Боя на водна основа за работа на открито как да избирате

Работа на открито: използване на боя на водна основа

Съдържание на статията:

В тази статия:

Основната боя за външни работи е боя на водна основа. Материалът е подходящ за повърхностна обработка от всякакъв вид, той е екологично безопасен продукт без специфична миризма.

Водните смеси бързо изсъхват, остават на повърхността за дълго време, не губят цвета си и не са покрити с пукнатини. Но основното им предимство е приемлива цена, поради това, че картината струва по-малко от завършване с естествени материали, а дизайнът се оказва моден и уникален.

Какъв цвят да нарисувате фасадата и как да изберете продукт? За това по-долу.

Tikkurila - лидер в производството на фасадни бои

Фирма Tikkurila се занимава с производство и продажба на бои и лакове, подходящи за довършителни работи от дърво, външни и вътрешни. В страните от Европа, нейните продукти заемат водещите линии в списъка на довършителните материали за фасади, изработени от дървен материал.

Предимствата на смесите на Tikkuril включват следното:

 • материалът е предназначен за използване при тежки климатични условия;
 • покритието е устойчиво на атмосферни влияния;
 • Не се деформирайте при механично натоварване;
 • Tikkurila не допринася за образуването на гъбички или мухъл;
 • Не изгаряйте на слънце;
 • образува надежден защитен слой извън стените на къщата от дървесината;
 • Широка гама от цветове, позволяваща да изберете правилната комбинация от нюанси;
 • ви позволява да създадете уникален дизайн на фасадата на стените на къщата.

Проведените тестове отново потвърждават, че боите на Tikkurila формират тройна защита върху дървена повърхност - двоен слой от сместа и антисептично средство за грундиране.

Спазвайки технологията на нанасяне, е възможно да се боядисва повърхността на къщата от лъча толкова високо, че тя да служи, без да изисква дори превантивен ремонт за десетилетие.

Tikkurila може да се представи чрез маслени, алкидни и воднодисперсни разтвори. Какъв избор? Прочетете по-долу.

Какво трябва да знаете за "водната дисперсия"?

Оцветяването с такива смеси на Tikkurila има редица предимства. Първо, можете да нарисувате почти всякакъв вид повърхност. На второ място, продуктът се характеризира с високи характеристики характеристики, той може да служи до 20-30 години.

Съставът на боята включва неразтворими полимери и вода. В допълнение, боята включва пълнители, пластификатори, всички видове добавки и оцветяващи пигменти, отговорни за цветовете и нюансите. Повърхностното оцветяване води до изпаряване на водата, което води до образуване на полимерно твърдо вещество и еластичност върху основата.

Цветът на боята на водна основа има своите предимства:

 • повърхността след оцветяването запазва цвета си през целия живот на продукта;
 • фондацията не се изглажда;
 • Не ексфолирайте;
 • стените не губят способността да "дишат";
 • отсъствие в състава на органични разтворители;
 • достъпна цена;
 • ниска консумация;
 • създава уникален дизайн на стените.


Що се отнася до минусите, може да се отбележи, че боята правилно избрани цветове на недостатъците практически няма ефект. Има малки недостатъци, оцветяването е невъзможно при метални повърхности.

Не можете да боядисвате металната фасада с водна емулсия, защото водата влиза в продукта. Също така е невъзможно да се боядисат повърхностите, които вече са обработени с лъскави бои.

Как да различаваме качествената боя от нестандартните? Това може лесно да се направи на следните основания:

 • рисуването на основно копие ще изисква повече слоеве;
 • дори след изсъхване боята се замърсява много;
 • оцветяването на основния материал е с краткотраен живот, дизайнът е скучен и непрактичен.

Водна емулсия на Tikkurila се случва:

 • акрил;
 • латекс;
 • силикат;
 • силикон.

Акрилната боя е материал, който включва акрилни смоли. Оцветяването на такива материали има редица предимства, главно поради отличните физични и химични свойства на продукта. Филмът, образуван от такава боя на повърхността, не губи цвят и надеждно защитава основата на фасадата. Каква е минусът на продукта? Акрилната боя има един недостатък - висока цена.

Латекс Tikkurila - боя, основното предимство на което е устойчивост на влага и паропропускливост. В сравнение с алкидите латексовата боя е още по-скъпа. Въпреки това, за довършване на стените на фасадата на дървен материал, цимент или мазилка, често се използва латекс - надежден, издръжлив, представляващ широка гама от цветове, боя.

Силикатните бои са разтвори на течно стъкло във водна среда. Тяхната особеност е отлична пропускливост на парите, минус - боядисването няма да стане надеждна защита на стените от валежи и щети.Силикон - комбинация от силиконови смоли и водна дисперсия. Продуктът съчетава качествата на силикатни и акрилни смеси, създава надеждно защитно покритие върху повърхности, предотвратява образуването на гъби, плесени.

За ползите от продуктите на Tikkurila, описани по-горе, можете да добавите огромен избор от цветове. Какъв нюанс на сместа да изберем? Всеки трябва да действа в съответствие с личните предпочитания и особености на стила на къщата от бара.

Алтернатива на водните дисперсии - масло-алкидни и варови смеси

Подходящ вариант на продукта за боядисване на фасадните стени от дървесината отвън е маслената боя, която освен пълнителите и пигментите включва ленено масло. Всички маслени алкидни бои са сертифицирани.

