Какво трябва да знаете при избора на икономични електрически нагреватели?

Дървена рамка

Радиатор в дървена рамка

Ако няма достатъчно топлина в офис или жилище и отоплителната система не се справя с възложените му задачи, собственикът решава да закупи нагревател. Голямото разнообразие от устройства веднага води до объркване, тъй като основната цел на потребителя е да закупи устройство, което е достъпно и с висока ефективност. Важен въпрос е консумацията на енергия на устройството. Икономични електрически нагреватели - това е основната цел на всеки купувач.

За да направите правилния избор, ще ви помогнат с информация за това, какви нагреватели са днес, какви са характеристиките на тяхната работа, както и плюсовете и минусите на всеки тип устройство.

Важно! Най-важният индикатор за всеки нагревател е неговата мощност. Това е от този параметър ще зависи от областта, за която се изчислява устройството.

За къща с площ от 25 квадратни метра. метра, който има централно отопление, достатъчно е да си купите електрически нагревател с капацитет от 1,5 kW на стая.

Видове нагреватели и техните характеристики

Много модерни отоплителни уреди за дома или офиса са оборудвани с вградени термостати, които автоматично поддържат желаната температура. В повечето случаи термостатите нямат мащаб, но функционират според принципа на по-малко или повече. В допълнение, много важна характеристика е вида на нагревателя.

Маслен охладител

Този тип радиатор е най-популярният и може да има мощност в диапазона от 1 до 2,5 kW. Това устройство се използва в офиси, къщи или къщи.

Масленият охладител се състои от стоманена обвивка, пълна с минерално масло и електрическа спирала. По време на нагряване спиралата прехвърля топлината си към пълнителя вътре и маслото към тялото на няколко ребра. Колкото повече секции, толкова по-голямо е топлопредаването при еднаква мощност. Такъв радиатор поддържа желаната температура в помещението, а в случай на прегряване тя автоматично се изключва и отново започва работа, ако е необходимо.

Мобилен Поларис PRE P 0912

Сред предимствата на нагревателя са следните:

 • Максималната температура на отоплението на тялото е в рамките на 60 градуса, така че не се изгаря кислородът.
 • Устройството е безопасно за пожар и работи безшумно.
 • Поради наличието на таймер и термостат в устройството, някои модерни модели не изискват изключване.
 • Мобилност - наличието на колела ви позволява лесно да премествате устройството от стая в стая, като отоплявате всяка част от къщата.

Сред минусите трябва да се спомене:

 • Прекалено дълго загряване - въпреки това топлината се запазва.
 • Висока повърхностна температура на устройството, която не позволява докосването му.
 • Твърди размери.

Електрически конвектор

Диаграма на устройството

Устройство Osko TK-1000A

Поради характеристиките му, този тип нагревател е подобен на маслен нагревател. Сферата му на използване е къща, вили, апартаменти, където може да се използва като основен източник на топлина.Всички модели имат 2 класа на електрическа защита и затова не се нуждаят от заземяване, което им позволява да ги включите 24 часа в денонощието. В допълнение, устройствата не се страхуват от влажност, така че те могат да бъдат инсталирани в баните. При правилна употреба рискът от запалване се изключва.

Характеристики на работата

Отоплението на стаята с помощта на конвектор се извършва благодарение на преминаването на въздух през всички налични нагревателни елементи. Според законите на физиката, горещият и студеният въздух са с различна плътност, така че се получава кръвообращението им. Студеният въздух в процеса на отопление постепенно се издига, докато свободното пространство се заема от по-тежкия студен въздух. Тогава целият процес се повтаря.

Тънък конвектор

Плосък нагревател

Колкото по-ниско е инсталираното устройство, толкова по-ефективно ще бъде. В края на краищата, нагревателният елемент има голяма площ и средна температура на нагряване. На купувача се предлагат както подови конвектори, така и монтирани на стена, както и съвременни уреди, които имат таймер и функция "on-delay".

Сред предимствата на този тип устройства са:

 • Оптималната температура на отоплението на тялото.
 • Мобилност.
 • Безработица в работата.
 • Пожарна безопасност.
 • Бързо нагряване на стаята.
 • Възможност за задаване на желаната температура.
 • Компактен размер.
 • Възможност за комбиниране на конвектори в цялата къща в електрическа отоплителна система.

Вентилатор с нагревател

Модерен вентилатор

Модел Vitek Vt-1739

Вентилаторите са най-простите и достъпни отоплителни уреди, които се използват за незабавно затопляне на малка стая. Максималната им мощност е 2,5 кВт.

Ако сравните устройството с маслен охладител и конвектор, основното му предимство е малките размери. Устройството може да бъде поставено на пода, на маса или фиксирано към стена.

Характеристики на работатаВ нагревателя на вентилатора нагряването на въздуха се дължи на гореща спирала, след което се разпространява в цялата стая. Температурата на отворената спирала е около +80 градуса, а въздухът на изхода на вентилатора винаги е равен на +20 градуса. За да се подобри еднородността на отоплението в помещението, вентилаторът непрекъснато се върти в корпуса.

