Плочките за баня се отличават с избор и стилизиране

Поставяне на плочки във ваната със собствени ръце

Плочка за вана: предимства и недостатъци

Поставяне на плочки във ваната със собствени ръце

Както вече казахме, завършването на пода и стените във ваната с керамични плочки се прилага много често и доста дълго време. Алтернативна керамична плочка е дъска, но започва да се разпада с висока влажност и изисква внимателна грижа.

Предимството на керамичните плочки за баня е, както следва:

 • Не е трудно да го направите сами
 • Керамичните плочки за банята имат различни цветови нюанси и орнаменти, което прави вътрешността на банята по-хармонична
 • Плочките на практика не изискват грижи, а измиването на плочките е бързо и удобно
 • Керамичните плочки са издръжлив материал (експлоатационният живот може да надвишава 10 години с висококачествено съхранение)
 • Плочки за вана има относително умерена цена


Недостатъците на керамичните плочки за баня са:

 • Керамичните плочки не са традиционен елемент на декора на руската баня
 • Необходимо е да можете да поставите плочки
 • Керамичните плочки са много крехки, затова е необходимо да работите с тях изключително точно

Както виждате, предимствата на този материал са по-големи от неблагоприятните, така че има смисъл да се използват керамични плочки за довършване на вашата баня!

Как да изберем подходящата плочка във ваната?Разнообразие от нюанси на керамични плочки за банята

Колко правилно избирате плочките за баня, ще зависи от удобството на стила си, както и от комфорта на почивка в банята. Така че, при избора на керамични плочки за баня се препоръчва използването на следните съвети:

 • За днес има не само класическа правоъгълна плочка за вана, но и многоъгълна. Ако не сте специалист в полагането на плочки за вана със собствените си ръце, по-добре да дадете предимство на по-проста, четириъгълна версия, защото в този случай процесът на полагане ще бъде по-прост и разбираем.
 • Не купувайте плочки за стени и подове с гладка повърхност. в този случай ще можете да се плъзнете и да се нараните. По-добре е да се даде предпочитание на керамични плочки за вана с груба повърхност.
 • Плочките за баня са емайлирани и не са емайлирани. В първия случай материалът е по-скъп, но в същото време с висока якост. Придобийте емайлирани плочки, това ще ви продължи дълго.
 • Основата на плочката може да бъде гладка и пореста. За баня е необходимо да изберете плочка с гладка основа, t. в този случай материалът няма да абсорбира влагата, като по този начин намалява вероятността от увреждане на плочките в сауна гъбични заболявания.
 • Когато купувате плочки за баня, внимателно изчислете количеството материал и увеличете тази цифра с 10%. Увеличаването на наличността на плочки е необходимо в случай на материална битка по време на транспортиране и опаковане, както и за покриване на грешката при изчисленията.

Нюанси на полагане на плочки в банята със собствените си ръце

Каквото и да виждате ясно за целия процес на полагане на плочките във ваната със собствените си ръце, по-долу ще ви дадем видео урок от това събитие. Сега ще обърнем внимание на най-важните нюанси на полагане на плочките със собствените си ръце, които не са споменати във видеото.

Материал и инструменти за полагане на плочки

Първо нека да поговорим за инструменти и материали за самополагащи се плочки във ваната. Минималният набор трябва да включва:

 • Плочки (с разлика от 10%)
 • Кръстосани разделители
 • Влагозащитено лепило за плочки
 • варов разтвор
 • Каучукова и метална шпатула
 • Греблоподобна шпатула или плик
 • Ниво на строителство
 • Гумен чук
 • Капацитет с вода

Също така, ако стените в помещението не са успоредни на банята, ще трябва въже (на неговата мисия ще бъде обсъдено по-долу), както и плочки Кътър, че ще съкрати цялата плочка, която не се вписва (често се случва).

След като всички инструменти и материали са подготвени, отидете на самата инсталация на плочки в банята със собствените си ръце.

Съвети за самостоятелно облицоване във ваната

Каквито и да са плочките, които сте положили, дълго време сте ви обслужвали без ремонт, препоръчваме ви да разгледате следните съвети от специалисти:

 1. Преди да поставите плочките във ваната, накиснете материала за няколко минути в контейнер с вода. Това ще позволи на плочките да абсорбират необходимото количество влага и да не изгорят тази влага от лепилото.
 2. За да инсталирате плочките във ваната със собствените си ръце е необходимо от най-забележимия ъгъл (без значение дали на пода е стената).
 3. Слепващата композиция се препоръчва да се използва шпатула за гребени, която ще се извършва на основата на каналите за плочки, допринасяйки за по-доброто прилягане на материала.

Нанасяне на лепило за полагане на плочки

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Баня в бежови тонове снимкаБаня в бежови тонове снимка
Баня дизайн сив цвятБаня дизайн сив цвят
Банята в лилаво и лилави тоновеБанята в лилаво и лилави тонове
Баня в тюркоазен цвятБаня в тюркоазен цвят
Плочки в интериора на банятаПлочки в интериора на банята
Дизайнерски плочки в банята Оформят плочки в банятаДизайнерски плочки в банята Оформят плочки в банята
Полагане на плочки на подаПолагане на плочки на пода
Основните размери на керамичните плочки за стени и подовеОсновните размери на керамичните плочки за стени и подове
Как да изберем плочки за стените на банята?Как да изберем плочки за стените на банята?
Плочка за детска баня Препоръки за избор на плочки и преглед на дизайнерски идеиПлочка за детска баня Препоръки за избор на плочки и преглед на дизайнерски идеи
» » Плочките за баня се отличават с избор и стилизиране