от стъкло тип Правила за…Свързване на колони за изграждане на разширителни фуги Монолитни основи от стъкло тип Правила за…
  Тухлена монолитна конструкция и видове къщиТухлена монолитна конструкция и видове къщи
  Монолитна бетонна плочаМонолитна бетонна плоча
  » » Монолитно припокриване върху велпапето