Вашият свят

Течаща вода винаги иска да изглежда безкрайно, защото водата е източникът на живот, който не можеш да се наслаждаваш. Водата отдавна е била използвана от ландшафтните дизайнери, за да създаде величествена, магическа и в същото време комфортна и балансирана, хармонична атмосфера. Най-често използвани за тази цел са фонтани и изкуствени водопади.

За да построите водопад, можете да използвате услугите на специалисти или да го направите сами. От тази статия ще научите как да направите това. След като разбрахте всички подробности, вече можете да промените нещо по ваше желание или да добавите към цялостния дизайн, така че опцията да ви е подходяща.

За изкуствените водопади обикновено се използва природният ландшафт на обекта. Те могат да бъдат от половин метър до петнадесет метра и повече (в зависимост от мощността на помпата).

Обща схема на устройството на градински водопад.

Самата конструкция е сложна. Състои се от минимум две части: резервоар за вода и канал за воден поток с каскада (или няколко) камъка. За да доставя вода от езерото до началото на речното корито, се осигурява водна помпа. Помпите се използват в два типа: дълбоки (потопяеми) и сухи помпи. Дълбочинните помпи имат редица предимства: те са лесни за работа, по-икономични, създават по-малко шум, не се нуждаят от специално помещение.

Изборът на място за водопад е без значение. Ако растат няколко дървета, падащите листа ще запушат оттичането на водата, пречат на работата на помпата. Корените на дърветата могат да повредят хидроизолацията. Ако водопадът е много близо до дома - шумът му ще пречи на почивката.

Една от важните характеристики на хранилището е дълбочината му. Ако възнамерявате да го използвате само, за да изтеглите вода за вашия водопад, най-важното е да потапяте изцяло помпата си. В случай че рибата се планира да бъде засадена в това езерце, нейната дълбочина трябва да е по-голяма от дълбочината на замръзване (не по-малко от един метър), в противен случай рибата ще умре през зимата. Ако искате да плувате там, построите още по-дълбоко. Основното нещо е да го направите удобно.Що се отнася до езерото и за канал с водопад, опитайте се да изберете оригинални сложни контури. Това им дава по-естествен естествен външен вид.

Но тук мястото е избрано. Определя се формата на езерото. Каналът на водния поток е маркиран. Сега не можете да правите без лопата. По време на обработката на почвата, всички изпъкнали камъни и корени се отстраняват. Разпадащите се стени периодично се навлажняват и уплътняват. От всички страни около изкопните работи изваждайте (спестявайте) тревата с ширина 30-50 см. Изкопаната почва се използва за създаване на пързалка. Полага се на слоеве и се уплътнява. В бъдеще този хълм ще стане основата на водопада. Ябълката е изкопана от изчислението, че дъното й ще бъде покрито с десет сантиметров слой компактен пясък. Стъпалата и жлебовете са направени на склона. Две каскади обикновено се извършват. Това е достатъчно. Стръмните завои на канала се опитват да се избегнат.

Поставете пластмасовата тръба от езерото за съхранение в горната част на плъзгача. Тръбата трябва да бъде прикрита, но достъпна за ремонт и поддръжка.

Цялата повърхност на изкопните работи и бъдещият канал с каскади трябва да бъдат покрити с полиетиленово фолио. Филмът трябва да е достатъчно дебел. Ставите трябва да се припокриват най-малко с 50 см. На дъното е поставена метална мрежа с клетка, не по-голяма от 100 мм. и защитен слой от 40-50 мм. Мрежата се излива в бетон със слой от 100-120 мм. В пресния бетон, рамки от странични стени се вмъкват от една и съща метална мрежа. Само след втвърдяването на долния слой бетон можем да продължим да бетонираме стените. Ние монтираме кофража и продължаваме да бетонираме стените. Всички тези работи трябва да бъдат направени много внимателно, за да не се повреди филма.Струва си да си спомним, че животът на обикновения градински филм е ограничен до две до три години. PVC филм ще ви издържи до петнадесет години. Бутиловата гума гума може да запази своите свойства в продължение на три десетилетия. Комбинирайте ръбовете на бутилова гума с епоксидно лепило.

За да подобрите визуалния ефект на мистерията и мистерията на водопада, ви препоръчваме да използвате специална водоустойчива подсветка.

Декорацията започва от стените на езерото. Най-добре е да направите това с плоски камъни върху циментова замазка. Най-добрият материал, разбира се, е естествен камък. Практиката показа, че най-лесният за обработка е обикновен пясъчник.

Сега се насочваме към действителната каскада на водопада. За да се създаде ефектът от падането на водата, по пътя му се създават пречки в канал от камъни, положен върху циментова замазка. Тяхната височина обикновено е от 10 до 40 сантиметра. Най-ниската перваза е направена на 30 сантиметра над нивото на водата в езерото. Общата разлика (височината на цялата каскада) се опитва да не надвишава 150 сантиметра. За да може водата да падне вертикално надолу, е необходимо да изтласкате най-горния плосък камък малко напред и да го поставите върху разтвора (горната равнина е изравнена с нивото стриктно на хоризонта).

Днес има много готови продукти за украса на водопади: буркани и амфори, стари стилизирани, водни колела, русалки, жаби, крокодили, пещери и много други. Какво да изберете е въпрос на вашия вкус. Основното нещо е да не прекалявате. Прекомерното количество допълнителни декоративни елементи може само да разваля добра идея.

Включете се в цялостния ансамбъл от големи камъни, разположен на брега на каскадата, в комбинация с плоска пясъчна плоча и морски камъчета. Градивните скулптури на приказни герои и животни много оживяват целия състав. Не забравяйте за растенията - те ще дадат естествената красота, пълнотата и естествеността на целия комплекс.

Пропуските между камъните по бреговете на каскадата могат да се запълнят с плодородна почва и да се засаждат там от алпийски растения. Например, ще направите скален сондаж, трева или мащерка. Пръскано с хълм, което покрива предварително премахнатата трева и укрепва склоновете на растения с нисък растеж на иглолистни растения.

Изкуствените водопади, построени на площадката, винаги привличат вниманието, се превръщат в изящен орнамент на градината, добавяйки към нея парче дива природа. Средствата и усилията, които сте похарчили, са оправдани от едно уникално чудо, създадено от човека.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Помпена станция за частна къщаПомпена станция за частна къща
Воден резервоар за водоснабдяванеВоден резервоар за водоснабдяване
Как да изберем помпа за фонтанКак да изберем помпа за фонтан
Коя помпа е най-подходяща за отопление? ЦеноразписКоя помпа е най-подходяща за отопление? Ценоразпис
Осветление в градината сами - градинско осветлениеОсветление в градината сами - градинско осветление
Мини фонтани за градинатаМини фонтани за градината
Градински фонтани на слънчеви батерииГрадински фонтани на слънчеви батерии
Мини водни помпиМини водни помпи
Водопад в селската къща със собствените си ръце - как да направите изкуствена снимка с водопадВодопад в селската къща със собствените си ръце - как да направите изкуствена снимка с водопад
Помпена помпаПомпена помпа
» » Вашият свят