Хванете - бетон

"Прихващане" на бетон

Колко трябва да изсъхне бетона

Подготвена армировъчна мрежа за леене на бетон

При издигането на сгради и архитектурни конструкции, използващи технологията на монолитна конструкция, като строителни смеси, излят в подвижни кофражи, се използват хоросан на циментобетон. В последната силата на бетонната смес се отразява състава (съотношението на обема на цимент на общия обем на разтвора, присъствието на пълнители и добавки, модифициращи) и режимите на втвърдяване продиктувани от температурата и влажността на околната среда.

Въпреки външната простота на състава на бетоновите смеси, по време на втвърдяването им в цимента има доста сложни химически реакции. По-специално, под влиянието на вътрешната влага, минералните съставки на цимента се превръщат в калциеви хидросиликати, които осигуряват на бетона необходимата якост.

При изграждането на сгради с монолитен кофраж обикновено се приема, че времето за поставяне на бетон при естествени условия отнема около 28-30 дни. Но този път не е пълно захващане и контрол, т.е. времето, след което е възможно да се приложи проектно натоварване върху бетон и стоманобетонни продукти. Всъщност, настройката на бетона отнема години, но силата зависи от времето, което експоненциално пада, така че изчисленията обикновено отнемат само времето за настройка на контрола.

Колко трябва да изсъхне бетонаКофраж с армировъчна мрежа за изливане на пода

При монолитна конструкция (частна или мащабна), обикновено е достатъчно време за контролиране на бетоновата смес, т.е. 4-4 седмици. В същото време разглобяването на демонтируемия кофраж на сградата при нормални условия може да се извърши след 5-7 дни. Освен това бетонът ще изсъхне в "свободно" състояние. През зимата, е възможно да не се отстрани конструкция кофраж използва при ниски температури на околната среда, от бетон достига половината от контрол сила, т.е. 14-15 дни (при условие, че не се използва кофраж нагрява).

В изграждането на особено важни архитектурни обекти (например мостове, язовири, насипи или язовири) по време на контрола хванете отнеме 90 дни. Тъй като обаче зависимостта на времето от мощността не е пряка, 90-дневният бетон е по-силен от 28-дневния бетон само с 20%.

При производството на бетонни изделия (например, W / W или W-плочи / -beams б) контролират Терминът противно подценява, но променя значително изсипва конкретните условия (чрез повишаване на температура и налягане).

Как да промените скоростта на втвърдяване на бетона, без да се компрометира нейната силаУстройството на кофража на припокриване

При нормални условия, както бе споменато по-горе, бетона замръзва в рамките на 28 дни. Но ако периодично се полива, крайната сила ще бъде много по-висока. Това се обяснява с факта, че колкото по-дълго сместа напуска влагата, толкова по-силно циментът се свързва. Смята се, че топлината - един от основните врагове на бетона, но всъщност е ужасно не високата температура, а скоростта на изпарение на влагата от бетонната смес. За да се увеличи времето за изпаряване, бетона се напоява с вода и в особено горещи дни се покрива с полиетиленово фолио, което създава парников ефект.

Но в същото време, колкото по-висока е температурата на околната среда, толкова по-бързо са химическите реакции на цимента с вода, т.е. той се втвърдява по-бързо. При индустриалното производство на стоманобетонни продукти този ефект се използва за ускоряване на производството на готови продукти, за които се използват специални автоклави. Бетонната смес се излива в технологичния монолитен кофраж и се поставя в автоклав.

Ако температурата на течната строителна смес се повиши до +80 ... + 90 ° C и изпаряването на влагата от нея се елиминира или сведе до минимум, след 14-16 часа бетона ще има около 70% от якостта на 28-дневния бетон.

Но температурата може да се увеличи още повече. Когато температурата се повиши до + 180 ° C в рамките на 14-16 часа, бетонните продукти ще надвишават якостта на годишния бетон по сила, която се втвърдява при нормални условия.

За да се предотврати изпаряването на влагата, налягането в автоклава трябва да бъде 8-12 атмосфери (0.8-1.2 МРа). Понякога бетонът в автоклав се нарича пара под налягане.

Работата в областта значително ограничава възможността за влияние върху якостта и времето за втвърдяване на бетоновата смес. Максималните възможни мерки, които могат да се предприемат при изливане на бетон в демонтируемия кофраж на сградата и при последващото му втвърдяване, са:

- Добавяне на модифициращи добавки към строителната смес, които променят нейните физически и механични характеристики;

- използване на специален кофраж с възможност за загряване на бетона по време на работа през студения сезон (за да се изключи кристализацията на вътрешната влага).

Допълнителни материали:

Изчисляване на подвижния кофраж

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ремонтна смес за бетонРемонтна смес за бетон
Гладене на бетонни повърхности - технология за остъкляване на цимент и течно стъклоГладене на бетонни повърхности - технология за остъкляване на цимент и течно стъкло
Bezobogrevnoe бетониране при отрицателни температури с помощта на различни добавкиBezobogrevnoe бетониране при отрицателни температури с помощта на различни добавки
Степени и класове бетон Връзката между марките и конкретните класове в силатаСтепени и класове бетон Връзката между марките и конкретните класове в силата
Преглед на пластификаторите за видовете и цените на циментовите разтвориПреглед на пластификаторите за видовете и цените на циментовите разтвори
Портланд цимент m400 - спецификации, цена, типове пц 400 д0-20Портланд цимент m400 - спецификации, цена, типове пц 400 д0-20
Колко трябва да изсъхне бетона в кофражаКолко трябва да изсъхне бетона в кофража
Смеси за хидроизолация на видовете формулировки и областта на тяхното приложениеСмеси за хидроизолация на видовете формулировки и областта на тяхното приложение
Бетонни пропорции m300 и m200 за основаБетонни пропорции m300 и m200 за основа
Проникваща хидроизолация за бетонПроникваща хидроизолация за бетон
» » Хванете - бетон