Стиропор като отоплител за дома, важно е да знаете

Използване на пенопласт като нагревател

Проблемът с изолацията на апартамент или частна къща трябваше да бъде решен по всяко време, но ефективните методи се появяват едва след появата на съвременни строителни материали, като пяна от полистирол. Затоплянето на стени, под и таван с помощта му ви позволява да запазите топлина в дома си и да спестите много пари за отопление. Пенопластът се характеризира с по-ниска цена в сравнение с другите нагреватели.

Технически характеристики на пяна пластмаса

Този дишащ материал има ниско специфично тегло, не изгнива, не натрупва влага. Основният му недостатък е запалимостта, но чрез нанасяне на слой мазилка е възможно къщата да бъде защитена от пожар. Основни характеристики на пяната:

  • ниска топлопроводимост (в рамките на 0.037 ... 0.041 W / mK);
  • химическа и биологична устойчивост на въздействието на вещества като алкали, морска вода, сапун, сол, битум, цимент, гипс, вар.
  • устойчивост на температурни промени, позволяващи използването на материала при всякакви климатични условия;
  • висока степен на паропропускливост, през която се изпарява излишната влага, натрупана в стените;
  • не е място за размножаване за развитието на микроорганизми, плесени и гъбички;
  • високи звукоизолиращи свойства.

Тези качества дават възможност да се използва пенопласт като нагревател на сгради от всякакъв вид. С негова помощ изолацията се извършва по различни начини: отвътре, отвън и чрез поставяне в средата на стените (в процеса на ерекцията им).

Затопляне на сгради навън

Като нагревател за стени, най-често се използва полистирол отвън. Този метод ви позволява да преместите точката на замръзване навън от стената, за да предотвратите навлизането на студа в стаята.Обикновено се използват листове с дебелина 100 мм с плътност 35 кг / м3. Те са закрепени със специално лепило и пластмасови гъби (дюбели). Извършването на такива работи на височина е възможно само с използването на специално оборудване или от силите на индустриалните алпинисти. Освен горепосочената, външната изолация също е удобна, тъй като може да се извърши независимо дали ремонтът е планиран в самата стая или не. За разлика от този метод, вътрешната изолация е възможна само по време на големи ремонти.

Изолация на помещението отвътре

Този метод е по-малко популярен от предишния, но също така е ефективен. Тя може да се изпълнява независимо от времето и сезона, което е много удобно. Въпреки това, преди вътрешната изолация на стените е необходима тяхната предварителна подготовка (обработка с анти-плесени).

Преди започване на работата е необходимо да се извършат топлотехнически изчисления, които са необходими за оптималния избор на дебелината и плътността на материала: неправилната изолация може само да влоши ситуацията.

Трябва да се има предвид, че този метод намалява полезната площ на помещението, тъй като самата пяна и гипсовата плоскост, необходима за довършване на повърхността на стената, заемат много пространство. Гипсовата стена може да бъде закрепена със или без щайга. В първия случай е необходимо да се предотврати появата на "студени мостове", за които под профилите, направо закрепени към стените, се поставя топлоизолационен материал (полиуретанова пяна, коркови листове).

Затопляне на стените на сградата на етапа на строителствотоТози метод е приложим при изграждането на едноетажни и двуетажни къщи. Технологията на строителството е както следва. Външната стена се изгражда, дебелината на които - 250 mm (един тухла), а след това - лист 10 cm пяна, защитен с полиетиленово фолио, а след това - на вътрешната стена (както в дебели тухла). Стените помежду си на определени интервали са обвързани с мрежа от зидария. В този случай се използва полистирол с размер 1 за изолация. 1 м (стандартен лист пяна има размери от 1 - 0.5 м).

Този метод е добър, защото нагревателят е напълно защитен от механични повреди и последици от открит огън.

Затопляне на подове

Пенопласт, като подов нагревател. е също ефективен. Листовете от този материал се полагат в течен циментово-пясъчен разтвор при замазка. Въздушните мехурчета се изпускат от вибрации. Преди тази работа е необходимо да поставите хидроизолационния филм. На горната част на пяната има и замазка, дебелината на която е 50 мм.

Такива мерки са особено необходими за жилищни помещения, разположени над влажни мазета. В стаите на средните етажи на многоетажна сграда подобно затопляне на пода също ще бъде добра шумоизолация. В допълнение, това се прави с устройство за подово отопление.

Затопляне на тавани

Тази изолация се извършва по същия начин, както при стените. Разликата е само в дебелината на листовете: материалът не е дебел повече от 50 мм. Това се дължи на факта, че повечето апартаменти в типична жилищна сграда имат малка височина на тавана. Естествено, ако е възможно, дебелината на използваната пяна може да се увеличи.

Тази мярка позволява не само да изолира апартамента, но и да се намали нивото на външен шум, което прави дома по-комфортен.

Важно е да знаете

Трябва да се има предвид, че пяната може да бъде атакувана от гризачи. За да се защити структурата от унищожаване, е необходимо този материал да се покрие със слой от силна мазилка. Като такава защита се използват минерални смеси "короядни бръмбари", които също са известни със своите високи естетически качества. Това също е необходимо, за да се предпази нагревателя от слънчева светлина, също така деструктивно да действа върху него.

Полагане на листове от пластмасова пяна (при изграждане на подове в частна къща) не е директно на земята: първо е необходимо да се изпълняват хидроизолационни работи и се изсипва предварително слой на замазка. В противен случай подът може да бъде повреден от гризачи.

Спазването на всички правила за употребата на полистирол като нагревател ще спести много пари за отопление на дома, както и за отстраняване на шума. Освен това полистиролът е в състояние да предпазва от гореща слънчева светлина, като не позволява на стените на сградата да се затоплят навън при висока температура. Поради това не е необходимо често използвайте климатика, което също ще спести енергия.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пенопласт като нагревател на достойнство и недостатъциПенопласт като нагревател на достойнство и недостатъци
Изолация за къща, която избира подходящата изолация за стените на рамката къщаИзолация за къща, която избира подходящата изолация за стените на рамката къща
Предимства на изолацията с пяна - изолация на къщата - външна изолация на фасадата с пенопласт…Предимства на изолацията с пяна - изолация на къщата - външна изолация на фасадата с пенопласт…
Материали за изолация на тавана, обратна връзка за изолациятаМатериали за изолация на тавана, обратна връзка за изолацията
Пластмасова пластмасова фирма Меридиан ИвановоПластмасова пластмасова фирма Меридиан Иваново
Затопляне и довършване на фасадата на къщата с експандиран полистиролЗатопляне и довършване на фасадата на къщата с експандиран полистирол
Коя изолация избирам фиброзна, ламеларна, гранулиранаКоя изолация избирам фиброзна, ламеларна, гранулирана
Какво е по-добра и практична пяна или минерална вата? Преглед на изолациятаКакво е по-добра и практична пяна или минерална вата? Преглед на изолацията
Топлоизолация за топъл под - материал и технология на полаганеТоплоизолация за топъл под - материал и технология на полагане
Изберете материал за подова изолация в дървена къщаИзберете материал за подова изолация в дървена къща
» » Стиропор като отоплител за дома, важно е да знаете