Радиаторно отопление, което да изберем - алуминий, чугун

Видове радиатори

Уютната къща и студът са концепции, които не съответстват един на друг. Ето защо издаването на отопление на апартамент или къща е от първостепенно значение за много собственици. Ако собствениците на частни къщи могат да изберат отоплителна система от нулата, собствениците на апартаменти са ограничени само от избора на радиатори.

Изборът на радиатора трябва да се основава на всички технически условия на отоплителната система.

Радиаторите трябва да бъдат избрани за техническите условия на цялата отоплителна система и качеството на охлаждащата течност.

Поради тези фактори изборът става труден, особено с изобилието от различни видове стоки на съвременния пазар. В края на краищата, днес можете да закупите алуминий, чугун, стомана и други продукти.

Видове батерии и принципа на тяхната работа

Има само два вида батерии: радиатори и конвектори. Те се различават по начина, по който работят. Конвекторите са електрически уреди. Те затоплят стаята с конвекция, т.е. нагряването на въздуха се получава, защото преминава в ускорен режим през гореща повърхност вътре в конвектора.Диаграма на устройството на алуминиев радиатор.

Отоплителната система с помощта на радиатори изглежда така: вода, нагрята до определена температура, идва през тръбите от котелното. След това се подава в радиаторите, които загряват въздуха в стаите. Те отопляват стаята с радиация, т.е. отоплението се извършва от повърхността на радиатора, който има висока температура и топлинна мощност. Радиаторите за отопление могат да бъдат разделени на две групи: секционни, например алуминий и чугун, и панели, изработени от стомана.

Конвекторите са удобни за бързо нагряване на помещението, но те имат значителен недостатък: процесът на тяхната работа вкарва в атмосферата голям брой прахови частици във въздуха, които могат да бъдат вредни за здравето. Затова те се използват или за допълнително отопление на апартамента или къщата, или на места, където е невъзможно да се използват радиатори.

Чугунени радиатори

Схемата на устройството на радиатор от стоманен панел.

Алуминиеви радиаториАлуминиевите радиатори са съвременен алтернативен чугун. Те имат по-привлекателен външен вид, по-малко топлинен капацитет. Алуминиевите батерии бързо затоплят стаята, в сравнение с тези от чугун. Има различни модификации на такива радиатори, някои издържат на работно налягане до 6 atm, други - до 18 atm, а също и такива, които издържат на налягане до 30 atm. Поради това алуминиевите уреди могат да се използват както в градски високи сгради, така и в частни вили.

Такива радиатори генерират около 50% от топлината чрез излъчване, а останалите - конвекция. Това се улеснява от повишената им повърхност, във всяка секция се поставят допълнителни тънки ребра. Поради допълнителното оребряване, топлопредаването на радиатора се увеличава без да се увеличава инерцията, което помага да се спестят около 20% от топлинните ресурси.

Алуминиевите радиатори имат няколко недостатъка, включително чувствителността към свойствата на охлаждащата течност. Неговата киселинност не трябва да превишава 7-8 рН. Някои производители обработват специално вътрешната повърхност на радиаторите със състав, който предотвратява окисляването, но това значително увеличава тяхната цена. Също така такива радиатори не понасят скока на температурата и налягането, затова се препоръчва да се инсталират специални сензори и клапани за отвеждане на въздуха за всеки от тях. На кръстовете на алуминиеви секции и стоманени тръби трябва да се използват специални адаптери.

Стоманени радиатори

Радиаторите от корозионно устойчиви щамповани стоманени листове на топлинна проводимост стоят в средата между чугун и алуминий. Те са продукт, състоящ се от паралелни вертикални канали, които са обединени от хоризонтален колектор. Вертикалните канали могат да бъдат подредени в един ред, в два или три реда. На върха на металния капак с няколко слоя топлоустойчив емайл.

Използването на стоманени радиатори е по-добро в затворени отоплителни системи с охлаждаща течност, при която съдържанието на кислород е понижено, за частните къщи това е най-добрият вариант. Работното налягане, което тези устройства издържат, е 10 atm, температурата е до 150 ° С.

