Кой нагревател е най-икономичен? Инженерни системи на вашия апартамент и дом

Кой нагревател е най-икономичен?

При настъпването на студено време възниква въпросът за отоплението на апартамента по време на ниската температура. Ако нямате централно отопление, тогава една опция е да закупите нагревател. Кой нагревател трябва да избера? Един от най-важните критерии за избор на нагревател е икономиката му. Съвременната гама от електрически нагреватели предлага богат избор от продукти: маслени батерии, вентилаторни нагреватели, конвектори, инфрачервени нагреватели.

Кой от следните нагреватели е най-икономичен? Нека се опитаме да разберем това.

Помислете за маслените батерии. Характерна черта на нагревателите от този тип е, че те започват да затоплят стаята не веднага, но след 15-30 минути. Това време е необходимо за затопляне на маслото в нагревателя. Що се отнася до неговата рентабилност, всичко зависи от времето на неговото използване.

Ако има въпрос за бързото нагряване на помещението, например офиса, то този нагревател не е икономичен, тъй като значителна част от електрическата енергия ще бъде използвана за нагряване на нагревателя. Освен това петролната батерия загрява стаята благодарение на естествената конвекция, което значително увеличава времето за затопляне на помещението и по този начин консумира повече електроенергия.Маслената батерия се загрява дълго време и след охлаждане охлажда по-дълго, т.е. се характеризира с голяма термична инерция. Тази характеристика е предимство при дългосрочно отопление на помещенията. Когато отоплението е изключено от електрическата мрежа, няма да има внезапно спадане на температурата в помещението.

Маслената батерия загрява бавно стаята, но благодарение на голямото разсейване на топлината цялата стая може да се затопли равномерно.Следващият тип нагревател е нагревател на вентилатора. Едно от основните предимства на нагревателите от този тип е възможността за бързо нагряване на помещението. Вече след 5-10 минути след включването на нагревателя на вентилатора температурата в отопляемото помещение се повишава до желаната стойност. Но когато вентилаторът е изключен, температурата в стаята спада толкова бързо. В допълнение, нагревател от този тип е най-ненаситен.

Използването на нагревател от този тип като основен източник на отопление на апартамента за дълъг период ще лети в много пари. Ако има въпрос за отоплението на помещенията в относително кратък период от време, като например гараж, офис и др. Н. Нагревателят ще бъде по-ефективна, защото тя бързо се затопля помещението. Цялата консумирана от вентилатора електрическа енергия отива за отоплението в стаята веднага след като е включена в мрежата.

Да разгледаме още един тип нагреватели - електрически конвектор. Принципът на работа на този нагревател се основава на феномена на естествената въздушна конвекция. Ако нагряването на помещението с помощта на охладител масло се дължи на естествена циркулация на въздух през радиатора загрява, след това в този случай конвектор загрява стаята поради топлинна посоката на въздушния поток.

Конструктивно конвекторът е разположен по такъв начин, че въздухът, преминаващ през долните и страничните отвори, преминаващ през нагревателните елементи, излиза през отворите на предния панел в предварително определена посока. Поради насочеността на потока на нагрятия въздух конвекторът загрява стаята много по-бързо от маслената батерия и по-ефективно.

Ефективността на електрическия конвектор е около 90%. Нагревателните елементи на конвектора започват да загряват въздуха почти веднага след включването. Тоест, цялата електрическа енергия, която се консумира от този нагревател, отива към отоплението на помещението.

В сравнение с маслената батерия, електрическият конвектор загрява стаята много по-бързо. Благодарение на високата ефективност на конвектора, тя е много по-икономична от маслената батерия и нагревателя на вентилатора, така че да загрява стаята за дълго време, като избора на конвектора е най-оптималната опция.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Широка гама петролни нагреватели на атрактивна ценаШирока гама петролни нагреватели на атрактивна цена
Избор на модерен нагревател за домаИзбор на модерен нагревател за дома
Обратна връзка относно инфрачервените нагреватели, принципа на работата на отоплителните тела,…Обратна връзка относно инфрачервените нагреватели, принципа на работата на отоплителните тела,…
Отопление Какъв е най-добрият начин да направите отоплителна вила? Инженерни системи на вашия…Отопление Какъв е най-добрият начин да направите отоплителна вила? Инженерни системи на вашия…
Керамични нагреватели за домаКерамични нагреватели за дома
Leroy Merlin радиатор електрически Какво по-добре е масло охладител или конвекторLeroy Merlin радиатор електрически Какво по-добре е масло охладител или конвектор
Икономични електрически нагревателни батерииИкономични електрически нагревателни батерии
Характеристики на електрически отоплителни радиатори за вили и къщиХарактеристики на електрически отоплителни радиатори за вили и къщи
Кой нагревател не помага да замръзне у дома? Избираме устройството за отопление на стаятаКой нагревател не помага да замръзне у дома? Избираме устройството за отопление на стаята
Електрическо отопление за снимки и видеоЕлектрическо отопление за снимки и видео
» » Кой нагревател е най-икономичен? Инженерни системи на вашия апартамент и дом