Топлоизолация с полиуретанова пяна

Топлоизолация с полиуретанова пяна

Полиуретановата пяна (PPU) се произвежда директно върху изолирания обект поради химични реакции във въздуха с участието на две основни, но сложни съставки. По-лесно те се наричат ​​така - полиол и изоцианат. Съществува и трета добавка - специални забавители на пожара, с които PPU поставя огнеупорни свойства, които като цяло правят възможно използването му в жилищни помещения.

Как се прави полиуретанова пяна?

Тези компоненти се доставят на обекта в запечатани контейнери, където те се смесват в прецизни пропорции със специално оборудване, което стриктно дозира компонентите. В зависимост от това какво ще бъде състава, това ще бъдат физическите свойства на получения материал.

Сместа се подава под налягане към изолирания обект, където във въздуха съставът се разпенва, последвано от разширяване на сместа в продължение на 10 до 40 секунди и има известно нагряване на материала. След няколко минути всички реакции спират и завършената полиуретанова пяна придобива характеристиките си на работа.

Как точно е процесът на изолация с полиуретанова пяна, можете да научите от това демо видео.

Основни свойства на полиуретанова пяна

Полиуретановата пяна може да бъде с различна плътност - 20 - 100 кг / м3. Колкото по-висока плътност, слоят по-трайни, по-трудно, но под си изолационни качества, - топлопроводността варира между 0 - 019 - 0,03 W / m К. Тази топлинна проводимост от най-ниската индекс сред всички известни топлинни изолатори. Имайте предвид обаче, че на много наблюдения, с течение на времето, тази стойност се увеличава, достигайки ниво на полистирен-пяна - 0,03 - 0,04 W / m К. Това вероятно се дължи на увеличаването на влажност в затворени капсули скрити материал.

По принцип полиуретановата пяна според техническите характеристики е отличен топлоизолатор.

 • Срок на годност - повече от 30 години - е висок показател за нагревателите. Но материалът изисква покритие от ултравиолетови лъчи. Без защитно покритие, експлоатационният живот се намалява до 10-15 години.
 • Не се подлага на органично разлагане (гниене). Това означава, че може да се използва навсякъде, включително на открито.
 • Той не се страхува от водата. Водопоглъщането е по-малко от 2% от теглото. Тя също е бариера срещу пара. Покритата стена спира дишането и това трябва да се има предвид. Тя също може да бъде в пряк контакт с водата. 95% от порите на материала са затворени, така че може да се използва като хидроизолация.
 • Не поддържа изгарянето. Т.е. самият PPU не гори, но се топи и се възпламени при излагане на пламък. Това е важна характеристика. Възможно е да се кандидатства за изолация на жилищни сгради в огнеупорна ограда.
 • Екологично безопасни - опасни вещества за хора и живи организми, докато работи пяна полипропилен не се открива.

  Опасност от пожар  Основният ограничителен фактор при използването на полиуретанова пяна, както и полистироловата пяна и полистирола е, че при изгаряне (топене) той отделя много токсични вещества, които са животозастрашаващи.

  Обърнете внимание на следващия видеоклип за свойствата на полиуретановата пяна.

  Ясно е, че тук е показан фалшив - как изгаря бензинът от минералната вата. Но въпросът не е в рекламата, а какво остава от полиуретанова пяна след изгарянето на бензин. И все още има много неща, останали от първоначалния пън, докато стиропор и стиропор изглежда са изгорени напълно. Т.е. с нормални добавки, забавящи горенето в състава на полиуретанова пяна, той до известна степен се съпротивлява на пожара и не поддържа изгарянето.

  Въпреки това, заедно с пенополистирол, полистирол, този материал не се препоръчва за вътрешна изолация, тъй като при изгарянето му се образуват опасни химикали. За външна изолация може да се използва вместо полистирол или експандиран полистирол. Но във всеки случай, тази изолация трябва да бъде покрита с огнеупорна ограда, например, гипсови листове, или 20 mm мазилка.

