Плочка за мозайка, мозайка за баня и кухня

Керамични плочки за мозайка

Ако нямате възможност да украсите кухнята и банята с истинска мозайка, не се отчайвайте! Отличен ефект може да се постигне с помощта на имитация - керамични плочки или керамичен гранит с текстура за мозайка. Облицовъчните мозаечни плочки изглеждат скъпи и красиви, но цената за такива ремонти ще бъде много по-ниска, отколкото когато се използва за довършване на кухнята и банята "парче" облицовка.

Каква е плочката за мозайка, как да изберем добра облицовка, която производителите предлагат имитация на мозайка в своя диапазон - прочетете ревюто BeautifulPitka.ru.

Испанска мозайка от плочки, фабрика Перонда

Какво е плочката за мозайка?

Настоящата мозайка се състои от отделни малки елементи - сред професионалистите те са получили името "тесера". Като правило тесите имат квадратна, правоъгълна, по-рядко кръгла форма.

Полагане парчета мозайка на пода или стени - работата е сложна, отнема много време и също е скъпо. Поради това производителите на довършителни материали преминаха елегантен компромис - започнаха да произвеждат керамични плочки и порцеланови каменинови изделия с надлъжно напречни слепи зъби.

Такива разрезчета разделят керамичната повърхност на фрагменти, много подобни на тесера, така че лицето на плочката изглежда като мозайка. Но обратната страна остава обикновена твърда плочка.

Видове плочки за мозайка - нюанси и разлики

В зависимост от дълбочината на разрезите, керамичните плочки, които наподобяват мозайка, са три вида:

Вариант 1. Плочка с гладки, по-скоро дълбоки и празни слотове, които разделят повърхността на клетките - "тесера".

Според експерти, този тип плочки - най-добрата имитация на мозайка.

След завършване на монтажа, фугите между плочките и жлебовете на тяхната повърхност се запълват с фуги.

Резултатът е пълна илюзия, че стените са облицовани с мозаечни фигури!

Вариант 2. На повърхността на плочката се виждат плитки вдлъбнатини. Те също са пълни в заводи със специален персонал. Той имитира кибрита.Тези жлебове визуално разделят плочката на клетки, наподобяващи мозаечни фигури. Такава плочка е много повече като мозайка. Тя обаче има един условен недостатък.

По естествени причини, по време на транспортиране на плочките "фуги", които фабриката изпълни с депресии, може да се счупи или частично да падне.

Малките пукнатини по време на ремонта могат да бъдат маскирани с мистрия. Но за това цветът на фугите, които капитанът ще използва, в идеалния случай трябва да съответства на сянката на композицията, приложена във фабриката. Това създава допълнителни трудности при полагането и прави плочките по-скъпи.

Вариант 3. Най-прости и бюджетни. Задълбочаването е почти незабележимо на повърхността или напълно отсъства. Цялата повърхност на плочката е покрита с глазура. Ефектът на повърхността на мозайката се създава чрез рисуване - като правило, това са квадратни пиксели, понякога кръгове с различни размери.

Такава плочка изглежда доста приятна, особено от разстояние. Но по-близкото не изглежда толкова впечатляващо, колкото бихме искали.

Друг нюанс - мозайка - "snag" може лесно да даде кирпич, който ще подчертае реалните граници на плочките. Ето защо, при този вариант е много важно да изберете циментовата смес точно в тона на плочката.

Атлас КонкордСъвет на специалист

Как планирате да използвате керамични плочки за мозайка - за облицовка на стени или подово покритие?

Някои производители предлагат само стени с мозаечна повърхност. Тя не може да бъде поставена на пода, тя не е достатъчно здрава и няма да издържи на товара.

Но подовата плочка, имитираща мозайка, може да се използва не само за пода, но и за покриване на стените в банята или за завършване на кухненската престилка. Доста универсална опция. Подовата плочка на пакета представлява специална значка - символично изображение на крака.

Цветове и размери

По-често в колекциите от плочки за мозайка е представен от 5 до 10 цвята и оттенъци.

Що се отнася до формата, тази плочка може да бъде квадратна или правоъгълна.

Колекциите от водещите производители на керамика могат да бъдат намерени редят на елементите на всички най-популярните размери: 20x20, 20x50, 20x60, 30х30, 30h32, 33x33, 30x60 cm.

Керамични плочки ATLAS CONCORDE

Имитация на мозаечни декори

Много фабрики, като допълнение към колекциите от традиционни керемиди и порцеланови плочки, предлагат и декоративни елементи - "блъф", които приличат на вложки от мозайка. Те могат да бъдат декоративни плочки, тесни или широки граници, вложки с различни размери и форми.

Къде да купя? Производители на мозаечни плочки

Мозаечните плочки са много по-евтини от конвенционалните мозайки.

Цената на традиционната мозайка покритие варира от 2000 до 10 000 рубли на квадратен метър на облицовка, в зависимост от това дали е евтин китайски или елитни италиански продукти.

Цената на плочките за мозайка е много по-демократична - от 900 до 3000 рубли на квадратен метър (колкото по-сложна структура и текстура, толкова по-висока е цената). Значителни спестявания! И появата на професионално полагане на добри мозаечни плочки ще бъде трудно да се различи от оригиналната мозайка.

Колекции от мозаечни плочки могат да бъдат намерени в арсенала на различни производители. Много красиви опции предлагат испански и италиански фабрики. Сред тях Aparici, Peronda, Roca (Испания), Lea Ceramiche, Edilcuogl, Gabbianelli, Fincuoghi, Ceramiche Supergres, ABK Ceramiche, Atlas Concorde, FAP Ceramiche (Италия).

Тази тенденция в дизайна на плочки е подкрепена от руски производители, например Kerama Marazzi.

Перонда (Испания)

Характеристики на полагане на плочки и порцеланови плочки за мозайка

За разлика от конвенционалните мозайка на гъвкава мрежа, които могат да бъдат определени по радиус, изпъкнала повърхност (къдрава гипсокартон дялове, кръгли екран под ваната), плочки имитация няма такова способност. Тя може да се полага само на равна повърхност.

Плочките с мозаечен ефект са по-взискателни за подготовката на повърхността: преди полагане, подът и стените трябва да бъдат внимателно подравнени. Всяка неравномерност, дори и най-незначителната, може да разруши цялото впечатление от облицовката.

Много е важно жлебовете на съседните плочки да съвпадат идеално точно помежду си. Тогава границите им няма да бъдат видими.

Италианска мозайка ATLAS CONCORDE Браво, Керама Мараци (Русия)

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Плочки в интериора на банятаПлочки в интериора на банята
Масата е изработена от керамични плочкиМасата е изработена от керамични плочки
Мозайка на пода Мозайка със собствени ръцеМозайка на пода Мозайка със собствени ръце
Етаж от мозайка със собствени ръце - училище с мозайкаЕтаж от мозайка със собствени ръце - училище с мозайка
Основните размери на керамичните плочки за стени и подовеОсновните размери на керамичните плочки за стени и подове
Мозайката в дача със собствените си ръце е проста и красиваМозайката в дача със собствените си ръце е проста и красива
Декоративен и естествен камък, мозайка и керемидиДекоративен и естествен камък, мозайка и керемиди
Каменна мозайкаКаменна мозайка
Стенна облицовка на банята с видео мозайкаСтенна облицовка на банята с видео мозайка
Стъклена мозайка за баняСтъклена мозайка за баня
» » Плочка за мозайка, мозайка за баня и кухня