Какъв трябва да бъде пода в кухнята?

Какъв трябва да бъде пода в кухнята?

Както знаете, кухнята - един от най;"обитавани" помещения в къщата или апартамента. Ето защо е много важно, какви настилки ще бъдат най-подходящи тук, и освен това ще бъде красива и не прекалено скъпа.

Специфичността на такава стая, като кухня, предполага сравнително агресивна среда - постоянно изпарение, влажност, спад на температурата, спрей на смазка и топла вода - всичко това съкращава живота на подовата настилка.

В допълнение, подовете в кухнята се измиват по-често, отколкото в другите стаи. Като се започне от това, за устройството на един етаж в кухнята е необходимо да изберете подови покрития, които ще бъдат най-устойчиви на такива влияния и по този начин ще изглеждат достатъчно естетически.

Керамични плочки

Материалът, който е най-подходящ за тези параметри, е керамичните плочки. Керамичните плочки са достатъчно здрави и твърди, не се деформират, огнеупорват и не отделят токсични вещества. Подът, покрит с керамични плочки, не изгаря под въздействието на слънчева светлина, не се разпада, когато химикалите удари и не тече ток. Заболяващите причиняващи микроби на този етаж бързо умират, освен че керамичните плочки са много лесни за почистване.

Дизайнът на кухнята с подова настилка от керамични плочки може да се направи много атрактивен, ако плочките се комбинират с орнаментите по стените и цвета на работните повърхности. Днес пазарът представя разнообразни колекции от този материал, включително мозаечни панели, имитация на мрамор и паркет в различни формати и др.Въпреки това, керамичните плочки имат недостатъци, поради които някои хора отказват да използват този материал. Ако пусна нещо на пода, направен от керамични плочки, а след това нещо може да бъде разбита на парчета (стъкло и порцелан) или деформиран (метални прибори за хранене и съдове за готвене). Керамичните плочки са студен материал, така че собствениците могат да се чувстват неудобно в кухнята, освен че плочките обикновено са хлъзгави и това може да бъде вредно. Въпреки това днес керамичните плочки остават много популярен под.

Дървени покрития

Хората, които харесват усещането за топлина и комфорт, предпочитат дървото като подово покритие за кухнята. Има много опции тук - паркет, паркет, масив и др.

паркет

Традиционната дървена настилка е парче парче. направени обикновено от твърда дървесина, което прави този материал доста скъп. Паркет паркет, изложени "рибена кост", "плитка" и т.н. - на сила, този материал не е по-лошо дори на керамични плочки.

Арт паркета изисква по-сложна производствена технология и струва повече от парче, но този етаж изглежда много впечатляващ и оригинален. Някои хора са готови да поемат допълнителни разходи, за да създадат атмосфера на уют и красота в кухнята.

Масивна дъскаЕдин от най-добрите подови настилки е солидна твърда дъска от ценно дърво. Подът от масивна дъска се отличава с топлина, естественост и екологична съвместимост.

Паркет съвет

Следващият етаж, покриващ дървен материал, е паркет. Паркетна дъска е изработена от три слоя дърво, покрита със специален лак и вече се продава готов за опаковане. Този подът е устойчив на повишена влажност и температурни промени, които не могат да се кажат за твърда дъска.

Недостатъците на подовата настилка от дърво включват тяхната чувствителност към химикали, мазнини, както и трудността при почистването на такъв под. Ако една капка от мазнини или оцветители случайно падне върху дървения под, тогава най-вероятно ще има незаличими петна. Разбира се, дървеният под може да бъде защитен с лак или ленено масло, но горещите и остри предмети винаги оставят своите белези върху него.

линолеум

Ето защо много често като подови настилки за кухня използват такива обичайни и проверени материал, като линолеум. Тя е много по-евтина от другите подови настилки и в същото време може да изглежда като паркет, дърво или камък. Понастоящем линолеумът се произвежда в доста широка гама от цветове, включително под формата на имитация на тези материали.

Има естествен и PVC линолеум. С естественото всичко е просто - е екологосъобразно, не позволява да се размножават патогенни бактерии, е устойчива на огън и излагане на битови химикали, не привлича прах. Естественият линолеум е доста твърд, не се деформира от механични влияния и температурни различия.

PVC линолеумът е по-евтин и ако решите да го изберете, е по-добре с естествен субстрат. Субстратът от дебели естествени тъкани позволява по-малко умора на краката и предотвратява натрупването на статично електричество.

Оформление и дизайн

Днес, в съвременните дизайнерски решения за апартаменти с отворен план, кухнята е разделена на зони не само със стени или бар брояч, но и с помощта на комбинирани подови настилки. Когато комбинираното пространство на помещенията "тече" от един в друг, е възможно или ясно да се определи определена зона, или, обратно, да се направи продължение на предишната. Например, в случай на комбинация от паркет и плочки, кухнята ще се откроява от общия интериор на апартамента.

Което и да е покритие, което изберете, кухнята трябва да е в хармония с интериора на останалата част от апартамента и много зависи от формата и размера на кухнята, както и от използваните мебели.

Най-важното в кухнята обаче е безопасността и най-удобните условия за работа. Никаква красота не може да бъде оправдана, ако по време на приготвянето на храна или друга кухненска работа на собствениците винаги лежи в опасност от нараняване.

Сега е станало модерно да се подреди кухненска зона на подиума, дори когато е технически неразумно. В този случай собствениците често не мислят как ще се преместят от кухнята в трапезарията и обратно, като носят съдове и тави с ястия. Стъпалото, образувано на устройството на подиума, може да се превърне в причина за постоянен дискомфорт и сериозни травми, поради което винаги е необходимо да се запомнят за основната цел на кухнята и да се планират с максимална безопасност.

Като цяло, материалът за подови настилки трябва да бъде не само издръжлив, красив и устойчив на влага, но и безопасен, което ви позволява да се чувствате комфортно и удобно в кухнята.

За да се вземат предвид всички тези фактори, както и съответствието на вашата кухня с основния стил на апартамент или къща, най-добре е да се използват услугите на професионални дизайнери.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Етажни плочки за кухня от италиански производители такина и имолаЕтажни плочки за кухня от италиански производители такина и имола
Какви настилки ще прилягат под топъл под, в кухнятаКакви настилки ще прилягат под топъл под, в кухнята
Как да направите прозорец в кухнятаКак да направите прозорец в кухнята
Ние украсяваме кухнята със собствените си ръцеНие украсяваме кухнята със собствените си ръце
Как вътрешността на кухнята изглежда синьоКак вътрешността на кухнята изглежда синьо
Изберете ламинат, който е устойчив на влага в кухнятаИзберете ламинат, който е устойчив на влага в кухнята
Какво да лежите на пода на кухнятаКакво да лежите на пода на кухнята
Керамика за довършване на стени и подове с керамични плочкиКерамика за довършване на стени и подове с керамични плочки
Основните размери на керамичните плочки за стени и подовеОсновните размери на керамичните плочки за стени и подове
Керамични плочки за кухненска снимка и керамика на престилкатаКерамични плочки за кухненска снимка и керамика на престилката
» » Какъв трябва да бъде пода в кухнята?