Шагрен при боядисване на кола

Борба със shagreen: предупреждение и премахване на дефект

Опитни майстори казват, че формирането на shagreen при боядисване на кола е неизбежно за начинаещи. Дефект и истината често се срещат в работата на начинаещите художници, но дори и един професионалист не може да получи сто процента застраховка. Наблюдавайки следните правила, можете лесно да се намали риска от тези дефекти, дори и когато за първи път се срещна с емайл, но напълно да се отървете от шагрен грапавина изисква идеални условия и стриктно придържане към технологиите. С оглед на това, въпросите за отстраняването на шаген от автоматичните и допустимите граници на дефекти остават релевантни.

Причините за появата на бръсненето

Циниците наричат ​​shagreen "автомобилен целулит", ценителите на романтичните сравнения - "портокалова кора". Появата на дефекта напълно отговаря на тези определения: покриваемостта на материала не страда (нито пък е якост), а външният вид се влошава, без да го разпознава. Малките бугорочки се оформяха, където капките от боя паднаха на повърхността, вече са изсъхнали или процесът на сушенето им значително се различава от заобикалящата ги субстанция.

Боядисването без кожа със заоблени ръбове е познаване на основните фактори за нейното формиране и систематично предупреждение. Това може да се случи по няколко причини, но повече от изсушаването на боята засяга фактора на атмосферата. Правилната температура и влажност на въздуха могат лесно да сведат до минимум риска от образуване на автоматичен дефект на повърхността.

Безцветна технология за засенчванеСушилният механизъм на боята се основава на изпарението на разтворителя. Разтворителят изсъхва, остава емайл. Основната разлика между разтворителите е скоростта на сушене, но температурата, влажността и насищането на въздуха също се влияят от скоростта на изпарение от парите на разтворителя. Всички те са взаимосвързани параметри, можете да регулирате процеса, като промените температурата, нанасяте боята или разреждате емайла в желаната степен. Изглежда, че е по-лесно да се промени вискозитета на веществото, но прекалено течната боя ще доведе до размазване на повърхността на автомобила, сухата може да укрепи шагрен. По този начин дефектът може да се прояви по следните причини:

  • Боята се приготвя (разрежда) неправилно - препоръчително е да се използват данните на производителя и за да се увеличи точността, използвайте измервателните съдове.
  • Използвайте подходящи пропорции, но на разтворителя не е роден (твърде бързо, твърде бавно) - изборът на разтворителя е необходимо да се помисли за производителя на бои данни, размерът на пространството и на качеството на вентилация (данните върху опаковките на разтворителя са валидни само за добра вентилация).
  • Висока температура - температурата в помещението, предвидено за автобояджийски, не трябва да се различават много от стая (20-23 C?), В противен случай е необходимо да се направи това намаление: разреждане на боята повече, промени начина, по пистолета (трафик, разстояние до повърхността) ,
  • Неравномерната работа на компресора, плюейки се с въздух, води до неравномерно разпределение на емайла и образуването на shagreen.
  • Широка дупка в дюзата на пистолета за пръскане.
  • Голям разстояние до повърхността - определен процент от боята може да започне да пресъхват вече във въздуха, ако разстоянието е голямо, особено добър ефект е при висока температура.

Както вече бе споменато по-горе, температурата, вентилацията, процентът на разтворителя и неговите качествени характеристики са взаимозависими параметри. За първи път, изправен пред този проблем, е доста трудно да се определи причината, поради факта, че не само един параметър се променя, а няколко. Ако за премахване на опит на акула да променят вискозитета на боята, не можете да регулирате температурата в никакъв случай не може да бъде, в противен случай причината остава неясно дали неуспешен резултат. Параметрите на боята трябва да се променят постепенно, стъпка по стъпка.

Опитни майстори определят вискозитета на емайла по окото. Ако температурата е висока, боята върху автомобила трябва да е по-лека. В трудни условия разстилаемост вещество се оценява на образец: парче хартия е залепен на стената, се нанася на върха на няколко слоя от боя. Слоевете се прилагат, докато течът започне.

Съвместимост на разтворителя и боятаShagreen може да се формира на всеки етап от боядисването: грунд, емайл, лак. В този случай крайният резултат е повлиян от грешките на всички предишни етапи (т. Нар. Ефект на паметта). Не винаги може да се проследи дефект, тъй като може да се образува под следващия слой поради недостатъчно (неправилно) междинно сушене. В редки случаи разтворителят и почвата може да не са съвместими един с друг - изборът на разтворител за лаково покритие е по-важен.

