Зелен покрив, живеещ трева покрив

Зелен покрив: оборудваме покрива

Известните градини на Семирамида, считани за едно от седемте чудеса на света, не са нищо повече от зелен покрив. Преди хиляди години такива покриви бяха подредени в Скандинавия и Централна Азия, за да се предпазят домовете им от вода, студ и топлина. Първият европеец, който дойде с градина на покрива, беше архитект от Швеция, Фридрих Хундертсвасер.

Оттогава, както и в Европа, започнаха да организират зелени покриви. повече от тридесет години са минали. Понастоящем създаването на живи кофражни покриви е много обещаващо направление в градското строителство. Само Русия - само започва да овладява тази иновация. Особено популярни са зелените покриви в големи мегаполиси, където високата цена на земята не ви позволява да разграждате градини на земята. В чужбина, устройството на такъв покрив не само се насърчава, а дори и насърчава финансово.

Предимства на зелен покрив

В допълнение към естетическия облик на градските покриви, тяхното озеленяване дава осезаеми резултати за намаляване нивото на замърсяване на газа. За жителите на горните етажи такава зелена шапка на покрива намалява неизбежната лятна топлина в апартамента и не позволява на тавана да замръзне през зимата.

Голяма част от покриви, покрити с битумни материали, през летните освобождава много топлина и дим на покривни материали, както и зелен покрив помага да се избегне това, резултатът може да се намали температурата в града, и въздухът ще стане по-чиста. Всеки знае, че зелените растения произвеждат кислород и абсорбират въглероден диоксид.

Жилищен покрив на висока сграда

Освен това, животът на покрива регулира потоците от дъждовна вода. Задържа и почиства голяма част от дъждовната вода, включително тежките метали, която носи значителни ползи за околната среда. Има още един положителен момент в зелените покриви - това е възможност да се организира малка градина, която в крайна сметка ще реши проблема с храната за някои сегменти от населението. На къща със зелен покрив непременно ще има оправени жители, които ще донесат радост на жителите на горните етажи.

Видове зелени покривиРазнообразни покриви отстъпват на градинарството - едноетажни, плоски и други форми. Основното е, че наклонът не надвишава 40 градуса. В зависимост от избрания склон и системата за градинарство.

При скатни покриви с ъгъл на наклон от 3 до 40 градуса се използват и специални решетки, които предотвратяват плъзгането на растителния слой. 

Според неговия вид, живия покрив могат да бъдат разделени на три типа, всяка от които носи функционалност, цялостното натоварване върху основите и стените, както и метод за засаждане на покрив единица - интензивни, интензивни и екстензивни прости.

Интензивен вид градинарство е създаването на истински градини, включително разнообразие от декоративни растения. В този случай, градинарството може да се извършва на няколко нива. Големите възможности в градината на ландшафта позволяват създаването в този случай на истински паркове с присъствието на всички съпътстващи атрибути. Естествено, подобна система за озеленяване на покрива поема известно натоварване върху сградата и съответната грижа, която включва напоителната система. Преди създаването на този тип зелен покрив е необходимо да се проектира, където всички предполагаеми товари ще бъдат взети под внимание.сух покрив от екстензивен тип

Широкото озеленяване предполага котловинен покрив, който не трябва да ходи и да се засажда, след като растенията живеят самостоятелно, както в природата.

В крайния случай, за престой на такъв покрив, хората са подредени в тесни пътеки. Тези покриви са подходящи за седали, мъхове и други растения за земно покритие, които не изискват специални грижи.

Понякога растенията се засаждат в контейнери, които се поставят и на покрива, като се отглеждат директно в покрива. Предимства на такъв покрив в ниско тегло, което намалява натоварването на основата и носещите стени, ниски разходи по отношение на финансирането, минимална поддръжка.

Интензивно просто озеленяване Има нещо между първия и втория начин. В този случай, засадени растения, които не изискват метър слой на субстрата, както в случая на дървета. В същото време на такъв покрив е възможно да се намерят хора и необходимите качества за почивка и работа с растения.

Как да направите зелен покрив?

Преди да направите градинарството на покрива, цялата работа се извършва по конструкцията на конвенционален мек или обратен покрив.

Необходимо е да се изгради парапет за интензивен покрив с височина най-малко 1, 2 метра.

основните слоеве на озеленяване на покрива

  • Първият слой е директно самата сграда, изработена от стоманобетонна плоча.
  • вторият слой - хидроизолация с ролкови материали, подсилени в местата на опора в стената, до парапета, до фунията за преливника. Ако покривът е плосък, е необходимо да се осигури наклон от 3-5%.
  • топлоизолация от материали, устойчиви на деформации, неподатливи на гниене, например екструдирана полистиролова пяна, базалтова вълна или пяно стъкло.
  • Геотекстилът се поставя върху нагревателя, което го предпазва от проникване в него на корени на растенията и проникване на почвата.
  • И последен щрих в устройството у дома в рамките на зелен покрив - микс на почвата, които ще бъдат засадени и растения и цветя, предназначени да угоди на другите и да се защити къщата си от замърсения въздух, летните горещини, а просто се създаде добро настроение.

Основните недостатъци на зеления покрив:

  • първоначално високи разходи
  • доста сложно подреждане на покритието
  • Не всеки покрив може да придобие зелена декорация, с оглед на нейните проектни товари.

дизайн на натоварването на градинарството на покрива

Съществува риск от пробив на хидроизолационния слой от корени на растенията, но това се отнася за големите представители на флората. Това може да се избегне, като се избере подходящ материал за хидроизолация. За да не се сблъскат с такива проблеми, трябва стриктно да спазвате изискванията за проектиране и да включвате само опитни опитни майстори.

Освен това трябва да се отбележи, че зелените покриви служат много по-дълго от обичайното, благодарение на защитата на всички слоеве от почвата и самите растения и в крайна сметка по-изгодни от традиционните. В допълнение към цялата къща със зелен покрив е по-висока цена.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какъв материал е по-добре да се направи на покриваКакъв материал е по-добре да се направи на покрива
Озеленяването на покрива със собствените си ръце ще украси къщатаОзеленяването на покрива със собствените си ръце ще украси къщата
Цвят на покрива и фасадата как да изберем правилната комбинацияЦвят на покрива и фасадата как да изберем правилната комбинация
Фотогалерия на покриви с метални покривиФотогалерия на покриви с метални покриви
Модерният зелен покрив е високотехнологичен материалМодерният зелен покрив е високотехнологичен материал
Личен обект - класификация на покривите във формаЛичен обект - класификация на покривите във форма
Покривна конструкция - покривна конструкция с комбиниран покрив, тавански покривПокривна конструкция - покривна конструкция с комбиниран покрив, тавански покрив
Зелен цвят във вътрешността на кухнята - най-положителния цвят в интериораЗелен цвят във вътрешността на кухнята - най-положителния цвят в интериора
Счупени покриви на къщи - една от посоките в строителството на мансардаСчупени покриви на къщи - една от посоките в строителството на мансарда
Изчертаване на покрива на хребетаИзчертаване на покрива на хребета
» » Зелен покрив, живеещ трева покрив