Как да нарисувате стените в банята

Правилно боядисване на стените в банята

Ремонтът на помещения с високо ниво на влажност плаши някои жители. Това се дължи на факта, че много малко хора знаят какви продукти могат да се използват в този случай. В тази статия ще разгледаме въпросите как да боядисме стените в банята, каква боя да използваме при това.

Ако решите да нарисувате стените в банята, внимателно обмислете изборът на боя

Боя или керемида - какво да предпочитате?

Предпочитайки боядисването на стените, вместо да полагате плочки върху тях, може да се ръководите от някои факти:

 • икономии на материали - евтина боя в сравнение с плочки (плюс хоросан за оформяне);
 • простота на процеса - можете да направите всичко сами без професионални умения;
 • спестяване на пари за работата на капитана - ако възложите този бизнес на специалист, тогава цената на тази услуга ще бъде много по-евтино от облицовката с плочки.

Какви зони мога да рисувам?

За предпочитане е да боядисвате онези части от стената, където водата не пада непрекъснато. Място около мивката, кран и душ е по-добре да се наслагвам със специална плочка. Можете също така да ги нарисувате и върху чашата, за да предотвратите контакт между вода и боя.

Можете да рисувате всякакви повърхности

Какъв вид боя да купя?Първо трябва да решите каква боя да нарисувате стените в банята. Тъй като тази стая има редица специфични особености, като например висока влажност, често липса на прозорци и т.н., тогава боята тук се използва необичайно. На първо място, тя трябва да съответства на условията на работа на боядисаната повърхност:

 1. Устойчивост на влага. Това е разбираемо, тъй като в тази стая нивото на влажност се увеличава редовно поради вода и пара.
 2. Противодейства развитието на бактериите. В условията на висока влажност, бактериите се чувстват най-добре. Ето защо, стените често са подложени на атаки от гъби, плесени и др. Боята трябва да има устойчивост към развитието на микроорганизми.

Изберете по тип

 1. Боя, базирана на водна емулсия, е колекция от вода, полимерни частици и оцветяващи пигменти. Това е един вид водна дисперсна боя, която е абсолютно безвреден за хората.
 2. Алкидният емайл е много стабилна бързосъхнеща боя. Предпочита се за корозионна защита на метални външни повърхности, но може да се използва за стени в банята. Преди да изсъхне напълно, той изпуска остра миризма, така че е по-добре да работите в респиратор. Въпреки това, при контакт с кислород веднага се образува равномерно и гладко фолио, слоят бързо се втвърдява, образувайки красива идеална повърхност.
 3. Хлорирана гума е устойчива на влага боя, която рядко се използва в жилищни райони. Предпочита се за довършителни резервоари за вода, например фонтани.
 4. Маслената боя трябва да се използва като последна мярка. Неговият експлоатационен живот е много кратък. С течение на времето се появяват пукнатини на повърхността и ще бъде много трудно да се почисти. Този инструмент е използван в съветско време и отдавна е преживял.

Видове бои на база водна емулсия

Боята, базирана на водна емулсия, е най-подходяща за използване в жилищни райони. а именно в баните и душовете. Има няколко вида на този продукт, които пазарът ни предлага днес:

 1. Акрилът е идеален за мокри помещения, защото има отлична способност за обгръщане. Цената на този инструмент е ниска.
 2. Латексът бързо изсъхва, образувайки защитна повърхност срещу мръсотия и вода.
 3. Силиконът се характеризира с висока пропускливост на парите. Той е достатъчно устойчив на влага и повреда на слоя, поради което е най-подходящ за боядисване на фасади на сгради.
 4. Въз основа на PVA - вид боя с най-ниска цена. Най-вероятно не е подходящ за дома. За предпочитане е този агент да се използва в условия на ниска влажност.
Най-подходящият за банята боя е акрил

Първите два вида бои са най-подходящи за домашна употреба.

Избор на цвят

Така че, вие сте избрали вида боя. Сега е време да се вземе решение за сянката. Днес не е необходимо да се занимаваме със стандартни бели, сиви, сини, зелени цветове. На практика във всеки магазин във вододисперсионни бои с бял цвят може да се добави специален пигмент, за да се постигне желания цвят.Можете да си купите продукт с мек розов, лилав нюанс, светло бежово и т.н. Всичко зависи от личните ви предпочитания и концептуалния интериор. Въпреки това, повечето дизайнери говорят за използването на светли цветове, тъй като визуално увеличават стаята. Но на стените, боядисани в тъмни цветове, ще се наблюдават по-забележими капки.

Матова повърхност или лъскав блясък

За гладки и абсолютно плоски стени ще се появи блясък, който ще бъде изкушаващ да блести под светлината на лампите.

Матовата боя е опция, която може да се приложи върху всяка повърхност. Тя напълно ще скрие малки дефекти в стените и следи от капчици и замърсители.

Най-подходящ за стени с малки дефекти (ями и подутини) е релефна боя. Тя се характеризира със специфична структура.

Подготвителна работа

Сега сте напълно решени какво да нарисувате стените в банята и е време да започнете да рисувате. За да направите това, трябва да натрупате редица инструменти, да подготвите стени и да придобиете известни познания.

