Видове плочки в банята Класове, видове и материали на материала

Изборът на плочки за вътрешно обзавеждане оставя място за дизайнери и декоратори. Но най-популярната е плочката. Какви видове плочки в банята са, каква е разликата и кой е по-добре - това е основният въпрос пред купувача.

Плочка: защо точно това е

Видове плочки в банята
Плочки в банята

Причините за използването на керамични плочки за бани са многобройни:

 • сила;
 • химическа пасивност и висока степен на безвредност за здравето;
 • удобство и лекота на грижите;
 • неспазване на корозията;
 • Достъпна цена.

Ето защо дори алтернативни варианти като пластмаса, подплата, винилови плочки не се радват на толкова голямо търсене. Преди да изберете е необходимо да се видят всички видове керамични плочки за банята, така че облицовката да е служила дълго време и да е доволна от окото с красотата си. Важен фактор е вкусовият фактор: някой харесва груба и дори груба текстура и някой харесва блясък.

Класове и видове материали за облицовка: каква е плочката за банята

видове керамични плочки за баня
Видове облицовъчни плочки


Според своята функционална и целенасочена цел керамичните плочки са изключително разнообразни. За да се определи по какви стандарти се правят плочки, какви параметри на свойствата се вземат предвид, е необходимо да се обърне внимание на печатите, отпечатани върху кутиите. Опаковката винаги съдържа снимка на определен набор от знаци, които ще ви помогнат да разберете типовете плочки за баня:

 • пригодност за секс;
 • стенни плочки;
 • замръзване;
 • особено силни;
 • устойчивост на абразия, химически реактиви и абразиви;
 • дебелина;
 • крайна якост при огъване;
 • брой изпичания по време на производството;
 • брой парчета в опаковката;
 • възможността за разлика в цветовете;
 • производство с използване на сребро, платина.

Разберете, че това е просто: кутията ще ви каже какъв вид плочки за банята пред вас. Важно! Струва си да се обърне внимание, ако иконата се повтаря многократно. Това показва очарованието от тези или други свойства на довършителния материал.

Изборът на керамични плочки за баня: препоръки от професионалисти

видове плочки за баня
Технически характеристики на плочките


Разбира се, избор на плочки за вашия дом, всеки човек се ръководи от собственото си мнение. Но има редица практически препоръки, чието изпълнение ще бъде полезно за потребителите.

 • Ако банята не е излязла на улицата, не вземайте плочка с пиктограма "снежинка" - тук няма да има нужда от съпротивление при замръзване.
 • За да изберете вида плочки за баня, които не се страхуват от влага, погледнете буквите "А". Едно или по-добре две такива писма показват отлична опозиция срещу унищожението. Но ако има други букви като: B, C, D или още по-отдалечени от началото на латинската азбука, устойчивостта на корозия ще бъде изключително малка.

Тези обозначения Ви позволяват да определите правилните опции за плочки в банята. Тъй като изискванията за стабилност по отношение на абразивните, химическите или механичните влияния на плочките за довършване на стени, таванните плочи или подовете винаги са различни.

Важно е да се вземе предвид износването, определено от класа. Опциите за плочки за банята са означени само с пет римски цифри. Достатъчно е да изберете първия клас за пода, така че в обикновена къща да има добра керамична плочка, която е достатъчно за дълго време. Но в обществените сгради е по-добре да се прилага по-сериозно покритие, защото там хората ходят в обувки, а освен това проходимостта е много по-голяма. Има резерви от плочки 4-5 клас - смело лежа на балкона, този завършек е подходящ за помещения за домакински и складови цели.

GOST и други стандарти за избор

При разглеждането на опциите за плочки за баня е целесъобразно да се обърне внимание на всички технически спецификации и параметри, посочени на кутията. За да стане по-ясен, струва си да се знае: в различни страни GOST са маркирани по свой начин и постоянно се актуализират. Всеки от тези параметри показва етикетирането на продукти с доста високо качество. В същото време, керамичните плочки, произведени съгласно спецификациите, могат да се различават не само при разумна цена, но и при нискокачествени характеристики.

Пълното съответствие със стандарта не е задължително за този тип продукт, тъй като продуктът не подлежи на универсално сертифициране и следователно най-добрата плочка ще бъде тази с правилните пиктограми и справка към сертификатите на GOST. В противен случай рискувате да получите плочки, чиято кривина няма да ви позволи да очертаете стени, тавани и, разбира се, подовете в банята.

Стандартизираните видове плочки за вана са по-скъпи от ТУ, но тази разлика ще се изплати многократно с удобството на инсталацията, поддържането и красотата на оттенъка.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Баня в бежови тонове снимкаБаня в бежови тонове снимка
Полагане на винилови плочки на подаПолагане на винилови плочки на пода
Банята е с плочкиБанята е с плочки
Как да изберете опции за довършителни снимкиКак да изберете опции за довършителни снимки
Плочка в банята снимкаПлочка в банята снимка
Плочка за камък за технология за вътрешна декорация и самосглобяванеПлочка за камък за технология за вътрешна декорация и самосглобяване
Италиански плочки за баняИталиански плочки за баня
Дизайнерски плочки в банята Оформят плочки в банятаДизайнерски плочки в банята Оформят плочки в банята
Материали за вътрешно обзавеждане на стени и подовеМатериали за вътрешно обзавеждане на стени и подове
Основните размери на керамичните плочки за стени и подовеОсновните размери на керамичните плочки за стени и подове
» » Видове плочки в банята Класове, видове и материали на материала