Газово отопление какво е това?

Отопление с газ - ние се занимаваме с технологии

Отоплителната система е неразделна част във всяка къща. В края на краищата, с помощта му, температурата в стаята достига удобно ниво, дори ако прозорците са -20 °. Създаването на отопление обаче изисква значителни умения и разходи, както финансови, така и временни. Но какво ще стане, ако днес трябва да отоплявате помещенията? Една от най-добрите им варианти е да се използва отопление с газ.

Малко за системата

Ако опишем накратко принципа на отоплението с газ и въздух, можем да кажем, че това е система, която загрява стаята, като доставя мощен струя горещ въздух.

Следва да се отбележи, че напоследък системите за отопление с газ и въздух стават все по-търсещи.

Има няколко причини за това:

 • Наличие на гориво. Газът е най-евтиният вид гориво, използвано в отоплителните системи.
 • Ниска цена на оборудването. Тъй като за такава система са необходими само въздухонагревател и канална система. Това означава, че не се харчат пари за тръби и радиатори.
 • Лесна инсталация.
 • Високо ниво на безопасност - няма вероятност от счупване на тръбата или радиатора поради отсъствие. В допълнение, самият топлинен генератор е оборудван със значителен брой сензори, които помагат да се контролира работата му.
 • Висока скорост на нагряване. Такава система позволява за кратко време загряването на стаята до комфортна температура.
 • Широка гама от приложения. Газовите инсталации са идеално подходящи както за отопление на частни къщи, така и за поддържане на топлина в промишлени и промишлени сгради.
 • Икономиката. Ако зададете ниско ниво на отопление, можете значително да спестите гориво.

Принцип на действие

За да разберем точно как работи отоплението с газ, от самото начало е необходимо да се запознаете с топлинния генератор.

Всъщност това е фурна, състояща се от:

 • горелка;
 • горивна камера;
 • вентилатор;
 • топлообменник;
 • тръбопроводна система.


Диаграма, която илюстрира принципа на работа

Такъв съвкупност работи съвсем просто. С помощта на вентилатор се подава студен въздух към топлинния генератор. Горелката запалва входящия газ, който гори в специална камера.

Топлината освобождава топлината на топлообменника и се изпраща в поток студен въздух, който съответно се нагрява. Горещият въздух с помощта на вентилатор се движи по тръбопроводната система, откъдето се разпределя в помещението. Циркулацията на въздуха е непрекъсната, което позволява стаята да се затопли много бързо.

В някои случаи въздушната отоплителна система може да бъде допълнена със специални филтри, овлажнители, климатици и пречистване на въздуха. Такива спомагателни елементи значително подобряват качеството на отоплението, но в същото време повишават разходите за самата отоплителна система. Ето защо най-често тези елементи се инсталират в големи офис сгради, търговски центрове.

Видове топлинни генератори за газ и въздухНа пазара могат да бъдат намерени няколко вида оборудване за газ и въздух.

На първо място, масивните подови генератори, които са представени в две версии:

 1. хоризонтално - за ниски пространства;
 2. Вертикално - инсталиран в големи помещения и къщи. Може да се монтира директно в стаята или на улицата.

По принцип генераторите на газ-въздух се използват по-рядко, тъй като те имат сравнително малък капацитет.

Определяне на капацитета на оборудването

Ако решите, че този вид отопление ви подхожда перфектно, преди да направите необходимото оборудване, трябва да направите някои изчисления.

Газовите топлинни генератори за отопление на въздуха, представени на пазара, имат различен капацитет. А именно този показател е най-значим. В крайна сметка, ако придобиете твърде слаб генератор, обикновено не можете да затоплите къщата, а ако купувате твърде мощно оборудване, можете просто да хвърлите пари.

Придобиването на изключително мощно оборудване е изпълнено с редовни аварии, тъй като уредът няма да работи на пълен капацитет.

За да определите подходящата мощност, помислете за такива фактори:

 • Обемът на отопляемата сграда (може да се получи чрез умножаване на площта по височината на тавана).
 • Температурна разлика. Това е числото, което показва разликата между температурата на улицата (приблизително) и температурата, направена в къщата. Например, ако средната температура през зимата е -10 °, а желаната стайна температура + 20 °, тогава тази цифра е 30.
 • Коефициент на изолация на помещенията - за да определите този индикатор, трябва да погледнете в указателя.
 • Номер 860 - този индикатор се използва за определяне на мощността в kW.

Важно: Коефициентът на изолация на помещението е индикатор, който показва колко добре стените "поддържат топлина".

Средно:

 • 0,6-0,9 - напълно изолирано помещение. Прозорците са от метал-пластмаса, вратите са плътно прикрепени (без слотове), стените от двоен слой тухли с изолация.
 • 1,0-1,9 - обичайната къща. Прости дървени прозорци, метална врата, стени от двоен слой тухла без изолация.
 • 2,0-2,9 - просто помещение. Стени от един слой от тухли, дървени прозорци и врати.
 • 3,0-4,0 - лека конструкция с дървени изолирани стени.

Сега използваме формулата за изчисление на мощността: P = Vx? Txk / 860,

в която V е обемът на помещението, Т е температурната разлика и k е коефициентът на изолация.

Това означава, че за да се затопли помещението с посочените параметри, ще е достатъчно да има котел с минимална мощност от 21 kW.

Важно: Трябва да се помни, че използването на оборудване за газ и въздух предполага постоянно подаване на кислород в помещението. Това означава, че вентилационната система трябва да функционира непрекъснато. Освен това, помещението трябва задължително да има прозорци и прозорци за вентилация.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Въздушно отопление на склад, хангар, магазинВъздушно отопление на склад, хангар, магазин
Отопление в странатаОтопление в страната
Подгряващи подове - отоплителна техника от фирмата vigorcentreПодгряващи подове - отоплителна техника от фирмата vigorcentre
Отопление на въздуха у домаОтопление на въздуха у дома
Въздушно отопление на частна къщаВъздушно отопление на частна къща
Какъв е най-евтиният начин? Инженерни системи на вашия апартамент и домКакъв е най-евтиният начин? Инженерни системи на вашия апартамент и дом
Отопление на помещения с топлинни оръдия - инженерни системи на Вашия апартамент и къщиОтопление на помещения с топлинни оръдия - инженерни системи на Вашия апартамент и къщи
Централно газово отоплениеЦентрално газово отопление
Схема за отопление на частна къща, система в дървена къщаСхема за отопление на частна къща, система в дървена къща
Устройството за самостоятелно отопление за вашата къща или апартаментУстройството за самостоятелно отопление за вашата къща или апартамент
» » Газово отопление какво е това?