инструменти

Тук всичко зависи от вашите способности и предпочитания. Ето някои от функциите на всеки от тях:

 1. Четка - получавате плътен слой боя, но консумацията му ще бъде по-голяма, отколкото при боядисване с пръскачка или валяк.
 2. Ролката позволява икономично използване на боята и гарантира равномерното й разпределение по повърхността. Можете да закупите няколко ролки: широки за централната част на стената и тесни за труднодостъпни места. Въпреки че с помощта на този инструмент все още не можете да рисувате всички труднодостъпни места и ъгли. Не забравяйте да си купите вана, където можете удобно да намокрите и да преплитате ролката.
 3. Пулверизаторът е най-скъпият инструмент, но дава отличен резултат. Ако ремонтирате само в банята, не харчете пари за закупуването на това оборудване. Можете да направите с комбинация от четка и ролка. Ако все още използвате устройството с пръскачка, не забравяйте да го миете обилно след всяка употреба.

Готвене на стените

Основата трябва да бъде внимателно подготвена, защото боята почти не крие дефектите. Повечето нередности ще бъдат видими. Това води до факта, че е по-добре първо да стените на стените и след това да ги боядисвате. За да подготвите стените, направете следното:

 1. Извадете крановете, мивката, рафтовете, банята (ако е възможно).
 2. Отстранете изцяло стария покривен слой. Тук можете да прибягвате до инструменти като шпатула, скрепер, мелница с шлифовъчен диск, разтворители на бои.
 3. Почистете повърхността на прах, замърсяване, изплакнете с топла вода. Ако забележите гъбички или мухъл, след това лекувайте стените с антисептичен, хлорен разтвор или меден сулфат.
 4. След изсушаване на повърхността, отворете го със специален грунд.
 5. Използвайки акрилна замазка (обозначена като "водоустойчива"), запечатвайте всички пукнатини, пукнатини и други депресии.
 6. Пяснете стените с шкурка или мелница с шлайфаща глава.
 7. Най-малко два пъти, отворете цялата повърхност на стената с грунд (например латекс, който предотвратява развитието на микроорганизми). Всеки слой грунд трябва да изсъхне.

Директно боядисване

След като сте подготвили основата, инструментите и самата боя, можете да продължите към финалната и основната сцена.

 1. Преди да рисувате стените в банята, уверете се, че никой няма да ви безпокои. За това малките деца и домашните любимци са по-добре да бъдат изолирани, изпратени на разходка и т.н.
 2. Разбъркайте добре боята в буркана. Това е необходимо, за да могат всички свои компоненти, които могат да се утаят на дъното или плуват на повърхността, да бъдат равномерно разпределени в сместа.
 3. Ако използвате боя от няколко кутии, първо смесвайте съдържанието на всички съдове в една купа. Това трябва да се направи, тъй като сянката на боята в различните банки може да е малко по-различна. И като ги смесвате, получавате един цвят.
 4. Ако сте избрали боя на водна емулсия, знайте, че е боядисана в два слоя. За да приложите първия слой, разредете боята в отделен контейнер с 10-15% чиста топла вода. Вторият слой се нанася с неразредена боя. По-подробни инструкции от производителя можете да прочетете на опаковката.
 5. Ако използвате ролка, след като я потапяте във ваната трябва да се търкаля върху специални канали. По този начин излишната боя ще бъде извадена от инструмента и ще избегнете ивици и пренатоварване на сместа.
Ако използвате ролка, след като я потопите във ваната, трябва да се търкаля върху специални канали

Ако използвате четка, не боядисвайте твърде много, за да избегнете пръски.

 1. В краищата на повърхността, която имате намерение да нарисувате, нанесете специална лента. Това ще ви помогне да предпазите съседните райони от замърсяване с боя.
 2. Първо, лекувайте ъглите и труднодостъпните места. и след това започнете да рисувате откритите площи.
 3. Ако стените не са прекалено гладки, тогава първият слой може да се нанесе с четка, а вторият - с валяк. Това ще помогне малко за изглаждане на нередностите.
 4. Оцветете стените на свой ред. Първо завършете, след това преминете към друга.
 5. За да създадете рисунки, линии и други модели, използвайте лента за боядисване. Отстранете лентата от стената, след като боята е изсъхнала. така че контурите са чисти.
 6. Друг начин да украсите стените е да използвате шаблони за боядисване. Те са предварително залепени към стената и са премахнати след поставянето на боята.

Сега знаете всичко за правилното боядисване на стените в банята и ще можете сами да направите това, без да харчите пари за услугите на специалисти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Баня в бежови тонове снимкаБаня в бежови тонове снимка
Баня дизайн сив цвятБаня дизайн сив цвят
Как и коя боя да нарисувате тапетКак и коя боя да нарисувате тапет
Инсталиране на самата баня видео инструкцииИнсталиране на самата баня видео инструкции
В банята кирнестата смес стана жълта, понякога падна,В банята кирнестата смес стана жълта, понякога падна,
Тапети в банятаТапети в банята
Основните размери на керамичните плочки за стени и подовеОсновните размери на керамичните плочки за стени и подове
Майсторски клас - всички най-интересни! Страница 3Майсторски клас - всички най-интересни! Страница 3
Как да нарисувате стените в банята? Ние боядисваме стените в банята със собствените си ръце!Как да нарисувате стените в банята? Ние боядисваме стените в банята със собствените си ръце!
Как да боядисваме стените правилно Инструкции стъпка по стъпка от специалистиКак да боядисваме стените правилно Инструкции стъпка по стъпка от специалисти
» » Как да нарисувате стените в банята