Как да направите собствени бетонни пръстени за кладенеца

Как да направите железобетонни пръстени за изграждането на кладенец

При изграждането на комунални услуги по време на монтажа на водопроводни системи, канализация, отводняване на частния парцел, е необходимо да се изградят кладенци за различни цели. В същото време готови стоманобетонни пръстени за кладенци се закупуват в големи заводи или от отделни предприемачи, ангажирани с производството на такива продукти. В някои случаи е по-изгодно да се купува матрица за самопроизводството на тези бетонни конструкции и на място да се хвърлят пръстени в точното количество. Има различни видове заготовки, различни по размер и конфигурация, с които можете да получите стоманобетонни продукти с различни диаметри и височини.

Този видеоклип показва работата на самостоятелно направена инсталация, с помощта на която се правят бетонни пръстени за кладенци. Трябва да се отбележи, че за един продукт двама работници отнемат само 15 минути.

Подготовка на бетон с максимална якост

За производството на стоманобетонни пръстени за кладенеца се изисква зрял цимент от клас M400 и по-висок. Циментът се счита за зрял, от датата на производство, която е преминала повече от месец. В допълнение към цимента, вода и пясък, както и чакъл, са необходими. Важно е да се спазва съотношението на всички съставки, за да се получи бетон с максимална плътност. За тази цел всяка част от цимента е взета:

 • пясък (2-2,5 части);
 • вода (0.5-0.7 части);
 • чакъл (3-4 части).


Подготовката на бетона започва с смесване на пясък и цимент. След това водата се добавя към сместа от материали и процесът на месене продължава. Следващият завой идва на чакъл, който трябва да се навлажни с вода преди прибавянето. Във формата, монтирана върху плосък под или стоманен палец, първо се поставя армировъчна мрежа, върху която са фиксирани осите, необходими за преместване на завършения пръстен. След това те започват да изливат формата с бетон. Дебелината на усиления продукт е от 0.6 до 11 mm. В зависимост от размерите, обемът на произведения пръстен се променя, което влияе върху количеството на разтвора, който трябва да се смеси.

Важно! Ако направите сами пръстени за кладенец без използването на армировка, увеличете дебелината на стената до 15 см. Животът на такива пръстени е много голям. За да се предотврати изместването на цилиндричните стени, между тях се поставя уплътнител на дървени клинове.

Производството на бетонни пръстени на открито място на строителството се препоръчва да се извършва под навес, за да се избегне утаяване в разтвора за втвърдяване

Списък на необходимото оборудване

Работата по производството на бетонови пръстени се извършва на просторна строителна площадка. Списъкът на задължителното оборудване и необходимите устройства може да включва:

 • бетонен миксер (лопати и метални листове, върху които бетоновото решение се месене ръчно);
 • заготовки за пръстени (специални форми);
 • вибратор;
 • Повдигателни устройства, тъй като теглото на един железен бетонен пръстен за кладенец може да достигне 500 кг или повече;
 • рамка подсилена (може да се закупи готов или тъкан независимо от тел).

Как да си направите формуляр за кладенец?При самостоятелно производство на цилиндрична форма се избират две метални бъчви, диаметрите на които позволяват да се направи пръстен с инсталирани размери. Вместо варели могат да бъдат пуснати в експлоатация въздуховоди или тръби с подходящ диаметър. Ако няма готови цилиндрични форми с желания диаметър, те са направени от отделни стоманени ламарини, свързани помежду си чрез прости прозорци на прозорци или врати. Тези свързващи елементи са прикрепени към металната матрица чрез заваряване или нитове.

Важно! Можете да направите кофраж не само от метални или пластмасови цилиндрични "стъкла". При леки пластмасови форми е по-лесно да се работи с малка механизация на ръчния труд.

Специална форма за производство на стоманобетонни пръстени се състои от два метални цилиндъра с различни диаметри. Бетонът се излива в кофража

Фабрични виброформата за производство на бетонни пръстени и допълнителни елементи с различни диаметри. Ако има материали на дадените размери, е възможно да се направи самостоятелна конструкция

Вътрешният пръстен има заострен покрив, който е заварен към горния контур на продукта. На върха на конуса има контур, който е прикрепен към съоръжението за повдигане на конструкцията след производството на бетонния пръстен. Тази форма на покрива ви позволява бързо да хвърлите смесено решение, което се влива в пространството между външната и вътрешната стени на кофража.

Важно! В някои конструкции външният кофраж не се повдига нагоре, но неговите капаци се отварят отстрани, отваряйки ключалките, които ги свързват.

Основните етапи от производството на бетонния пръстен

Така че, ето редът на работа ще бъде, когато използвате вибрираща инсталация:

 • Полагане на бетон в слоеве, височина 20-25 см, последвано от уплътняване на разтвора с дебел метален прът.
 • Демонтиране на дървените подпори след хвърляне на матрицата половината от височината.
 • Изравняване на повърхността на бетона.
 • Включване на вибрационна инсталация за максимално уплътняване на бетона и запълване на остатъците, които са останали след уплътняването.
 • Ако е необходимо, попълнете решението.
 • Демонтаж на формата след три или четири дни (с оптимално ниво на температура и влажност, пръстенът може да бъде освободен от матрицата на следващия ден).
 • Десетдневно (минимално) стареене на продукта, за да се постигне необходимата якост на бетона.
 • Транспорт до мястото на опаковане.

Важно! Ако продуктът се произвежда на открито, формулярите се допълват със специални капаци, които предпазват разтвора от чужди предмети и утайки.

Както можете да видите, е възможно да направите бетонни пръстени за кладенец със собствените си ръце, но това е доста трудно. Но получените спестявания могат да бъдат използвани за други материали, необходими за полагане на комуникации.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схема на канализацията от бетонни пръстениСхема на канализацията от бетонни пръстени
Създаване на яма от бетонни пръстени, тухли и пластмаси от собствените си ръцеСъздаване на яма от бетонни пръстени, тухли и пластмаси от собствените си ръце
Отводнителни кладенци от производителя, цена на отводняване 495Отводнителни кладенци от производителя, цена на отводняване 495
Добре в дача със собствените си ръцеДобре в дача със собствените си ръце
Уелнес за стоманобетонни обединени цени на канализацията за звънби пръстениУелнес за стоманобетонни обединени цени на канализацията за звънби пръстени
Видове кладенци, устройство, водоснабдяванеВидове кладенци, устройство, водоснабдяване
Ние изграждаме септична яма от бетонни пръстени за частна къщаНие изграждаме септична яма от бетонни пръстени за частна къща
Изграждане до ключ на кладенци в Санкт ПетербургИзграждане до ключ на кладенци в Санкт Петербург
Ремонт на кладенеца в дачатаРемонт на кладенеца в дачата
Канализация добре направени от тухли от собствените си ръце как да се изложи и други характеристикиКанализация добре направени от тухли от собствените си ръце как да се изложи и други характеристики
» » Как да направите собствени бетонни пръстени за кладенеца