Монтаж на бетонни колони със собствените си ръце Как да направите кофража и правилната форма на технологията за пълнене на колоните

В жилищното строителство бетонни колони се използват като подпори за бетонни припокривания на горните нива. С правилното изливане те са в състояние да издържат на значителни товари за дълго време. Технологията на изливане на бетонни колони с бетон не включва използването на сложно оборудване. Важно е да се спазват основните правила за монтаж на кофраж, подсилване и изливане. Това ще бъде обсъдено по-късно.

Последната характеристика трябва да бъде разяснена по-подробно.

Пластмасовите кофражи се сглобяват от отделни елементи

 1. Кофражът от метал е ъглова, панел и греда. Тя се отличава с надеждност и позволява повишаване на производителността на работата. Недостатъкът е, че е тежък и ще бъде трудно да запълниш колоните със собствените си ръце.
 2. Пластмасовите кофражи тежат малко, лесно се почистват от бетон. Изисква внимателно боравене (пластмаса - крехък материал).
 3. Дървени: най-удобно за тези, които хвърлят бетонни колони със собствените си ръце. Тя е изработена от шперплат, OSB плочи, дъски, квадратни греди. За конструкцията му ще са необходими инструменти и инструменти за работа с дърво. Технологията не позволява леенето на кръгли и овални колони.
 4. Картон: най-евтиният кофраж, сравним по отношение на работата с пластмаса. Може да се използва само веднъж.

Картоненият кофраж се разглобява след втвърдяване на бетона

Важно: производството на бетонни колони със собствени ръце с помощта на метални кофражи е почти невъзможно, тъй като изисква използването на подемно оборудване.

Изчисляване на размера на попълване на колонаЗа попълване на колона е важно да знаете точно колко количество бетон е необходимо. Пълненето трябва да се извърши в една стъпка, в противен случай силата на структурата ще бъде намалена. Поръчаването на излишък от бетон е загуба на пари. Изчисляването на количеството на бетоновата смес се състои от следните етапи.

 • Изчислява се обемът на колоната (кръгло напречно сечение) съгласно формулата V = πr2h, където:
 • Определете диаметъра и височината на колоната с помощта на лентова мярка.

π = 3,14 (константа), r - радиус на колоната, h - височина на колоната. За да изчислим правоъгълната и квадрата в напречното сечение на колоната, използваме формулата V = abc, където a е височината, b е дълбочината и c е ширината. При колони с многоъгълни, овални и други сложни форми, височината се умножава по площта на напречното сечение. Важно е всички параметри да са посочени в единици SI със същото измерение (в метри).

 • Добавяме към получените 10%, като се отчитат евентуалните загуби на конкретен микс на всеки етап от работата. В случай на изграждане на стоманобетон колона в компенсирането на загубите не е необходимо, поради малкия обем на арматурни елементи.

Технологията за монтаж на кофраж с лъчева греда

Кофраж с греди и болтове - идеалната форма за бетонни колони със собствените си ръце. Той осигурява качествена повърхност и може да се използва за издигане на колони с част от всяка конфигурация. Кофражът се инсталира стъпка по стъпка.

Подсилени кофражни кофражни колони
 1. Подовата настилка е изработена от неравномерни пръти и плоскости (шперплат или OSB). Подовите настилки са необходими за монтаж.
 2. Следене на разстоянието, което съответства на техническите спецификации, на пода, има болтове.
 3. Кръстосани греди, изработени от дървени греди, се монтират напречно върху напречните ребра. Закрепването се извършва с скоби (скоби).
 4. Над гредите се натрупват листови материали и се закрепват с винтове.
 5. Твърдостта на конструкцията се осигурява с помощта на пръти, които са прикрепени към дървени греди (към долните краища).
 6. На ръбовете на листовете се пробиват отвори за затягащите винтове.
 7. Щандовете са свързани един с друг чрез затягане на винтове.


Забележка: За да се направи кофраж за колона с кръгло сечение, между панелите е монтирана специална шарнирна подложка. Кофражът за колони с голяма височина се сглобява от кофраж, свързан с наслагвания.

Как да направите кофраж от картон

Кофражът за бетонни колони със собствени ръце е направен от картон и гофриран картон. Броят на окото (в квадратни метри) се определя от формулата S = 2 prh. Следващите стъпки се състоят от следните стъпки.

 1. Като се вземе предвид размерът на колоната, скелетът се сгъва от мрежестата мрежа. Вътре в рамката, картонът се полага и се оформя контурът на колоната.
 2. Монтирани опори, фиксиращи формата на конструкцията.
 3. Напълнете бетонната смес.
 4. Демонтирайте плочата след втвърдяване на бетона (след 28 дни) и извадете картона.

Деформиране от дъски и греди

Колона от бетон със собствените си ръце в сферата на вилното строителство най-често се изгражда с помощта на кофраж от шперплат, греди и дъски. Особеността на материала прави възможно създаването на колони от квадратни, правоъгълни, рядко многоъгълни участъци. Трябва да се спазват следните правила.

Щорите от дървен кофраж се поддържат от склонове

 1. Дебелината на използваните дъски не трябва да бъде по-малка от 20 мм. Минималната дебелина на плочите OSB и шперплат - 16 мм.
 2. Познавайки размерите на колоната, щитовете се сглобяват, които след това се комбинират в една структура. Щитите са подсилени с диагонални ребра.
 3. Връзките на екрани са направени от самонарязващи се винтове.
 4. Вътрешните стени на дървения кофраж са покрити с хидроизолация (рубероид, полиетилен).
 5. Кофражът се демонтира, след като бетона напълно се втвърди.

Етапите на монтаж на дървен кофраж

Укрепване на колоната: основни принципи

Бетонната колона може да бъде достатъчно здрава, при условие че е правилно подсилена. За тази цел се използва арматура с диаметър най-малко 10 mm. Арматурните щифтове са монтирани по периметъра на кофража (в средата му) на разстояние най-малко на 10 мм от стените. След всеки 0,5 м се поставят и закрепват хоризонтални елементи. Монтажът се извършва чрез заваръчна и свързваща жица.

Армировка на кофража с вертикални и хоризонтални елементи

В края на статията - инсталирането на бетонни колони със собствените си ръце (видео, ясно демонстриращо основните етапи от работата).

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изливане на бетон в частиИзливане на бетон в части
Технологията за запълване на основата на колонна лентаТехнологията за запълване на основата на колонна лента
Свързване на структурните елементи с центриращите осиСвързване на структурните елементи с центриращите оси
Профили за основа на лентиПрофили за основа на ленти
Домашни бетонни тухли Как да направите самите полюси за ограда или колонна основаДомашни бетонни тухли Как да направите самите полюси за ограда или колонна основа
Кофраж за основи в големи мащаби, малка частКофраж за основи в големи мащаби, малка част
Основаване на камък със собствени ръцеОсноваване на камък със собствени ръце
Фиксиран кофражФиксиран кофраж
Правила за свързване на рамковите елементи към модулни оси в едноетажни промишлени сгради StudopediaПравила за свързване на рамковите елементи към модулни оси в едноетажни промишлени сгради Studopedia
Bezobalkovye препокриване на възгледи, подсилване и изчислениеBezobalkovye препокриване на възгледи, подсилване и изчисление
» » Монтаж на бетонни колони със собствените си ръце Как да направите кофража и правилната форма на технологията за пълнене на колоните