Колко бързо бетонът придобива сила след изливане

Колко бързо се усилва бетона след изливане 1

сила бетонна композиция Това е определящият индикатор за качеството на този търсен материал. Силата на бетоновата смес зависи от това колко дълго бетонът получава сила при условията на сушене, аериране, температура.

Въпреки това, повечето строители, които започнаха да смятат, че след като са завършили кофража и са изсипали сместа в нея, най-важната част от работата е направена.

Това е голяма заблуда, защото след полагане на бетон в кофраж не започва по-малко важен процес, свързан с грижата на бетонна конструкция, защото само в този случай, ако бетон сушене се извършва правилно, якост на бетона ще съответства на стойността на дизайна.

Видове бетон

Силата на бетона се класифицира в степени (M) и класове (B). За якост на натиск класовете варират от 50-800 кг / сек.

Бетонните композиции на марката M50-100 се считат за най-малко издръжливи, поради което се използват за конструкции, при които силата на бетона не играе решаваща роля. Бетоните от марка M200-300 имат средна степен на издръжливост и се прилагат при изграждането на много обекти - сгради, изливане на подове и фундаменти. Бетонните смеси с марката от М500 се считат за особено силни.

Разликата в якостта се определя от съотношението на материалите в бетоновата смес. Колкото повече цимент в сместа, толкова по-голяма е якостта на бетоновия състав.

Бетоните се разделят според вида на силата в тежки, светли и клетъчни. Времето за определяне на якостта на бетона е най-краткото за бетони от тип бетон тип "пчелна пита" с клас B25. Тежки видове бетон рядко са предсрочно.

Колко бързо бетонът придобива сила след изливане 2Тежки видове бетонни смеси се омесват на базата на плътни цименти и пълнители на марката M50-M800.

  • Леките бетонови смеси се приготвят по M50-M800.
  • Клетъчните бетони се считат за леки, подменени на базата на марка tsmontov M50-M150.

Този или този вид бетон е избран за строителство, в зависимост от площта на работа на бетона, в съответствие с проектната документация на строителния обект.

Процес на зреене на бетонни съединения

Комплект от якост на бетона не се увеличава веднага, но за известно време, понякога доста дълго. Това време се нарича период на зреене на бетона.

Времето, необходимо за узряването на бетоновия състав, обикновено е 28 дни. 28 дни е точно периодът, в който е необходима конкретна смес, за да се постигнат максималните показатели за якост, съгласно графика за якост на бетона.

Подобна графика отразява кривата на нарастване на якостта в 28-дневен период от време. Както вече беше отбелязано, обикновено 28 дни са необходими за узряването на бетона при естествени условия.28 дни е времето на бетонна сила, определена при естествени условия на сушене.

Интересно е, че най-бързото втвърдяване на бетоновата композиция се осъществява през първите пет дни на този период. Силата на бетона след 7 дни от деня на изливане е 70% от планираната сила на марката. Разбира се, във всеки отделен случай растежът на твърдостта на бетона може да се различава от планираното.

Но като цяло, в повечето случаи увеличаването на якостта съответства на графика за якост на бетона. Независимо от факта, че 2/3 якост на бетона се достига през първата седмица от нейното узряване, ще бъде възможно да се използва само след 28 дни, когато се достигне 100% якост на бетона.

В този случай, узряването на бетона зависи от неговия клас. По този начин, анализирайки графиката на бетонния набор от бетон B25, може да се заключи, че този клас бетон събира сила от 60% за 65 часа при температура на околната среда + 30 ° С.

Колко бързо бетонът придобива сила след изливане 3

Условия на зреене на бетоновия състав

Силата на бетона зависи от това колко добре са удовлетворени условията за сушене. Спазването на технологията за зреене позволява да се получи висококачествен монолит.

Така че, когато създавате солидна основа през лятото, за узряването на бетон състав изисква малко: изливане на бетонова смес в калъпа, поддържане при естествени условия на 28 дни, отстраняване на кофраж и зреене без кофраж.

В случай, че набор от якост на бетона се случва по време на зимните месеци, за да съответства на плътността на монолитен бетон проект изисква бетон отопление с помощта на пистолети за горещ въздух и да го предпази от влага с хидроизолация кофраж. Необходимостта от такива мерки се обяснява с понижаването на процеса на полимеризация при ниски температури. В случай на правилна хидроизолация, графикът за якост на бетона ще бъде както е планирано.

Колко бързо бетонът придобива сила след изливане 4

Контрол върху якостта на бетоновата композиция

Според графика за якост на бетона, увеличаването на якостта на бетона не е същото през целия 28-дневен цикъл на зреене на бетоновия състав.

Както вече бе отбелязано по-горе, при условия на естествено сушене се постига максимално увеличение на якостта на бетона - 70% от планираната якост на бетона след 7 дни.

Въпреки това, ако климатичните условия не отговарят на изискванията за естествено сушене, е необходимо да се осигурят условия, които са възможно най-близки до естествения. За да се гарантира, че времето, необходимо за определяне на якостта на бетона, съответства на нормата, през първата седмица след изливането е необходимо да се погрижи за основата.

Грижата за бетон обикновено се извършва с цел:

  • минимизиране на ненужното свиване на бетон,
  • насрочени силата на монолита и нейното дългосрочно функциониране;
  • защита на бетоновата композиция от резки промени в температурата;
  • защита на бетона от сушене;
  • защита на бетонния монолит от механични повреди.

Колко бързо бетонът придобива сила след изливане 5

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Хванете - бетонХванете - бетон
Степени и класове бетон Връзката между марките и конкретните класове в силатаСтепени и класове бетон Връзката между марките и конкретните класове в силата
Кофраж за основатаКофраж за основата
Бетонна консолидация чрез вибрации Вибрационни методиБетонна консолидация чрез вибрации Вибрационни методи
Каква марка бетон е необходима за основаването на къщата и кой състав е по-добре да се използва?Каква марка бетон е необходима за основаването на къщата и кой състав е по-добре да се използва?
Напълване на последния етажНапълване на последния етаж
Колко трябва да изсъхне бетона в кофражаКолко трябва да изсъхне бетона в кофража
Подреждане на монолитни секции в подовеПодреждане на монолитни секции в подове
Бетон за изпитване на бетонна якост на натискБетон за изпитване на бетонна якост на натиск
Пропорциите на бетонната смесПропорциите на бетонната смес
» » Колко бързо бетонът придобива сила след изливане