  Характеристики на изолацията с полиуретанова пяна

  Работата по изолация се извършва много бързо. Интензивността на труда изобщо не е висока. Това е с порядък по-нисък от случая на залепени нагреватели или е монтиран в рамка. В тази връзка става икономически приложимо използването на PPU. Икономическата полза се увеличава при големи изолационни площи.  Ако се сравним с експандиран полистирол, тогава можем да кажем, че и двата материала не са евтини. Но работата с полиуретанова пяна е по-евтина. За големи площи, например, при изграждането на функционални покриви, по-точно пай - изолация, хидроизолация, спестяване с PPU може да бъде около 300 рубли на квадратен метър. Т.е. с полиуретанова пяна, цената на квадратен метър плосък покрив ще бъде 1500 рубли, а не 1800, както при сглобяването и поставянето на полистиренови плочи.

  Спестявания се постигат и при превоза на товари. Ако вземем пяна върху предмета, тогава носим въздух. Тук, от един тон суровини, които могат да бъдат транспортирани с микро камион, ще получим 20 кубически метра. изолация с плътност 50 kg / m3. чийто превоз в готовата форма ще се нуждае от камион.

 • Пръскането се извършва с слой от 20 мм до 100 мм. Само един слой обикновено е достатъчен, в повечето случаи. Ако е необходимо, пръскането се извършва на няколко слоя.
 • Материалът има отлична адхезия към всички повърхности.
 • Има прилична механична якост.
 • Той покрива всяка форма без единична връзка - едно твърдо монолитно покритие е винаги по-добро.
 • Също така е много важно пяната да се натисне в ставите, пукнатини, дупки, запълване на цялото пространство. Това дава възможност за нанасяне на материала в затворени ниши чрез пробити отвори. Но за изпълнение на работата контрол дупки и опит на изпълнението са необходими ....

  Не трябва да се забравя, че материалът има високи свойства на бариера срещу пара. Не се препоръчва да се обвиват дървени конструкции, порести строителни материали или натрупване на влага в тях. Въпросите за кондензацията и отстраняването на изпаренията, които намират точката на оросяване, винаги се вземат предвид при изолиране с полиуретанова пяна.

  Някои типични примери за изолация на къщи и апартаменти с полиуретанова пяна:

  Затопляне с външна стена от полиуретанова пяна под окачена фасада.

  Полиуретанова пяна също се използва под гипс.

  Полиуретановата пяна с висока плътност е подходяща за изолация на основи, но със защитен хидроизолационен слой. Тази защита ще предпази нагревателя от механичното изместване на почвата.

  Понякога се използва и вътрешна изолация. След това полиуретановата пяна е защитена от огнеупорен материал. ПУФ е най-подходящ за вътрешна изолация, тъй като предотвратява влизането на пара в студената стена и създава конденз върху нея.

  Полиуретановата пяна с висока плътност е достатъчно силна, за да я използва под подова замазка при изграждането на топла под.

  Затоплянето на тавански помещения и под покривни пространства е типично поле за нанасяне на полиуретанова пяна. Но трябва да се помни, че вентилацията на помещението трябва да функционира правилно, тъй като полиуретановата пяна блокира обмяната на пара през повърхностите.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Затопляне на полиуретанови пясъчни рамкови къщи, фундаменти, покривиЗатопляне на полиуретанови пясъчни рамкови къщи, фундаменти, покриви
Топлината на ревюта на ppo, цена на квадратен метър, инструкция за снимки и видеоТоплината на ревюта на ppo, цена на квадратен метър, инструкция за снимки и видео
Полиуретанова пяна - машина за разпръскване на пянаПолиуретанова пяна - машина за разпръскване на пяна
Топлоизолация на полиуретанова цена - топлоизолационен материал Ru - топлоизолация и изолацияТоплоизолация на полиуретанова цена - топлоизолационен материал Ru - топлоизолация и изолация
Разпратена топлоизолация в ТаганрогРазпратена топлоизолация в Таганрог
Топлоизолация с пръскане в СтаврополТоплоизолация с пръскане в Ставропол
Спрей топлоизолация в ПятигорскСпрей топлоизолация в Пятигорск
Спрей топлоизолация в Ростов на ДонСпрей топлоизолация в Ростов на Дон
Преглед на термоизолационния материал полиуретанова пянаПреглед на термоизолационния материал полиуретанова пяна
Самопокриване на топлоизолацияСамопокриване на топлоизолация
» » Топлоизолация с полиуретанова пяна