Много предпочитат чугунени радиатори в ущърб на стоманените радиатори. За да може дадена желязна батерия да отдели толкова топлина, колкото стоманата, тя трябва да мине през нея 7 пъти повече вода, а температурата й да е с 20 ° C повече. Това води до увеличаване на количеството гориво, което трябва да се изразходва за отопление на охлаждащата течност. Използването на стоманени радиатори може да намали енергийните разходи за отопление.

Биметални радиатори

Секционните биметални отоплителни радиатори навън имат най-голямо сходство с алуминиевите, но по отношение на техническите параметри те са по-близо до стоманените. Във всеки отсек има тръби от висококачествена стомана, а външната част е изработена от лек алуминий.

Такива радиатори могат да издържат на работно налягане до 30 atm. Поради комбинацията от стомана и алуминий в дизайна, те са неизискващи за качеството и химичния състав на охлаждащата течност. Бимеалният радиатор комбинира максималния топлинен трансфер с минимален обем охлаждаща течност, якост, компактни размери, привлекателен външен вид. Недостатъкът е фактът, че за отоплението на помещението и поддържането на температурата е необходима постоянна циркулация на водата и скоростта на нейното движение трябва да бъде висока.

Характеристики на избора на радиатори

При избора на отоплителни акумулатори първо трябва да се запознаете с техническите данни на вашата къща или апартамент. Необходимо е да се знае как се създава работно налягане в отоплителните тръби, какъв топлоносител се използва и какъв вид качество. За частни къщи с индивидуални отоплителни системи можете да избирате всеки тип радиатор. Достатъчно е да се изчисли правилно техният брой.

Кой да избере радиатор за градско развитие - въпросът също е безпроблемен, основното е, че той трябва да бъде устойчив на условията на работа. Има високо налягане в отоплителните тръби и водата от лошо качество с различни каустични примеси. Ето защо най-добрият избор за такива апартаменти са чугун, стомана и биметални радиатори.

Много често радиаторите за отопление остават недоволни поради факта, че тяхната мощност и количество са били неправилно избрани. За да се затопли една стая с таван, по-малък от 3 м, в който има един прозорец, е достатъчно 100 W за всеки 1 м 2 от площта. Какви фактори могат да повлияят на увеличаването на мощността?

  • 1 прозорец и две външни стени - мощността трябва да се увеличи с 20%;
  • Прозорецът е обърнат на североизток или на север - увеличение с 10%;
  • 2 прозорци и 2 външни стени - увеличение с 30%;
  • Местоположение на радиатора в нишата - увеличение с 5%;
  • Декоративен панел пред устройството - увеличение с 15%.

Следвайки този метод на изчисление, когато избирате броя на радиаторите, не можете да се страхувате, че стаята ще е студена. Силата на отоплителните уреди в този случай се получава малко с разлика.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Радиатори в качеството на отоплениетоРадиатори в качеството на отоплението
Диаграми за свързване на радиатори за отопление на батериитеДиаграми за свързване на радиатори за отопление на батериите
Какъв вид батерия да се постави в апартамента?Какъв вид батерия да се постави в апартамента?
Вакуумни отоплителни батерии Дете на XIX векВакуумни отоплителни батерии Дете на XIX век
Какви са батериите за отоплениеКакви са батериите за отопление
Как да избера подходящите радиатори и какъв вид селекция, видовеКак да избера подходящите радиатори и какъв вид селекция, видове
Характеристики на електрически отоплителни радиатори за вили и къщиХарактеристики на електрически отоплителни радиатори за вили и къщи
Предпочитат чугун или алуминий, или може би стоманаПредпочитат чугун или алуминий, или може би стомана
Как да изберем отоплителни батерии - съвети за избор на радиатори в апартаментКак да изберем отоплителни батерии - съвети за избор на радиатори в апартамент
Ретро радиатори от чугунени популярни производители на ретро радиатори и характеристики на тези…Ретро радиатори от чугунени популярни производители на ретро радиатори и характеристики на тези…
» » Радиаторно отопление, което да изберем - алуминий, чугун