Подготовка на повърхности за оцветяване

Подготовка на повърхностите за боядисване с водни съединения

Операции по подготовка и боядисване на повърхности с водни състави в помещенията

Забележки: 1. Знакът + обозначава операциите, извършени за този вид оцветяване. 2. Оцветяването на повърхностите завършени с пясъчно покритие се прави без непрекъснат шпакловка.

Подготовка за боядисване на измазани повърхности

Всяко обновяване на апартаментите трябва да започне с подготвителната работа. Не изключение и боядисване на стени и тавани. Подготовката на нови измазани повърхности започва с почистването им от прах, мръсотия, пръски и петна от разтвора, отстранявайки различни петна. След отстраняване на тези дефекти, за да се елиминира грапавостта на мазилката, повърхността се заглажда по цялата площ без празнина. При процеса на изглаждане се отстраняват следи от фугиране, отделни неравности и изпъкнали зърна от пясък. Работата се извършва чрез кръгови движения на пода, парче от силикатна тухла или дървен поплавък. Големите спрейове от разтвора се отстраняват с метална шпатула. Малките пукнатини, които се образуват при свиване на свиването, се отстраняват чрез мокро смилане на повърхностите с дървен поплавък. За това, едновременно с смилането, повърхността е намокрена с вода.

Механични повреди на мазилката (дупки), както и големи пукнатини, грес. За по-добри са нарязани пукнатини пълнене (бродира) метална шпатула или нож мазилка на дълбочина от 2-3 мм под ъгъл от 40-45 °. За по-добра podmazochny състав е държан в една пукнатина или дупка, трябва да запечата мястото, намокрена с вода, и с подобрен цвят лепило - изпълнява първата грундиране цялата повърхност на специално подготвен грунд състав.

Разширените пукнатини и дупки са мазни. Съставът на замазката трябва да съответства на състава на подготвената повърхност (бетон, циментова мазилка) и вида на оцветяването.

Замазката се нанася с метална шпатула, която се движи под остър ъгъл спрямо посоката на пукнатините. Крайното подравняване на слоя и отстраняването на излишната маса се извършва чрез движение по пукнатината. След изсушаване смазочните площи се смилат с пемза или фино шкурка, след което стената се смила. Прилага се грундиращ състав в зависимост от вида на повърхността и приетия цвят.

След грундирането се образува силен филм, който, като запълва порите, намалява капацитета на засмукване на повърхността. В бъдеще подготвителният филм ще спомогне за създаването на цветен филм, който да е равномерно оцветен, без петна или ивици. Ако повърхността да бъде покрита, без грунд, в тези места, където е по-пореста (в областта на спално бельо), боята се абсорбира повече и формира на матирана повърхността ( "изсъхва") места, които ще се открояват срещу общия цвета на фона.

Лазерните грундове се нанасят върху добре овлажнени повърхности с ръчни или електрически спрейове. Влажната повърхност не е намокрена.

Силикатните грундове се нанасят върху здрави, добре подготвени повърхности с пневматични гумени валяци или бояджийски пръскачки. Особено силни силикатни покрития се получават при боядисване върху бетон и циментови мазилки. Повърхностите трябва да бъдат добре почистени от прах и мазнини от минерални масла, а повредените зони са циментирани с циментов разтвор. Повърхността се подготвя така, че нейната текстура да е хомогенна.Грунд за лепилно оцветяване се приготвя върху меден сулфат, стипца или алуминиев оксид. Основните състави (с изключение на витрило) се нанасят върху повърхността с бояджийски пръскачки.

С вторично грундиране за подобряване на цвета на лепилото, 6-7 kg тебешир се внася в състава на стъкловидно-алуминиева почва на всеки 10 литра. Той запълва най-малките кухини и кухини на повърхността, скрива грапавостта и прави повърхността по-гладка. Вторият праймер се прилага по същия начин като първия. Висококачествените бои се правят само с лепкави и казеинови съединения.

Казеинният грунд преди употреба трябва да се филтрира. Нанесете го с пръскачки за боя.

Циментови композиции. Цветни повърхности с повишена порьозност. Особено силен филм се получава при боядисване върху клетъчен бетон. Изготвен по обичайния начин повърхността преди нанасяне на грунда (първият цвят) трябва да бъде обилно навлажнена с вода до влажност 37-40%. Грундът се нанася непосредствено след изчезването от повърхността на течността на течността. Циментният грунд може да се нанася с пръскачки или бояджийски пръскачки с диаметър на дюзата най-малко 2,5 мм. Най-добрите резултати обаче се получават с твърда четка.

За боядисване на вътрешни повърхности с водоразтворими емулсионни бои, повърхността се приготвя по същия начин, както при обикновена вода.

Прилагане на бои сярна киселина и стипца земята не се препоръчва, обаче получава повърхност се обработва с праймер, съответстващ на цвета :. поливинилацетат, стирен бутадиен, акрилат, и т.н. По време на работа повърхността на маслото трябва да се смила proshpatlevat замазка, от съответния цвят. Емулсионните грундове се нанасят с ролков или пръскащ боя. Не се препоръчва грунд да се нанася с четка, защото боята губи свойствата си по време на продължително засенчване.С малко количество работа, по изключение, се разрешава да се приложат прахообразни състави, ръчно с помощта на калкан или ръчна четка. В този случай грундът на стените се нанася чрез вертикални движения на четката, последвано от оцветяване хоризонтално.