Как да изберем маслена боя? Всичко зависи от коя фасада трябва да рисувате. Най-добрата маслена боя е подходяща в случаите, когато е необходимо да се боядисват стените на къщата от дървесината. За да се направи сместа по-течна, подходяща за грундиране на повърхността, е допустимо да се добави малко разтворител към нея.

Що се отнася до завършването, маслените бои за това практически не се използват днес и има няколко причини за това:

 • материалът изсъхва дълго;
 • нарушава въздушната обмяна;
 • покритието не задържа наситеността на цветовете;
 • съдържа токсични вещества.

Въпреки недостатъците, маслените бои са все още в търсенето поради достъпната цена и гъвкавостта. Въпреки това, ако имате нужда от по-издръжливи и надеждни материали, тогава си струва да проучите алкидните бои.

Те се основават на алкидна смола, образувана при обработката на два или три вида растителни масла.

Алкидната смес просто се нанася върху повърхността на стените от лъча и други повърхности, те образуват стабилно гланцово покритие, не губят цвета си и не се пукат. Боядисването на стените на къщата отвън, използвайки алкидни бои, можете спокойно да го направите сами, без да включвате опитни занаятчии в процеса.

Лайм смес - друг вариант на разположение. Цветът има едно минус - липсата на еластичност на покритието. Варовиковите композиции се използват главно, когато е важно да се боядисат бетонната, тухлената или преди това циментова фасада на къщата отвън с висококачествени и евтини.

Преди да рисувате тухлената фасада отвън, основата е добре навлажнена. За да бъде вашият лак "по-добре", е важно да го нанесете в топло, студено време, когато материалът ще получи максимално време за сушене.

DUFA за фасадни функции

Фирма Dyufa произвежда фасадни смеси, подходящи за довършване на стени от дървени и други повърхности. Продуктите на Duf са в голямо търсене в страни с жесток климат.

Повърхността, боядисана с продуктите на Duf, показва повишена устойчивост към околната среда, позволява да се даде на сградата индивидуален стил. Dyuf боя надеждно лежи върху повърхността на основата, може да се прилага ръчно - процесът не е нищо сложно.

Основните предимства на продукта включват:

 • Dufa е устойчива на атмосферни влияния;
 • устойчив на замръзване;
 • Дуф е универсален;
 • екологичен продукт;
 • има отлична критична сила;
 • ви позволява да създадете творчески дизайн.

Dyuf боя може да боядисва стените на фасадата на дървесината отвън с ръце от почти всякакъв материал. Основното условие - фондацията не трябва да бъде крехка. Ако стените извън къщата не са нови, рушат се и се нуждаят от ремонт, тогава преди да ги боядисвате със смесите на Dyuf, трябва да отделите време за подготовка на основата, които можете да направите и със собствените си ръце.

Ако става въпрос за боядисване на фасадата на къща, която е била преди това измазана, тогава преди да приложите боята на Duf, е важно повърхността да се обработва със смеси със сместа от една и съща търговска марка.

Определете с цвят

Изглежда, че може да бъде по-просто, отколкото да изберете цвят на боята за стените на фасадата на бар или друг вид материал. Всъщност дори на този етап могат да възникнат трудности, особено ако се има предвид разнообразието от цветове, предложени от известните производители на фасадни смеси - Tikkurila и Dyufa, споменати по-горе.

Така че, за да не се изгубите в разнообразието от цветове, трябва да решите какъв цвят желаете. Персоналните желания са на първо място. На второ място - спазване на законите на цветя, основната от които е тяхното влияние върху настроението на човек.

Когато избирате цвета на боята, решете сами въпроса в областта на оцветяването. Възможно е да е необходимо да изберете няколко цвята, за да създадете хармоничен състав.

Опитайте се да изберете цветови комбинации, които най-добре съответстват на стила на къщата. Оптималната опция е комбинация от пастелни цветове на цветовете, които ще продължат по-дълго, за да поддържат наситеността на тона и ще се впишат успешно в околния дизайн, независимо от стила му.

За да разберете колко правилно е избран цветът за оцветяване на фасадата, изчакайте целия ден, за да определите цветовете на слънчевата светлина. Сравнете няколко цвята, опитайте се да ги поставите на фасадата на незабележими места и само след това направете избор.

В допълнение към традиционните цветови опции, обръщайте внимание на нестандартни цветови решения. Интересни опции - прозрачен цвят, имитиращ тънка коприна, златен или сребрист цвят.

Искате ли повече информация по темата? Вижте тези статии:

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Декоративна мазилка в НовосибирскДекоративна мазилка в Новосибирск
Хидроизолационна шпакловкаХидроизолационна шпакловка
Ooo търговия на едро - във фабрикатаOoo търговия на едро - във фабриката
Структурни мазилкиСтруктурни мазилки
Майсторски клас - всички най-интересни! Страница 3Майсторски клас - всички най-интересни! Страница 3
Боя за миене на стени на водна основа, която може да се миеБоя за миене на стени на водна основа, която може да се мие
Боядисване на вагонки - водно-емулсионна боя и бял цвят с снимкаБоядисване на вагонки - водно-емулсионна боя и бял цвят с снимка
Строителство Довършителни работиСтроителство Довършителни работи
Paint tikkurila за таван ревюта, които да избератPaint tikkurila за таван ревюта, които да изберат
Замазка за цена на открито, довършителни работи, прозорци, склоновеЗамазка за цена на открито, довършителни работи, прозорци, склонове
» » Боя на водна основа за работа на открито как да избирате