Стенни монтирани керамични вентилатори

Предимства на устройството:

 • Вентилаторът загрява въздуха бързо и след това го разпределя равномерно в стаята.
 • Устройството е защитено от прегряване.
 • Благодарение на термостата устройството не изисква изключване, тъй като температурата е регулирана.
 • Техниката е компактна и естетична.

Сред минусите може да се установи, че по време на работа устройството създава шум при повишени обороти. Поради изгарянето на кислород и прах се получава замърсяване на въздуха. В същото време натрупаният прах по време на горенето на спирала създава характерна миризма.

Инфрачервен нагревател

Таван IR нагревател

Тип монтаж на таван

Най-икономичните и перфектни устройства за отопление могат да се наричат ​​инфрачервени модели.

Кварцовият радиатор е чудесен за временно отопление на помещение, когато не е необходимо то да се загрява изцяло.

Характеристики на операцията

Инфрачервеният нагревател, за разлика от предишните устройства, не загрява въздуха в къщата, а обекти, които са наблизо. Той от вида на слънцето предава топлинна енергия, която след това се абсорбира от различни повърхности - стени, подове, мебели или хора. Благодарение на създаването на зони с локално отопление тези устройства могат да спестят значителна енергия.

В продажба има инфрачервени нагреватели, проектирани за окачени тавани, открити площи, жилищни или нежилищни помещения. В допълнение, те се използват за душове, балкони, ресторанти и тераси.

Сейф за деца

AEG IR Comfort 2020

Сред предимствата на нагревателя може да се отбележи следното:

 • Спестяване на енергия.
 • Когато се инсталира над определена част от помещението, нагревателят създава комфортна обстановка, без да отоплява цялата къща.
 • Безработица в работата.

Топлинни помпи

Обърнете внимание! Отоплителните уреди, наречени термопомпи, са екологично чисти. В края на краищата те функционират без гориво и не излъчват вредни емисии.

Сред предимствата на такива отоплителни уреди е необходимо да се отпусне намаляване на материалните разходи, тъй като в блоковете не се изискват газови комуникационни съоръжения. В допълнение, липсата на взривен газ в къщата повишава сигурността на дома.

Ако говорим за недостатъците на устройството, то е една - твърде висока цена в сравнение с другите отоплителни уреди.

Правила за работа

За да работите с електрически уреди за отопление е дългосрочна и безопасна, трябва да се запознаете с основните правила:

Стенен монтиран радиатор

Съвременното оборудване се вписва перфектно в дизайна

 • Когато използвате нагревател на вентилатора, трябва да избягвате да навлизате върху горещата спирала.
 • Колкото по-ниска е конвекторът, толкова по-ефективен ще бъде.
 • Необходимо е да се избегне запушване на устройството с прах.
 • Не покривайте уреда с текстил или нещо друго.
 • Забранено е използването на нагревател за сушене на дрехи.
 • Не използвайте устройства, различни от тези, специално проектирани за използване в помещения с висока влажност, например в басейни.
 • Охладителят на маслото трябва да работи само в изправено положение.
 • Забранено е да поставите охладителя на маслото близо до стопените продукти, а също и на по-малко от 50 сантиметра от мебелите.

заключение

Преди да купите нагревател, трябва да разберете какво имате нужда. Например маслените радиатори ще бъдат идеален избор за отопление на апартамент. В крайна сметка, в този случай, такива важни фактори като икономичност, тишина и безопасност. Едно устройство ще бъде достатъчно, за да загрее една стая - спалня или хол. В допълнение, благодарение на наличието на колела, такова устройство може лесно да се премества в целия апартамент и, ако е необходимо, да се постави в килера.

Тип масло

Мобилността е основното предимство

Конвекторите имат висока ефективност, не изискват разединяване и също така се различават от мобилността. Те гарантират бързо отопление на помещенията и позволяват да се изгради единна отоплителна система в къщата. Единственият недостатък на такова устройство е неговата достатъчно висока цена.

Вентилаторите нагреватели осигуряват максимална скорост на отопление в помещението, но в същото време създават голям шум и също така изгарят кислород. В тази връзка те не се препоръчват за използване като постоянно устройство за отопление.

Топлинните помпи са най-икономичният тип отопление, чиято висока цена ще се изплати за един сезон.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кой стенен конвектор за дача е по-добър - електрически или газКой стенен конвектор за дача е по-добър - електрически или газ
Широка гама петролни нагреватели на атрактивна ценаШирока гама петролни нагреватели на атрактивна цена
Избор на модерен нагревател за домаИзбор на модерен нагревател за дома
Въздушно отопление на частна къщаВъздушно отопление на частна къща
Потребление на електроенергия от електрически бойлерПотребление на електроенергия от електрически бойлер
Керамични нагреватели за домаКерамични нагреватели за дома
Leroy Merlin радиатор електрически Какво по-добре е масло охладител или конвекторLeroy Merlin радиатор електрически Какво по-добре е масло охладител или конвектор
Как да избера подходящите радиатори и какъв вид селекция, видовеКак да избера подходящите радиатори и какъв вид селекция, видове
Електрически нагреватели за отопление на къщата и избор на оптимален нагревател, цениЕлектрически нагреватели за отопление на къщата и избор на оптимален нагревател, цени
Трифазни електрически котлиТрифазни електрически котли
» » Какво трябва да знаете при избора на икономични електрически нагреватели?