Подпокриващ слой за под

подове

Конструкцията на пода се състои от поредица от последователни слоеве.

Подовото покритие (чистият под) е най-горният слой на пода, директно изложен на износване и други оперативни влияния.

Подовите настилки са разделени на подове от парче материали (дъски, паркет, линолеум и др.) И твърди (бетон, асфалт и др.). Името на пода се определя от името на неговата корица.

Междинният слой е междинен свързващ (адхезивен) слой, който свързва покритието с подовия елемент (замазка) или се припокрива или служи за покриване на еластичното легло.

Настилка - слой, който служи за изглаждане на повърхността на основния слой или основата и за осигуряване на покритието на необходимия наклон. Освен това, замазката се използва за изграждане на твърда или плътна кора по не-твърд или порест топлинен или звукоизолиращ слой. Замазката върху непрекъснат термоустойчив или звукоизолиращ слой на припокриване се допуска с концентрирани товари на пода не повече от 0,2 kN. Материалът за замазка е цимент-пясъчен разтвор, бетон, лек бетон, асфалт, дъски от дървесни влакна.

Основата за пода е припокриване или слой почва (в подовете на земята), които възприемат всички натоварвания, действащи на пода.

Подложката (подготовка) се използва за разпределяне на товара върху субстрата.

В нискоетажни сгради специално внимание заслужава конструктивни схеми за решаване на етажите на първите етажи. Те се извършват в три схеми: подове на греди, подове на трупи и подове на земята.Подове на греди

Подовете на гредите са разположени над студеното подземно ниво, ако нивото на чистите подове на първите етажи е над нивото на земята с 0,8. 1,0 м. Носещата конструкция на пода на първия етаж по дължината на гредите е подобна на подовата конструкция на вътрешното пространство. Разликата е разположението на слоя бариерен паркет, който се намира между дъската на дъската и подовата настилка. За да се предпази таванът от навлажняване с капилярна влага в стените под нивото на запечатване на гредите, в стените е поставен слой хидроизолация.

Подова на дървени трупи

Етажите на дървени трупи се използват в нискоетажни сгради на първите етажи с подземна височина не повече от 250 мм.

МИГ се основава на тухли или бетонни колони 200. Височината 250 мм, които са поставени на вар-смачкване-силикатна или глина препарат 100. дебелина 120 mm подредени на уплътнена почва.

Дървените трупи се поддържат от дървени антисептични уплътнения 100. широчина 150 mm, дължина 200. 250 mm. и дебелина най-малко .25 mm. На колоните, за да се изолира изоставането от капилярната влага, под дървените подложки се поставят два слоя покривен филц или слой покривен материал.Ако нивото на пода на първия етаж над нивото на земята е 0.8. 1 м, след това за устройството за подове на трупи, се изисква запълване на уплътнена почва с височина 0,5. 0,7 м. За да избегнете изтичането на пода, тази подложка се полага на слоеве от 120, 200 мм с покритие с вода и внимателно подбиване. Разстоянието между забавянето, дебелината и обхвата на изоставането / зависи от приетата подова настилка и нормативните полезни натоварвания, позволени на този етаж.

Обикновено в нискоетажни сгради, подови дъски, паркетни дъски и дъски се използват като подове в трупи. В стаи с такива подове нормативните натоварвания на пода не надвишават 4 kN / m2. За такива товари ушите са с правоъгълно напречно сечение с ширина 80. 100 mm. При дебелина на дървения материал 40 mm, размерът на дървения материал не е по-голям от 0,8. 0,9 м и с дебелина на дървения материал 50 мм - 1,1 м. Разстоянието между закъсненията (площта на подовата конструкция) се приема, че е равно на 400. 500 mm.

При поставянето на лагера, по който е поставен дъсъкът, е необходимо да се вземе предвид - посоката на потока светлина от прозорците в стаята. Желателно е надлъжните фуги на дъските да са успоредни на потоците от светлина, което прави тези стави по-малко забележими във вътрешността. Можете да поставите трупи под ъгъл от 45 ° спрямо външната фасадна стена на сградата, която ви позволява да поставите подовите дъски в правилната посока за всяка стая.

