Полагане на керамични плочки, технология на облицовка на пода и стените на ръцете

Складиране на керамични плочки: повече знания - по-малко грешки

Независимо от точното местоположение, в което се предвижда да се използва довършителна керамика, първата стъпка е да се определи количеството материал, който ще бъде необходим за работа.

Монтажът на керамични плочки е процес, който започва с измерването на площта, на базата на тези данни и изчислението се извършва - на парчета, а не на m2.

Също така играе роля избран модел, в зависимост от вида на полагане (права, диагонал, рибена кост и т.н.) на броя на пръстени за същата област могат да варират. Много не препоръчвам закупуване на керемида "задника" резерв за непредвидени събития (брак, развалящи) трябва да бъде най-малко 10% от общия брой.

Работата по облицовката може да се извърши с помощта на услугите на майстор, но ако имате доверие във вашите способности, е възможно и керамичното облицоване със собствените си ръце.

Технология на полагане на керамични плочки: акценти

Картината вече е избрана, материалът за облицовка е закупен, подготовката на базата е дошла. Един от основните параметри е степента на влажност и хоризонталност.

Технологията на полагане на керамични плочки предполага задължително хидроизолация и нанасяне на грунд за подравняване на повърхността.

Нанесете грунд върху повърхността преди полагане на керамични плочки

Начини на полагане

Най-често срещаните са прави и диагонални начини за полагане на керамични плочки. Вторият вариант е по-сложен, така че начинаещите, опитвайки ръката си при самостоятелно навлизане в помещенията, е по-добре да изберем кое е по-просто. А именно, първият вариант е директен.

Начало на полагане керамични плочки

За да поставите плочките плоски, трябва да разделите площта на пода в четири части с помощта на шнурове. Те са опънати спрямо средата на всяка стена през центъра, строго перпендикулярни един на друг. Поставянето на керамични плочки на пода директно започва от центъра в точно съответствие с посоката на въжетата. С диагоналния метод се използват допълнителни корди, простиращи се от централната точка до ъглите на стаята, и самият процес става по-сложен.

Приготвяне на лепило за керамични плочки

Закрепването на керамични плочки върху повърхността се прави с помощта на специално лепило или мастик. Подгответе лепилото в строго съответствие с инструкциите, в противен случай няма гаранция, че плочката няма да падне скоро. И освен това, не използвайте разнообразие от самостоятелно направени съединения - по същата причина.Приготвяне на лепило за керамични плочки

Преди да започнете да полагате керамични плочки, тя трябва да бъде напоена за известно време във водата. Това е необходимо за по-добра адхезия към повърхността. Мокри керемиди няма да извадят влагата от адхезивния състав или мастика, което ще даде максимална адхезия към повърхността.

Преди да поставите плочката върху лепилото, основата трябва първо да се грундира. Ако повърхността се характеризира със силна абсорбция на водата, тогава почвата трябва да се нанесе на няколко слоя.

Ако монтирането на подови керамични плочки се извършва върху мастика, технологията ще бъде малко по-различна:

 • дебелината на състава трябва да бъде еквивалентна на дебелината на плочката;
 • прилагането на мастика трябва да се извършва на малки площи;
 • плочките трябва да се поставят много бързо, за 10 минути, в противен случай мастикът ще има време да се охлади и втвърди.

За закрепване на елементи от довършителни керамика не се препоръчва крайна част. Технологията за полагане на подови керамични плочки осигурява наличието на инсталационни шевове с минимална ширина 3 мм.

Ако спецификата на помещението е такава, че редовно има температурни промени, разстоянието между плочките е по-добре да се направят около 10 мм. Ако подплатата е направена правилно, ширината на шева по цялата повърхност на обработената повърхност ще бъде същата. Това е необходимо условие, можете да го наблюдавате чрез инсталиране на специални пресичания или използване на пластмасови или картонени ленти в пресечната точка на фуги между плочки.

Нанасяне на пластмасови кръстове за полагане на керамични плочки

За това как керамичната плочка е разположена правилно, видеото е представено по-долу.След като плочките са завършени, за по-голяма здравина, завършената облицовка може леко да се залепи с гумен или дървен киджан.

Полагане на керамични плочки върху шперплат

Въпреки че този материал не е достатъчно силен, инсталирането на керамични плочки върху шперплат се извършва, ако е необходимо. Основният принцип е същият като при декорирането на повърхността с циментова основа - т.е. почистването и изравняването на основата също е необходимо.

Нюансите на технологията за полагане на външни керамични плочки върху шперплат са както следва:

 1. Степента на устойчивост на влага и якост на шперплата трябва да бъде по-висока от тази на обикновения шперплат. Дебелината - не по-малко от 28 мм, листовете трябва да бъдат двойно залепени. Ако вземете по-тънък материал, той ще се огъне, което е изпълнено със сепарация на керемиди и напукване.
 2. В помещения с влажност, надвишаваща нормата, монтажът на керамични плочки се извършва на дървена основа с покритие от хидроизолационен слой. Ако структурата на шперплата е пореста, тогава подобна импрегнация трябва да се приложи на няколко стъпки.
 3. Трябва да се има предвид, че по време на операцията "поведението" на плочките и шперплат варира. Основата на шперплат е "наклонена" на хоризонтално изместване, така че керамичната плочка е най-добре "засадена" върху еластично лепило, което издържа на такива натоварвания. Обикновено се използва двукомпонентно лепило от полиуретаново паркет.

