Далеч от изхода или защо се нуждаете от слънчева батерия

Всеки отдавна знае, че Слънцето затопля нашата планета, излъчващо голямо количество енергия, но не много хора знаят, че всеки квадратен метър на Земята получава енергиен поток от около 1000 вата. От тази енергия можем да използваме средно около 120 вата. Това знание и формира основата на такова необходимо устройство днес, като слънчева батерия за телефона.

Всяка слънчева батерия се състои от фотоклетки, чиято дейност е насочена към превръщането на получената енергия от Слънцето в нейната форма, която можем да използваме за собствените си цели, а именно електроенергия. Такива батерии могат да бъдат полезни, ако често пътувате далеч от цивилизацията, където не можете да намерите електрически контакт. Слънчевите панели ще ви помогнат да зареждате всяко устройство от мобилния си телефон до много необходимия GPS навигатор. В тази статия ще се опитаме да разберем това такива слънчеви панели за телефона, какви са те, и дори опитайте да направите такава батерия със собствените си ръце.

Какво да изберете или основни характеристики

Днес, когато технологиите се развиват невероятно бързо и човечеството се стреми да намери алтернативни източници на енергия, слънчевите батерии се използват широко в ежедневието и стават все по-популярни всеки ден. На пазара има много модели на различни зарядни устройства, използващи преобразувани слънчеви лъчи. Те се различават помежду си както по отношение на характеристиките, така и по отношение на цената. Нека се опитаме да разберем какво да се съсредоточим при избора на такова устройство.

Слънчева батерияПървата и основна характеристика, описваща слънчевите батерии, е захранването, този параметър показва колко скоро ще се зареди телефона, камерата или друго устройство от избраната батерия. Абсолютно незначително е колко различни конектори се намират на тялото на устройството и ако има много от тях, това не означава, че батерията може да ги зарежда всички наведнъж.

Само изходната мощност, която е пряко пропорционална на площта на фотографските пластини на устройството, показва колко полезна ще бъде батерията. Съответно, ако площта на фотографските плочи е ниска, тогава ще извлечете много малко електроенергия, това трябва да се отбележи при покупката. Статистиката показва, че ефективността на това устройство е не повече от 15%, така че е абсолютно незначително дали имате акумулаторна батерия или не, както и основната част от фотографските й табели.

Токът и напрежението в характеристиките, които говорят за работоспособността на такъв алтернативен енергиен източник като слънчевите батерии, са обозначени с двойна стойност - първата стойност е максималната стойност, а втората - работната стойност. Съответно, напрежението ще бъде максимално, когато няма натоварване и работа, когато към акумулатора е свързана акумулаторна батерия, но текущата стойност ще бъде максимална при късо съединение и ще работи при зареждането на батерията. За да използвате максимално батерията, трябва да е равно на работното напрежение в момента на зареждане на батерията на клетъчна или друга батерия.Ето защо заключаваме, че например при избора на слънчеви клетки за телефони е необходимо да се даде предимство на устройството, чиято изходна мощност е приблизително равна на напрежението, което се изисква от телефона.

Ако имате нужда от слънчева батерия за мобилен телефон, и вие няма да бъдете таксувани с помощта на устройства, по-мощни, не е нужно да има смисъл да си купите устройството, изхода на напрежението ще надхвърли необходимото напрежение телефона, тъй като просто няма захранване и зареждане на мобилния си няма да стане по-бързо.

Но има едно "но" - напрежението, което соларните клетки дават, зависи до голяма степен от товара, който те получават и затова често избираме модел с прекомерен капацитет, чието използване неизбежно води до загуба на власт. За да се сведат до минимум загубите, се използват устройства като преобразувател на напрежение, които позволяват на батериите да консумират толкова много ток от соларните клетки, че стойността на батерията е максимална.

Слънцето е навсякъде различно

Можете да получите батерия и в инструкциите тя има елемент за това колко бързо тя се зарежда на слънце. Разбира се, бързате да проверите покупката и я носите на прозореца или в двора, където красивото дневно слънце трябва бързо да го презареди. И колко голямо е разочарованието ви, когато след определеното време батерията се зарежда само наполовина или дори по-малко.Телефон в ръка

Но чакайте, не грешим на производителя, тъй като това, което е посочено в инструкциите е възможно само ако на "стандартни условия на осветеност", които се намират само на екватора в ясен ден, когато слънцето виси точно над него. Поради това, че не са претърпели подобно разочарование при избора на батерията е необходимо да се разгледа фактор от географското си местоположение и изберете слънчевите панели с запас от настоящия капацитет, което, от своя страна, зависи от това дали ние Колко силна светлина по време на зареждане на слънчеви устройства.