С висококачествено боядисване се извършват две непрекъснати пълнежи с шлайфане и отстраняване на прах след нанасянето на всеки слой. Общата дебелина на слоя замазка не трябва да надвишава 1,5 мм.

Ръчно поставете първия слой шпакловка върху сухата повърхност с дървена шпатула, като я държите под ъгъл от 10-15 ° спрямо повърхността. Лентата от пълнежна паста, приложена с едно движение, се заглажда от повтарящото се движение на шпатула, перпендикулярно на първата.

По-прогресивен е методът за нанасяне на каучукова гума. В същото време се прилага лента от пълнеж с ширина 40-50 см и дължина от 1,5-2 м. С една и съща половина на черупката, с повтарящо се движение, слоят замазка се уплътнява и заглажда. Замазка с по-течна консистенция може да се нанесе с летяща четка и след това да се изравни с гумена шпатула. В този случай шпатулата се движи в посока, перпендикулярна на хода на четката.

Замазките, нанесени чрез механизирания метод, се изравняват незабавно с гумена половинка или с шпатула с гумено острие - в две взаимно перпендикулярни посоки.

След сушене замазка слой шлифован пемза или шлифован да се получи гладка повърхност, на която не трябва да има драскотини или зърна. След това повърхността се избърсва с прах от парцали или суха плоска четка, след което отново се грундира. За разлика подобрена лепило грунд състав оцветяване при висока цвят това лепило не се препоръчва да се въведе креда, тъй като в съответствие слой пълнежите ще оставят следи от четката. След това се полага втори слой от шпакла с метална шпатула. След изсушаване, шлифован и грундираната повърхност на трети състав, който се прилага креда и пигменти са тези, чийто цвят ще доминира цвета на повърхността. Този грунд е направен за по-добра скриваща сила на цветното фолио, особено когато завършва с лице надолу.

Подготовка на стари мазилни повърхности

При боядисване на няколко пъти се образува гъста боя на боята върху повърхността - лепило, което трябва да бъде отстранено. Малкото слабо гърло се измива с вода, използвайки четка с четка или муха.

Устойчиви лепила 1-2 часа преди началото на работа, навлажнете се с гореща вода и след това отстранете с метална шпатула или скрепер. Силният казеин, силикатът, както и понякога лепилните смоли се навлажняват с 2-3% разтвор на солна киселина и след омекотяване се остъргват. След отстраняване на маната, цялата повърхност се измива с вода и се извършва непрекъснато шлайфане с дървен поплавък. Останалите операции при подготовката на повърхността зависят от степента на увреждане на мазилката и цветовата категория.

Подготовка за боядисване на дървени и каменни повърхности

Дървените повърхности под варово оцветяване се почистват, навлажняват се с вода и земята.

Тухлените и бетонови повърхности, когато са боядисани с варовикови и силикатни състави, се пречистват предварително и се грундират с подходящ състав: с варовито оцветяване - варовити почви, със силикат - силикат.

Допълнителни операции, извършени при подготовката на повърхностите за водни оцветители

В процеса на подготовка на стари и понякога нови повърхности трябва да се положат допълнителни усилия за отстраняване на различни дефекти. Повърхността, която трябва да бъде боядисана, може да е мръсна, с мазни или ръждиви петна, петна от сажди и др. Ако петна не се отстраняват, те се появяват през слоя на цветното фолио.

Мастните петна на несъхнещите минерални масла и петна от сажди се промиват с 5% разтвор на калцинирана сода. За да се приготви такъв разтвор, 400-500 g сода се разтваря в кофа с вода. Петна от сажди също могат да бъдат отстранени с 2-3% разтвор на солна киселина.

Рязкото оцветяване, образувано в резултат на разливане на водата на повърхността в случай на неизправност при водоснабдяването, канализацията и повредения покрив, се промива с 2-3% разтвор на солна киселина. След изсушаване, повърхността се грундира с трева - 10-15% разтвор на меден сулфат. Ако петна са големи и рязко се открояват (се появяват) на повърхността, те са покрити с колофон лак или бързосъхнеща емайл боя на бял цвят.

Въз основа на справочника "Довършителни работи в интериора. Материали и технологии »

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Премахване на петна по стените и таванаПремахване на петна по стените и тавана
Profi-52, емайл за подове 12 кг, жълто-кафявProfi-52, емайл за подове 12 кг, жълто-кафяв
Как да нарисувате стените без развод със собствените си ръцеКак да нарисувате стените без развод със собствените си ръце
Технология за подготовка на повърхностите за боядисване и лепене с тапетиТехнология за подготовка на повърхностите за боядисване и лепене с тапети
Покриване на фугите, изглаждащи мазилкатаПокриване на фугите, изглаждащи мазилката
Водна емулсионна боя за таванския таванВодна емулсионна боя за таванския таван
Боядисване на стени в цветова схемаБоядисване на стени в цветова схема
Подготовка за боядисване на стениПодготовка за боядисване на стени
Как правилно да боядисвате повърхностите с аерозолна кутияКак правилно да боядисвате повърхностите с аерозолна кутия
Пригответе стени, таван за боядисванеПригответе стени, таван за боядисване
» » Подготовка на повърхности за оцветяване