Разпределение на всички необходими материали при полагане на керамични плочки върху дървен под

Характеристиките на полагане керамични плочки на пода на шперплат са, както следва:

 • Дневните трябва да бъдат настроени правилно. Максималното пространство между тях трябва да бъде максимум 40 см.
 • Ако използвате специален дозатор за шпатули с отвори, това ще намали консумацията на лепило.

Предимствата на поставянето на керамични плочки върху шперплат са:

 • липса на натоварване на цимента;
 • скорост на работа - поставянето на керемиди и последващите фуги в един ден;
 • непряка положителна свойства на лепилото - изпълнява ролята на уплътнител с хидроизолационни свойства;
 • лепило на шперплат се хваща бързо, така че след половин час на поставена плочка можете да ходите.

Един от недостатъците на тази технология за полагане на керамични плочки е невъзможността да се инсталира подово отопление.

Полагане на керамични плочки върху гипсокартон

Модерен вид строителни материали, гипсокартон, се използва успешно като груб под за полагане на подови керамични плочки. Но най-добрият вариант все още не е GKL, а листовете от гипсови влакна - водоустойчиви и устойчиви на температурни промени.

Полагане на керамични плочки върху стени, покрити с гипсокартон

GWL са надеждни и издръжливи, дори продължителното излагане на влага не уврежда този материал. Монтирането на керамични плочки върху обикновени гипсокартонени плочи е изпълнено със загуба на якост на покритието, което не може да се каже на основата на GWL, която лесно издържа на значително количество керамика.

Как правилно да поставите керамични плочки върху GVL

Монтажът на гипсокартонени плоскости (гипсокартон) се извършва на предварително подготвена рамка от метални водачи или от дървени ламели. Този дизайн е самоподдържащ се и перфектно изпълнява своята цел, изработен от метал и дърво. Но все пак е необходимо да се има предвид, че в баните полагането на керамични плочки трябва да бъде направено върху листове от гипсокартон, като основата, под която ще служи като метален профил. Факт е, че дървесината под влиянието на влажността има свойството да деформира, което оказва негативно влияние върху облицовката.

Метална рамка за монтаж на гипскартон

Можете да инсталирате гипсокартон по друг начин - върху специално лепило директно върху пода. Този метод не се оправдава и се използва много рядко, тъй като трудоемкостта на процеса е много голяма - трябва да изгладите перфектно повърхността, като не позволявате никакви недостатъци.

Прилагайки технологията за полагане на плочки за подова настилка върху GKL (GVL), е възможно да се подобри адхезията на керамичната облицовка към повърхността с помощта на полипропиленова армировъчна мрежа. Тази решетка се закрепва директно към листовете с лепило PVA и допълнително се фиксира със скоби.

Повърхността на гипсокартона трябва да бъде грундирана на два слоя. След първото нанасяне на грунда изчакайте да изсъхне - обикновено процесът отнема от половин час до 35 минути, а след това покрива листовете още веднъж.

Ние лепираме керамични плочки на GKL (GVL)

Адхезия на керамични плочки върху гипсокартон

Препоръчително е да се пренебрегва състава на лепилото, особено когато полагането на керамични плочки се извършва ръчно. Специалистите-майстори знаят, че за най-добър резултат трябва да използвате специално лепило, предназначено за залепване на керамика към гипсокартон. Тя трябва задължително да е еластична, за да се предотврати деформирането на основата, а специално лепило ще осигури продължителна работа на керамичната облицовка, без да навреди на външния й вид. Тоест плочката ще се държи здраво и няма да се отлепи преди време.

Крайният етап на полагане на керамични плочки върху гипсокартон е стандартното фугиране на шевовете. Произвежда се по същия начин, както при монтажа на керамични облицовки на други видове бази.

Има един малък нюанс - за по-добра защита срещу проникване на влага върху шевовете след фугиране трябва да се нанесе специален лак, който ще създаде допълнителна преграда за негативните ефекти на водата.

Като цяло, технологията за полагане на керамични плочки върху гипсокартон не е много по-различна от облицовката на всяка друга повърхност.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Възможности за поставяне на плочки на подаВъзможности за поставяне на плочки на пода
Полагане на плочки на топъл подПолагане на плочки на топъл под
Етаж от мозайка със собствени ръце - училище с мозайкаЕтаж от мозайка със собствени ръце - училище с мозайка
Основните размери на керамичните плочки за стени и подовеОсновните размери на керамичните плочки за стени и подове
Керамични плочки за ламинатни решения за проектиране на проблемиКерамични плочки за ламинатни решения за проектиране на проблеми
Технология на полагане на правила и особености на плочкитеТехнология на полагане на правила и особености на плочките
Покрив от керамични плочки собствени ръцеПокрив от керамични плочки собствени ръце
Как да се изчисли необходимото количество плочки за баняКак да се изчисли необходимото количество плочки за баня
Външна довършителна работа на къщата с клинкер, керамичен гранит или керамични плочкиВъншна довършителна работа на къщата с клинкер, керамичен гранит или керамични плочки
Дизайнерски плочки в банята Препоръки за избор на плочки и дизайн на баняДизайнерски плочки в банята Препоръки за избор на плочки и дизайн на баня
» » Полагане на керамични плочки, технология на облицовка на пода и стените на ръцете