Екструдиран или екструдиран пенополистирол, технически спецификации

Екструдиран експандиран полистирол (EPS)

- пенопласт, който се произвежда по определен начин. Много строители все още наричат ​​"Polpano". За разлика от конвенционалната пяна PSB, EPS се произвежда под налягане, т.е. вискозна смес от течен експандиран полистирол се притиска чрез дюзи с желаното напречно сечение. Това дава възможност да се произвеждат плочи с желаната форма и размер.

Тъй като производството на екструдирана полистиролова пяна се извършва под налягане, това позволява създаването на материал със силни молекулни връзки. По този начин EPSS се превърна в незаменим материал на местата, където конвенционалната PSB пяна не издържа на товарите. Въпреки, че EPS екструдиращата полистиролова пяна има няколко предимства пред PSB пяната, трябва да се разбере нейната структура и технически характеристики, които дават ясна представа за правилната работа на материала като цяло.

Екструдиран или екструдиран пенополистирол, технически спецификации

Свойства и технически характеристики на ЕПС

Често се използва за затопляне на основата и инсталиране на топъл под. Поради структурата си, ЕPPP не води топлината през себе си и също така има ниски стойности на абсорбция на водата. Ако екструдираният полистирол се постави във вода за 1 месец, той ще абсорбира само 0.6% от собствената си влага.

Поради тези характеристики EPPS е много добър материал за изолация на основите и сутерена на къщата. Само целият материал изисква пълна изолация от околната среда поради запалимостта му. Затова при използването му спазвайте правилата за пожарна безопасност.

Тъй като екструдираната пяна от полистирол има клетъчна структура, която е много силна и не позволява проникването на газове в материала. По този начин топлопроводимостта на EPPS е 0.026-0.035 W / m. ° С.

Интересен факт: топлопроводимостта на въздуха е 0.025 W / m. ° С.

Съгласно силата на натиск, EPPS има и характеристики, които надвишават характеристиките на конвенционалните полистиролова пяна пластмаса. Това доведе до използването му в изолацията на пода. Тъй като силните характеристики на ЕРП позволяват да се прехвърлят доста високи механични натоварвания, то често се използва и за изолация на фасадите. Но не забравяйте, че пропускливостта на изпарения от екструдиран полистирол е много ниска и това не позволява стените да дишат.

Някои производители правят EPS плоскости от една страна с геотекстил, което позволява да се използва като хидроизолационен материал, а не само за изолация. Тъй като геотекстилите имат неравна повърхност и под формата на пъпки, тя също улеснява дренажа на водата.На едната страна има покрита със слой пластифициран цимент разширена стиропор, което позволява да се използва за изолация плоски покриви или за подгряване на подове.

Важен съвет: Не използвайте лепила, мазилки и бои със съдържание на разтворители, защото под тяхно влияние EPS се разрушава. Също така екструдираната пяна от полистирол не е съвместима с газове (пропан, бутан, метан и др.), Катран, нефт, мазнини, масла, бензин и мазут.

Маркиране на екструдирана полистиролова пяна

На външен вид ерозираният полистирен може да се различава по цвят и размер. При различни производители, всеки цвят определя съответните технически характеристики на материала. Тъй като все още не съществуват държавни стандарти за пазара на ОНД, производителите и потребителите използват европейските стандарти. Основният документ за стандартизация е EN 13164: 2001.

Маркирането на екструдираната пяна от полистирол е различно за различните производители, така че нека да разгледаме някои примери за общи производители на EPPS:

EPSS Стиропор е означена IB-A XPS-EN13164-T1-CS (10 / Y) 250-DS (TH) -TR100IB-A - равнина на повърхността, A -

XPS - екструдиран или екструдиран пенополистирол

T1 - тази цифра определя точността на геометричните размери на плоча-

CS (10 / Y) 250 - Якостните характеристики на материала, при 10% деформация, якостта на натиск е 250 kPa-

DS (TH) - способността на материала да задържа геометрични размери при температури до 70 ° C, деформация - 5%

TR100 - минимална якост на натиск - 100 kPa.

Отделна линия показва топлопроводимостта - ƛ, устойчивост на топлопреминаване - R, пожароустойчивост - E. Стиропор от този производител има син цвят.

търговска марка Isofoam е означена X2, X3, X4, XR, XPH. Маркировката дава общи понятия за техническите характеристики: якост, плътност, топлопроводимост, размери и т.н. Маркировката на обозначението на ръба на плочата също е различна: аз - гладко бут- L - канал- D - зъбен канал.

Пример за маркиране на екструдиран полистирол Penoplex - 35GS-30.

35 - посочва вида на материала (възможни типове - 30, 35 и 45) -

G - обозначаване на гофрирани повърхностно-

S - избраният квартал,

30 - дебелина на плочата, mm.

Ако има маркировка N - това означава ръба на зъбния канал.

Когато купувате екструдирана полистиролова пяна, използвайте цялата налична информация и изберете нагревател, необходимата ви плътност и техническите спецификации, от които се нуждаете. Това ще ви позволи да не плащате излишно над излишната плътност на материала и да получите висококачествена повърхност, която ви е необходима.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пенопласт екструдиран - описание, приложение, цена Пенопласт - предимства при приложениеПенопласт екструдиран - описание, приложение, цена Пенопласт - предимства при приложение
Екструдирана полистиролова пяна за подово отоплениеЕкструдирана полистиролова пяна за подово отопление
Затопляне на външни стени с екструдиран полистирол, външни стени от екструдиран полистирол,…Затопляне на външни стени с екструдиран полистирол, външни стени от екструдиран полистирол,…
Екструдирана полистиролова пяна за подово отоплениеЕкструдирана полистиролова пяна за подово отопление
Екструдиран полистирол под ламинат, какво трябва да знаете?Екструдиран полистирол под ламинат, какво трябва да знаете?
Пластмасов пенополистирен състав, характеристики, недостатъциПластмасов пенополистирен състав, характеристики, недостатъци
Как да изолирате основата отвънКак да изолирате основата отвън
Топлоизолация на стени с полистиролТоплоизолация на стени с полистирол
Топлоизолация на стените отвън с пяна, последвана от сайдингТоплоизолация на стените отвън с пяна, последвана от сайдинг
Затопляне на стени - полистирол или екструдиран полистирол, екструдерЗатопляне на стени - полистирол или екструдиран полистирол, екструдер
» » Екструдиран или екструдиран пенополистирол, технически спецификации