Също така е важно да защитим фотоклетките, което ни показва колко дълго ще продължи слънчевата батерия за мобилни телефони. Размери, тегло и наличие на различни входове за електронни устройства също са важни, защото искаме лесно преносима универсална батерия, която може да се сложи в раницата, но не тежки и безполезна кутия, нали в края на краищата?

Видове слънчеви клетки

Гъвкави слънчеви панелиТака че, нека да определим какво смятате да зареждате и въз основа на това, помислете за опциите за съществуващите батерии. От количеството батерии, които имат слънчева батерия може да се зарежда едновременно, размерът му, теглото и цената директно зависи. Ако използвате батерията само за зареждане на клетъчни, тогава няма смисъл да плащате за мощна батерия. Слънчевите батерии за мобилни телефони имат работно напрежение 6V и мощност 4W. Ако възнамерявате да зареждате по-мощни устройства, като например фотоапарат или PDA, тогава мощността на вашето устройство, която черпи електричество от слънчевата енергия, трябва да бъде най-малко 6 вата. Е, ако искате да таксувате всичко наведнъж, има смисъл да си купите 15 батерия.

Днес пазарът представя много различни модели на устройството, които могат да зареждат електрониката с помощта на слънчеви лъчи, но те могат да бъдат разделени на няколко вида, които ще разгледаме.

  1. Първият тип е устройства с ниска мощност, които се използват за зареждане на клетъчни телефони и подобни устройства. Те са скъпи, пасват на дланта на ръката ви.
  2. Вторият тип - универсални батерии, ориентирани към захранване на голям брой "лакомства" и не много инструменти, при липса на изход. Често се използват от туристи в пешеходен туризъм, защото съчетават приятна цена и доста добро качество.
  3. Третият тип е усъвършенствана батерия, соларни панели, с които можете да направите много полезно и мощно устройство.

Направи го сами

Ако разбирате, че таксуването за телефони, базирани на естествена енергия, е добре, но цената му не ви позволява да го забележите - няма значение. След това ще ви кажем как да съберете това полезно устройство сами вкъщи.

Това е не само полезно, но и много вълнуващо упражнение, което ще ви помогне да разберете по-добре как работи електрониката и да спестите от закупуването на слънчево зарядно устройство.

Така че, нека да започнем. Нуждаем се от задния панел от телефона, захранващия конектор и слънчевите клетки. На пръв поглед може да изглежда, че е проблематично да се намерят такива елементи, но това не е така. Най-евтините слънчеви клетки на амфора са доста силни, но работят само 5-6 години с изключително ниска ефективност, средно около 7%. Въпреки това те са в основата на производството на гъвкави батерии.

Един такъв елемент произвежда около половин волт, така че те трябва да вземат най-малко десет. По-добре е да се закупи готов модул от такива елементи, тъй като без уменията за спояване, лесно окислени от нагряващи вещества, ще бъде изключително трудно да се съчетаят всички елементи заедно. И така, отиваме в електрически магазин, търсим отделение от електронни компоненти и купуваме два модула от десет монокристални елемента, които дават напрежение 5 V.

След това ги заваряваме и ги прикачваме към капака на телефона с двустранна залепваща лента. Ние спойка в този случай конектор за захранване, без да забравяте за полярност, и на плюс страна, която трябва да запояване на диод, което няма да даде на батерията да се разреждат. Включихме го в телефона, включихме фотоклетките на светлина или ярка светлина и изчакахме включването на режима на зареждане. Устройството, направено от нас, няма да може напълно да зареди батерията на телефона, но може да поддържа автономна работа на устройството за известно време.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Автономна комуникация без презарежданеАвтономна комуникация без презареждане
Налице е нов запис на ефективността на соларните клеткиНалице е нов запис на ефективността на соларните клетки
Домакински слънчеви панелиДомакински слънчеви панели
Портативно зарядно за слънчева енергияПортативно зарядно за слънчева енергия
Слънцето е алтернативен източник на електроенергияСлънцето е алтернативен източник на електроенергия
Слънчева батерия със собствени ръце, видео продукцияСлънчева батерия със собствени ръце, видео продукция
С осветление на слънчевата батерияС осветление на слънчевата батерия
Как функционират слънчевите панели?Как функционират слънчевите панели?
Слънчева батерия със собствени ръце от транзистори за кратко времеСлънчева батерия със собствени ръце от транзистори за кратко време
Слънчеви панели за домашно изчисление и монтаж Член 1Слънчеви панели за домашно изчисление и монтаж Член 1
» » Далеч от изхода или защо се нуждаете от слънчева батерия