Пластмасови тръби за вентилация - евтино използване във вентилационните системи

Пластмасови канали за вентилация: приложения, инсталационни характеристики

По едно време в латински терминът определя процеса на замяна на въздуха в помещението - вентилация. Сега този термин се разбира и като оборудване и мрежа от въздуховоди, благодарение на което се осъществява проветряване, а в съвременния свят и контрол на влажността, отопление и климатизация и почистване на входящия въздух.

Разлики в механизмите на вентилация на помещенията

Вентилацията е необходима не само за нормално благосъстояние и комфортен престой на човек на закрито, но и за повечето технологични процеси.

Вентилацията в помещенията е от два вида: гравитация и принуда.

  • Гравитацията или естествена вентилация се дължи на разликата в температурата на въздуха вътре и извън помещението, топлия влажен застоял въздух се издига нагоре в помещението през тръбите и пробиви във външната среда и прясно съединение прониква през пропускащи прозорци, врати или специални всмукателните дюзи.
  • Механична или принудителна вентилация се осигурява чрез центробежни, канални или аксиални битови или промишлени вентилатори. в зависимост от обема на вентилирания въздух и целта на сградата или стаята

Вентилационните системи съществуват като захранващ въздух. изпускателна и снабдяваща и изпускателна система. В един случай се впръсква въздух, а в другият се простира в третия и се изпомпва и разтяга, което вече е ясно от името.

За вентилация на помещението в повечето случаи изпускателните тръби се използват за вентилация. Те позволяват вентилация в помещение, където не се осигуряват вентилационни канали и валове или те са на незадоволително място за най-пълна подмяна на атмосферата в сградата.

В момента тръбите, използвани за вентилация, са изработени от пластмаса или метал (поцинковани). Всеки от тях има свои предимства.

Функции на пластмасови тръби

Има няколко вида материали за производството на пластмасови тръби:

  • полиуретан
  • Поливинилхлорид или поливинилхлорид (PVC)
  • полипропилен

Най-често срещаният вариант е PVC.

Те са леки, не корозионни, евтини, надеждни, екологични и лесни за монтаж, а също така имат добра шумоизолация и ниско съпротивление на въздуха.В допълнение, те, като металните, са с правоъгълен профил и дори гофрирани, което осигурява максимално укриване и гъвкавост при свързването на входящия въздух към изходния канал.

Значителен недостатък, който има значение само в индустриалните вентилационни системи, е невъзможността да издържи на висока температура. При температури над 80 ° C те не могат да изпълняват функциите си и да започнат да се стопят.

Също така, пластмасата не е в състояние да издържи на високото налягане, което се получава при някои инжекционни системи. Характеристиките на якостните качества са значително по-ниски от тези за металите и липсата на способност да издържат на случайни удари в някои случаи има своето значение в полза на поцинковани въздуховоди.

Метални тръби по време на производството, формоване и съединението получено някои грапавост и вътрешния диаметър на люлки, което повишава устойчивостта на въздушния поток и води до допълнителни разходи за енергия, което е напълно лишена от пластмасови тръби за вентилация.

След третирането с антисептично съединение прахът практически не се придържа към тях, което позволява по-рядко почистване и намалява необходимостта от обслужване на въздухопровода.

В много случаи има смисъл да се използва комбинирана система от пластмаса и метал.При осъществяване на основния вентилация фактор, който се счита за най-много, е появата и естетически дизайн, тъй като каналите се осъществява главно в помещения, където приемът на въздуха е отдалечен от валовете или вентилационните отвори.

Области на приложение

Пластмасови се използва като тръба за обезвъздушаване при монтиране на абсорбатори кухня, изпълнението на влажен въздух от ваната и баните и в големи обществени места, като например барове, спортни зали, кафенета, при прием на въздух или приток да бъдат в различни места.

Пластмасовите вентилационни тръби с голям размер се използват в складове и промишлени помещения. Простотата и бързината на монтаж, възможността за свързване на вентилаторите за активна вентилация, устойчивост и устойчивост на външни въздействия ги правят оптимални за използване при почти всякакви условия.

Невъзможността да се издържат на високи температури прави пластмасовите тръби неприложими в помещения с опасни пожари или в цехове с високотемпературно производство.

Монтаж на системата в ежедневието

Когато свържете аспиратора в кухнята винаги е не плоча се намира под отвора за отработените газове в стената и трябва да се простират на тръбата, която трябва да бъде като годни хармонично в интериора, а не на видно. Това е изключително трудно да се постигне, като се използват кръгли тръби - най-добрият вариант е да се използва за тази правоъгълна.

Те лесно могат да бъдат поставени над кухненските мебели и те са притиснати здраво към стената, без да създават външно несъответствие със ситуацията. Освен това пластмасовите тръби практически нямат шум и не са покрити с грес и сажди, които не могат да се кажат за метални.

Специалните адаптори за свързване и скобите правят инсталирането на пластмасови изпускателни тръби едно просто и бързо нещо, което професионалният майстор може да се справи.

В случаите, когато разстоянието от входа за въздух към смукателния канал или вал има сложна топография с множество завои може да се използва гофрирана тръба, която може да побере изпускателната тръба в най-недостъпните места с най-малкия брой sostykovok и завои.

Състои се от няколко слоя полиестерно и алуминиево фолио и е подсилен с пружинен проводник.

При подготовката и инсталирането трябва да спазвате важно правило:

За да се осигури най-малкото съпротивление на въздушния поток, диаметърът на пластмасовите тръби и размерите на техните съединения в каналната система трябва да бъдат възможно най-много.

В допълнение, ъглите на връзката са от голямо значение:

Всеки завой на тръбата под ъгъл от 90 градуса води до загуба на производителност на въздухопроводите с десет процента.

Ето защо, при завъртане на тръбата е необходимо да изберете колкото е възможно по-голям ъгъл на свързване.

Когато инсталирате в апартамента пластмасови вентилационни тръби за изтегляне на въздух, се препоръчва да се монтира възвратен клапан, който предотвратява появата на прах, насекоми, влага и неприятни миризми отвън.

Пластмасовите тръби имат различен диаметър, от малките (от 16 мм до 16 см), използвани в малки помещения или апартаменти, за да могат да прекарват най-големия обем въздух и с дължина от три до 12 метра.

Пластмасовите тръби в различни области на приложение адекватно издържат на възложените им задължения и са удобни практически евтини и екологични модерни аналози на метала.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Вентилацията на частна дървена къщаВентилацията на частна дървена къща
Захранващ вентил за пластмасов прозорец отзывы откъдето да купитеЗахранващ вентил за пластмасов прозорец отзывы откъдето да купите
Свързване на вентилационните тръби един към другСвързване на вентилационните тръби един към друг
Съвети за монтиране на изби и секции Вентилационно устройствоСъвети за монтиране на изби и секции Вентилационно устройство
Вентилация със собствени ръцеВентилация със собствени ръце
Ние правим естествена вентилация в частна къща със собствени ръцеНие правим естествена вентилация в частна къща със собствени ръце
Как да организираме вентилация в мазето или мазетоКак да организираме вентилация в мазето или мазето
Устройството за вентилация в дървена къща и основните моменти на монтажУстройството за вентилация в дървена къща и основните моменти на монтаж
Микровизия на пластмасови прозорциМикровизия на пластмасови прозорци
Топлоизолация на вентилационните тръбиТоплоизолация на вентилационните тръби
» » Пластмасови тръби за вентилация - евтино използване във вентилационните системи