Етажи на земята

Подовете на земята се използват на първите етажи на някои граждански нискоетажни сгради. Основата за пода е слой почва. Поставя се подложка (подготовка), която служи за разпределяне на товара от пода до основата. Изборът на вида на основния слой зависи от натоварването на пода, използваните материали и свойствата на почвата. Дебелината на варо-пясъчни и асфалт фундамента на отнеме не по-малко от 60 мм-, шлака, чакъл, трошен камък и вар-mud-- не по-малко от 80 мм- бетон в жилищни и обществени сгради - не по-малко от 80 мм. Ако е необходимо да защитите пода от подземните води, подредете хидроизолацията, която се намира под основния слой.

Подови покрития

Подовете от парче материали включват паркет, дъска и т.н. В нискоетажни сгради се използват най-много подови настилки, паркетни дъски и дъски, линолеум, керамични плочки.

Подовете са дървени, изработени от паркетни плочи, главно в жилищни райони, където подът не е подложен на силно износване.

Подът на дъските с дебелина 29,37 мм се полага върху дървените трупи, на палубата или директно върху гредите. Сглобките на подовите дъски по дължината трябва да са върху гредите или гредите.

Брой етажи на паркетни дъски с дебелина 27 мм 25. удовлетворен само в стаи с режим на работа на сухо, тъй като често и обилно хидратация води до изкривяване на подови дъски и покритие пилинг на лицето шлици. За гредите и дървените трупи паркетните дъски са заковани. Полагане на паркет дъска с дебелина от 30 мм е подобно на полагане на подове от паркет дъски.

Парче паркет плочката печалба на занитване (барове) с дебелина от 16 мм, изработени от твърда дървесина: дъб, бук, явор, иглолистна дървесина по-малко (например, лиственица 19 mm дебелина). Краищата на нита имат жлебове и хребети. Нигетите се съединяват на език. Паркет паркет в нискоетажни сгради са разположени на гребла междупланинни overlappings, а също и на устройството на подове на земята. В подово покритие, припокриващ се паркет, занитването се полага върху плоча от твърда дъска, поставена върху гредите чрез еластични уплътнения. Когато полагате паркет на дървена основа, слой от картон или няколко слоя тънка хартия е предварително покрит, за да се предотврати изпичането при ходене. Паркет на дъските са закрепени с нокти, прикован към жлебовете на всеки нит, като паркет е скъп и труден.

Паркетните подове понякога също са покрити с циментово-пясъчна замазка или с шпакловъчен материал от асфалтобетон. В етажите на нискоетажни жилищни сгради тази подова конструкция се използва рядко - по-често - в подовете на земята.

Машини за замазка (цимент, бетон, асфалт, смола и т.н.) В средна етажност, жилищни сгради се използват в мазета pomescheniyah- голяма полза тези етажи са получили -at изграждане на промишлени сгради и в мазето на граждански сгради.

Според книгата "АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ".

Ед. 3. А. Казбек-Казиев.

© Издателство "Висше училище", 1989 г.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Колкото по-изгодно е сухият вид на замазката при изравняване на подовете?Колкото по-изгодно е сухият вид на замазката при изравняване на подовете?
Подовата замазка lgkaya ще установи t-43Подовата замазка lgkaya ще установи t-43
Видове замазкиВидове замазки
Топло и звукоизолиращ слой, подова замазка, подова замазка в Москва и Московска област, подсилена…Топло и звукоизолиращ слой, подова замазка, подова замазка в Москва и Московска област, подсилена…
Как да запълнете подова настилка, подравнете пода със собствените си ръцеКак да запълнете подова настилка, подравнете пода със собствените си ръце
Поставка за подови настилки, цимент или суха подова замазка за топъл апартамент и домПоставка за подови настилки, цимент или суха подова замазка за топъл апартамент и дом
Какви са подовите замазки, които са груби и чисти, леки и леки? Каква е разликата между замазка за…Какви са подовите замазки, които са груби и чисти, леки и леки? Каква е разликата между замазка за…
Изграждане на подове, слоевеИзграждане на подове, слоеве
Изберете основата за преглед на линолеумите на използваните опцииИзберете основата за преглед на линолеумите на използваните опции
Подреждане на подовеПодреждане на подове
» » Подпокриващ слой за под