Разреждането на лак трябва да се извършва в строго съответствие с инструкциите на производителя. Инструкциите обикновено показват специфичен разтворител, при липса на такива данни, най-добре е да се използват продуктите на една и съща фирма. При пълната липса на данни, е възможно внимателно да се използва разтворител 650, като се започне с съотношение 2: 1 (максимум - 3: 1).

инструмент

Обичайно плаща два пъти. Един добър пистолет струва на художника приблизително 2-4 хиляди рубли, но тези пари се обработват с еднообразно нанасяне на боя. Shagreen често се оформя в областта на шпилите, поради факта, че съсиреците на боята в тази точка на колата се различават по плътността и естеството на сушенето.

Захранването с въздух трябва да отговаря на изискванията на пръскачката, регулирането на дюзите - данните, определени от производителя на боята. Пистовото пистолет се настройва след всеки етап от авто боя. тъй като диаметърът на дюзата може да варира леко с течение на времето. Правилата за настройка са посочени в инструкциите на пистолета за пулверизиране.

Отстраняване на бръсненето

Малки дефекти на лак на автомобила се появяват дори в близост до идеални работни условия. Обикновените грапавини се елиминират чрез конвенционално полиране. За да започнете да изисква кофа с топла чиста вода (дестилирана, в идеалния случай, без прах за пране, мръсотията и така нататък.) И шкурка на P1200 (с леко натискане) или P1500. Финалното полиране се извършва с номера P2000, P2500. Финални работи - полиращи пасти 74, 75 или пасти ZM (чист абразив и при преход). Основата за шкурка - твърда гума (в екстремни случаи, бар).

За идеално полиране не се изискват две, а три абразивни пасти. Отидете да ги използвате след леко изглаждане на повърхността на шкурката (P1500, P2000). При работа с хартия е необходимо да се използва вода, излишната вода се отстранява с каучук. Полиращата кола опростява машината с контрол на скоростта. Универсалността на движението е важна: не можете да останете на едно място, в противен случай ще има ленти и преходи.

Особено за отстраняване на shagreen се произвеждат специални абразиви, например колела Trizact. Това са абразиви с размер на зърната P2000 и P3000 върху мек субстрат. С много опит с шкурка, можете да вземете абразив по-трудно (до P1000), но за да премахнете рисковете от неговата работа ще трябва да работим усилено. Ако естетическите свойства на лак върху автомобила дори не подобряват тези абразиви, е по-вероятно да не се избягва отстраняването на боята и пребоядисването на автомобила.

Боята, за разлика от лак, изисква абразивите да бъдат по-трудни, но не поради твърдостта на материала. Създадена на шагрен боя трябва да бъдат отстранени преди да се нанесе лак, но рогозки P1500 и P2000 не може да осигури желаната степен на сцепление - лака започва да отпадат макар и с малко влияние върху колата. Необходимата адхезия се постига само при смилане с P1200 зърна и по-голяма, но е необходимо да се работи с такива материали с изключително внимание.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как и какво да боядисваме боядисване на гипсокартон в различни помещенияКак и какво да боядисваме боядисване на гипсокартон в различни помещения
Основи на дефектите - основните характеристики на фундаменталните дефекти на жилищните сградиОснови на дефектите - основните характеристики на фундаменталните дефекти на жилищните сгради
Шагрен е вид кожа, хартия и метод за боядисване на стениШагрен е вид кожа, хартия и метод за боядисване на стени
Завършване на лоджията с декоративна мазилкаЗавършване на лоджията с декоративна мазилка
Влага в къщата - как да се отървете от влагата в къщатаВлага в къщата - как да се отървете от влагата в къщата
Арт лаборатория, Нижни Новгород Творческа асоциация на художни лаборатории в Нижни Новгород…Арт лаборатория, Нижни Новгород Творческа асоциация на художни лаборатории в Нижни Новгород…
Цената за боядисване на стените на квадратен метър, цената на частните майстори в Москва и региона…Цената за боядисване на стените на квадратен метър, цената на частните майстори в Москва и региона…
Декоративни типове и характеристики на мазилкатаДекоративни типове и характеристики на мазилката
Как да се отървете от мухъл?Как да се отървете от мухъл?
Декоративна мазилка на балконаДекоративна мазилка на балкона
» » Шагрен при боядисване на кола