Коя боя е по-добра за тавана?

Коя боя е по-добра за тавана

Оцветяването на тавана е деликатно. Под тънък слой боя се виждат дори малки недостатъци, които преди това са били невидими. Поради това, за да се окаже, че таванът е безупречен, е важно да се спазват две условия: перфектна подготовка на повърхността и използване на качествена боя. За боядисване на таваните в апартамента се използват три вида бои: на водна основа, водно-дисперсионни и силиконови.

Водна емулсия

За производството на бои на водна основа химическите разтворители не се използват, така че са без мирис и напълно нетоксични. Недостатъкът на боята е, че се изтънява, когато дойде в контакт с повърхността и се износва, докато се измива с мокра гъба или парцал. Ако няма да измиете тавана с вода, тогава "водна емулсия" е подходяща като евтина опция за ремонт на тавана във всяка стая. Тъй като боята не може да скрие дефектите, останали след замазката, тя често се използва за сухото строителство.

Някои производители започнаха да добавят към добавките за боя, които подобряват устойчивостта му към абразия, което естествено увеличава не само качеството на материала, но и неговата цена. За да ремонтирате тавана в банята, можете да си купите боя за стаи с висока влажност английската компания Dulux. Цената на един буркан от 1 л. около 400 рубли. Добра боя от производителя от Германия Caparol и финландската фирма Tikkurila. Цената на "водно-емулсията" на тези марки е от 350 до 450 рубли на литър банка.По-изгодно е да се купува материал в кофи с голям капацитет: колкото по-голямо е количеството опаковки, толкова по-евтино е 1 литър боя.

Местният производител от Tula LLC Arkada произвежда боя с добро качество под марката "Адмирал". Тя е малко по-евтина от внесените стоки и струва от 250 рубли на литър.

силикон

Преди да започнете да ремонтирате, трябва да определите коя боя е по-добра за тавана във всяка от стаите. Ако не беше възможно да се отстранят малки пукнатини и черупки в повърхността на плочата и да се получи качествен пълнител, по-добре е да изберете силиконова боя. Перфектно стяга малки дефекти по тавана, няма мирис, е пропусклива за парите и не абсорбира влагата.

Силикон - най-скъпият от тавана бои, и в същото време най-икономичен. Тя лежи върху тънък слой и е достатъчно, за да покрие повърхността веднъж, за да постигне отличен ефект. Съставът на силиконовите бои включва силиконова смола, удължавайки живота на покритието и предотвратявайки появата на гъбички. Боя се използва за довършителни работи на всички помещения: дневни, кухни, бани.Цената на 10-литрова кофа от силиконова боя CapaSilan от Капарол от Германия е 5440 рубли. По-малките опаковки са по-скъпи.

Картината може да се направи, без да се напуска апартамент, защото силиконовата боя бързо изсъхва и няма мирис.

Водно-дисперсионни

Акрилни и латексови водоразтворими бои се използват най-често при декорирането на тавани. Разликата между тях е различен процент на компонентите в акрилна боя, повече акрил, а латексът е по-малък. В латекс, напротив, има повече латекс, а акрилът е по-малък. Само този вид бои съчетава форма на пръчки ефект и паропропускливост, така че те избират, когато искате да рисува тавана в кухнята или в банята, където ще бъде засегната дима. При изсъхване боята образува тънък слой върху повърхността и може редовно да се подлага на мокро почистване.

Paint Tikkurila от Финландия може да се купи в кофи с капацитет 9 литра. на цена от 2600-3000 рубли, с капацитет от 2,7 литра. - 800-1000 рубли. Такъв широк ценови диапазон се получава поради различните проценти на латексните и акриловите свързващи компоненти. В Русия е малко по-евтино да се купува от Tikkurila марка TEX - вода-дисперсионна боя в удобна опаковка с различни обеми и с добри прегледи, но един и половина пъти по-евтино от внесения материал.

Голяма селекция от акрилни бои за тавани от фирма Dulux. Фирмата произвежда матови покрития, полуматови и гланцови. Под лъскавата боя таванът трябва да бъде перфектно подготвен и да няма никакъв недостатък. Ако непосредствено след завършването на дефектите няма да се забележи, те ще се появят навреме. Цената на боя с гланц ефект е около 2500 рубли за 9 литра, а мат - 3000 рубли за същия обем.

Снимката показва таван, боядисан с матова боя на водна дисперсия с два цвята. Предимството на матовата боя е, че под нея не са забележими неравности, повърхността изглежда изглежда кадифена и нежна. Използва се там, където е необходимо да се придаде мекота на дизайна, заглушени тонове, например в спалнята. Особено впечатляващ изглежда матов таван с вградено осветление.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Започнаха боядисване на стени с боя на водна основаЗапочнаха боядисване на стени с боя на водна основа
Боядисайте тавана със собствените си ръцеБоядисайте тавана със собствените си ръце
Боядисваме стени с боя на водна основаБоядисваме стени с боя на водна основа
Как правилно да използвате боя, боя лепило, емулсия, маслена бояКак правилно да използвате боя, боя лепило, емулсия, маслена боя
Бои на водна основаБои на водна основа
Боядисваме тавана с водна бояБоядисваме тавана с водна боя
Подготовка за боядисване на стениПодготовка за боядисване на стени
Какъв цвят боя тавана в банята? Латекс, акрилна и боя на водна основаКакъв цвят боя тавана в банята? Латекс, акрилна и боя на водна основа
Ooo търговия на едро - във фабрикатаOoo търговия на едро - във фабриката
Най-добрата боя за таванаНай-добрата боя за тавана
» » Коя боя е по-добра за тавана?