Слънчевите инвертори са незаменим компонент на системата

Инверторът е един от важните компоненти на слънчевите панели. Необходимо е за преобразуване на постоянен ток в променлив ток с напрежение 220 V. Без инвертор работата на батериите няма да има значение, тъй като домакинските уреди не използват постоянен ток.

Какви са инверторите?

Съществуват няколко вида преобразуватели по отношение на типа сигнал на изходното напрежение:

  • Синусоидален - модел с чист синусоида създава ток с високо качество (много по-добър от този, осигурен от комуналните услуги). Такова устройство не е евтино, така че покупката му е оправдана за оборудване, което е чувствително към напрежението (хладилници, помпи, котли, климатици). Тогава високата цена на инвертора е оправдана, защото скъпото оборудване ще бъде защитено от повреда.
  • Устройства с правоъгълен сигнал - такива инвертори се считат за най-достъпни заради тяхната евтиност. Но те не могат да предпазят от вълни от напрежение. Освен това повечето домакински уреди не работят от този вид напрежение. Затова инверторът най-добре се използва за свързване на различни осветителни тела.
  • Инвертори с псевдо-синусоида - устройството може да се нарече компромис между горните. Тя е по-евтина от първата опция, но е доста подходяща за решаване на ежедневни проблеми. За да предпазите чувствителната технология, обаче, тя не трябва да се използва. Поради недостатъци в изходния сигнал инверторите често причиняват "шум" в електрическото оборудване и смущения в телефоните.

Изберете устройство

Когато купувате инвертор, не можете да се концентрирате напълно върху изходния сигнал. Съществуват не по-малко важни параметри, без да се обмисля пълното функциониране на соларните станции.  • Входно напрежение. За да не увеличите натоварването на устройството, уверете се, че отговаряте на входното напрежение и мощност. Ако последният не достигне 600 W, спрете селекцията на инвертора с входно напрежение 12 V. Захранването от 600 до 1500 W изисква изход от 24 V, повече от 1500 - 48 V.

  • Изходна мощност. Ако тя е равна на общата мощност на всички товари, тогава това може да се нарече идеална опция. Но на практика изборът е в полза на по-мощен товар. Не забравяйте да обърнете внимание на възможността за максимална мощност на домакинските уреди, които надвишават номиналните стойности. Ако не е посочено отделно в инструкцията, то най-вероятно е обявено за номинално.  • Теглото е важен критерий за избор. Нискокачествените устройства са леки, поради използването на безпроводна верига при производството им. Следователно те често се разпадат при начален ток. Доверителният инвертор е по-тежък - средно 100 вата изходна мощност ще има 1 кг тегло.

  • Контури на защита. Твърдият инвертор има допълнителни защитни вериги: защита от ниско напрежение и късо съединение, охлаждащ вентилатор, защита от претоварване на изхода.

  • Режим на готовност. Наличието на такава функция ще спести енергия на батерията. Завършването на работата, устройството не се изключва, а преминава в режим на заспиване. Консумацията на енергия в този случай е значително намалена и не трябва да бъде повече от 1% от номиналната. Някои модели предполагат ръчно превключване към режим на готовност.

  • Температурен обхват. Когато инсталирате инвертора в стая без отопление, обърнете внимание на него. Колкото по-широко е, толкова по-голяма е способността на устройството.

  • Ефективност - индикаторът трябва да бъде 90-95%, в противен случай част от енергията на слънцето ще бъде пропиляна.

Не забравяйте, че инверторът е вид слънчева енергия на сърцето. Ето защо неговият избор трябва да бъде взет с пълна отговорност.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Специфичност на схемата на слънчевата електроцентрала в мащаба на промишленосттаСпецифичност на схемата на слънчевата електроцентрала в мащаба на промишлеността
Преобразуване на напрежението чрез използване на резисториПреобразуване на напрежението чрез използване на резистори
Как да се измери променлив ток и напрежениеКак да се измери променлив ток и напрежение
Индуктивност в верига на променлив токИндуктивност в верига на променлив ток
Как да се измери DC и напрежениеКак да се измери DC и напрежение
Безпрепятствено за преглед на цените на котела, което е по-добре да изберетеБезпрепятствено за преглед на цените на котела, което е по-добре да изберете
Инверторна киберна енергия, непрекъсваемо захранване, мини електроцентрали, аварийно захранване и…Инверторна киберна енергия, непрекъсваемо захранване, мини електроцентрали, аварийно захранване и…
Инверторни отоплителни батерии в структурата на електрически независима система за отопление на домаИнверторни отоплителни батерии в структурата на електрически независима система за отопление на дома
Слънчеви панели за домашно изчисление и монтаж Член 1Слънчеви панели за домашно изчисление и монтаж Член 1
Слънчева батерия алтернатива на електроцентралитеСлънчева батерия алтернатива на електроцентралите
» » Слънчевите инвертори са незаменим компонент на системата