Плочи за основи - размерите и дебелината на плоча за тухлена къща

Основни плочи - размерите и дебелината на плочата под къщата от тухли и блокове

При избора на типа фундамент под структурата първият въпрос, който възниква, е как да се направи правилно и колко материали са необходими, броят на които се определя от размерите на основата. Плочите на основата, чиито размери пряко зависят от общата площ на сградата, се изчисляват заедно с параметрите на слепи зоната.

Но дебелината на основата не може да бъде определена толкова просто, защото зависи от този параметър, че зависи цялостната здравина и здравина на сградата.

Определете необходимата височина на основата

Когато се използва монолитна плоча като фундамент, височината на основата е от голямо значение. Този параметър се изчислява въз основа на геоложки проучвания, при които се определят характеристиките на почвата, дълбочината на замръзване и преминаването на подпочвените води.

Въз основа на резултатите от тези проучвания се определя видът и дебелината на плочата на основата.

В допълнение, този размер се влияе от конструктивните особености на построената сграда, както и от общото натоварване, упражнявано върху основата.

Най-общо казано, дебелината на основата е средно 10 cm (за леки сгради като гараж или вана) до 25-30 cm за изграждането на тежки къщи. В редки случаи, когато почвата под сградата много вдигане и измръзване на голяма дълбочина, основната плоча под тухла Къщата може да бъде направена до височина от 40-50 см.

По-високата основа е просто непрактична, тъй като това ще доведе до прекомерно натоварване на земята.Настройката на дебелината на фундамента може да се извърши с помощта на правилно подбрана и задържана армировка.

Фитинги за основата на плочата под къщата

Минималният диаметър на арматурните пръти започва от 10 мм, който се използва за леки конструкции на непроблемна основа. При голям размер на къщата или лоши почвени характеристики оптималният размер е 14-16 mm.

По този начин за монолитни плочи избрани фитинги с оребрена повърхност, за да се осигури силна адхезия на бетона към метала, а също така ще издържат не само надлъжно, но и напречно натоварване.

Поставете армировката на кръст, за да създадете мрежа, която е закрепена към кофража, след което структурата е изпълнена с висококачествен бетон.Съществува и друга добра опция за армиране, чрез която може да се намали дебелината на фундаментната плоча. Това е използването на по-технологичен материал, а именно армировка от фибростъкло. При най-добри характеристики на якост е по-удобно при работа, има по-малко тегло и не ръждясва. И най-важното е, че армировката от фибростъкло с диаметър 8 мм се равнява на стомана с дебелина 12 мм.

По подобен начин се извършва укрепването на монолитна плоча. чиято производствена технология е много подобна на изливането на основата. Но има и свои собствени характеристики, поради специфичното приложение и разликите в разпределението на товара.

Укрепване на плочата

Схемата подсилване на плочата с дебелина на плочата по-малка от 15 cm позволява армиране с един слой.

При по-висока височина на основата се полагат двата слоя армировка, докато разстоянието между мрежите не трябва да надвишава 60 см.

Пръчките са разположени както по дължината, така и по протежение на стената, така че да се получи мрежа от 200 мм, след което те се запечатват с стоманена тел. Заваряването на връзката не е препоръчително, тъй като се отслабват якостните характеристики на конструкцията.

Допълнително укрепване на плочата

Колкото по-голям е размерът на плочата, толкова по-силно е необходимо, толкова по-трудно е изчисляването на необходимата армировка. Ако се изчислят основите плочи, техните размери, толкова повече, толкова по-добре (товарът се разпределя върху по-голяма площ). За плоча плоча допълнително армиране на отделни места се осигурява чрез подсилване:

  • в средата на плочата,
  • в местата на подкрепа,
  • в места с повишено натоварване,
  • в местата на контакт с дупките.

При извършване на допълнителна армировка е необходимо точно технологично изчисление, но във всеки случай дължината на прътите се избира според дължината на участъците и очакваното натоварване в тези места. Допълнителна армировка се извършва чрез включване в кофража на защитен слой от армировка с диаметър 20 mm, под който се полагат специални опори.

Мрежите и за двата слоя армировка са еднакви. Ако е необходимо, те могат да бъдат закрепени заедно чрез обикновено подрязване на пръчките. Тези връзки в бъдеще няма да носят натоварване и са необходими само за удобство на работата.

След като се изсипе армировката, монолитната плоча на основата се излива с бетон с клас не по-малък от M300.

Можете да препоръчвате този материал на други потребители в социалните мрежи

Кликнете върху иконата на желаната социална мрежа, за да споделите връзката с околната среда:

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Монолитна основна плочаМонолитна основна плоча
Фондация за тухлена къщаФондация за тухлена къща
Монолитна фундаментна схема на фундаментни ленти, изисквания за гостувания, срязване, технологияМонолитна фундаментна схема на фундаментни ленти, изисквания за гостувания, срязване, технология
Дълбочина на полагане на основитеДълбочина на полагане на основите
Фондацията е монолитна плоча, изграждането на плоча основа за къщата, ценатаФондацията е монолитна плоча, изграждането на плоча основа за къщата, цената
Изграждане на фундамент, монолитна плоча, леене на монолитна плочаИзграждане на фундамент, монолитна плоча, леене на монолитна плоча
Фондация твърда монолитнаФондация твърда монолитна
Изграждане на фундамент за дървена къщаИзграждане на фундамент за дървена къща
Дълбочина на основа за едноетажна къщаДълбочина на основа за едноетажна къща
Как да изчислим количеството на бетона на основатаКак да изчислим количеството на бетона на основата
» » Плочи за основи - размерите и дебелината на плоча за тухлена къща