Видове гипсокартон

Днес на строителния пазар има няколко видове гипсокартон

. Използването на всякакъв тип гипскартон се определя от характеристиките на изпълнението. Така че, нека разберем какви видове сухи стени съществуват, в които места трябва да се използва един или друг вид гипсокартон.

Размери на гипсокартона

Разграничаване на гипсокартона в размер:

(600х2000 мм, 600х2500 мм, 600х3000 мм) - широчината на листа е малка и при монтажа на главните конструкции на гипсокартоните такива листове не са подходящи, тъй като се получават твърде много фуги. Използването на такива размери е много удобно за монтиране на склонове на врати или прозорци,

(1200х2000 мм, 1200х2500 мм, 1200х3000 мм) - най-разпространеният и удобен размер. Този размер е удобен при инсталиране и транспортиране. Обърнете внимание на размерите на входната врата и на размера на товарния асансьор, тъй като листовете с дължина 3 m няма да се поберат в асансьор или в тясно стълбище -

Има и лист от гипскартон - 1300 мм, но такъв размер не е получил такава популярност като предишния размер.

Разликата в дебелината на гипсовата стена на листа:Арка - 6,5 mm-

Таван - 9,5 мм-

Стената е 12,5 мм.

Разграничава гипс картон от вида на ръба: прави, заострени, закръглени, полукръгли и полукръгли, поправени. Обобщените таблици за размера, дебелината и типа на ръба могат да бъдат намерени в тази статия.Вид на сухото строителство

Видове гипсокартон

GCR - лист от гипсокартон. Най-често срещаният лист от гипсокартон, който се използва в строителството и ремонта на помещения. Цветът на листа е сив със сини надписи (маркировка). GKL може да се използва във всички помещения с влажност на въздуха не повече от 70%.

гипскартон - устойчив на влага гипсокартонен лист. Цветът на листа е зелен със сини надписи. GKLV се използва в помещения с висока влажност (бани, басейни, кухни и др.).

GKLO - огнеупорен гипсокартонни листове. Цветът на листа е розов с червени надписи. GKLO се използва в устройството за камини, вентилационни валове, електрически щитове.

GVL - лист от гипсови влакна. Разликата от GCR е, че целулозата се добавя към сърцевината. Това ви позволява да увеличите силите на якост. Дори и ковашкото нокти в гипсоволоно ще издържи на тегло над 30 кг.

GKLVO - огнеупорен водоустойчив гипсокартонен лист. Той съчетава всички характеристики на GKLV и GKLO.

GKLF - Фасаден лист от гипсокартон. Цветът на листа е жълт. GKLF се прилага за устройството на фасадата, устойчиво е на атмосферните валежи.

Също така има гипсокартон с винилно покритие, но този вид може да се отдаде на декоративни панели, а не на гипсокартон.

След инсталирането на гипсокартона може да се класифицира като плосък, извит или счупен. Всяко име говори сам по себе си: плоско - е в една равнина - извита - монтирана на гладко извита повърхност - счупена - монтирана на счупена повърхност.

Струва си да се обърне внимание на възможността за огъване на гипсокартон. В мокро състояние, той се поддава по-добре на огъване, така че преди да се инсталира, е по-добре да се намокри GCR. Ширина на гипсокартон с дебелина 6,5 мм. Можете да огънете радиус от най-малко 300 мм. В сухо състояние ще можете да огънете само до 1000 мм. За дебелината на листа GKL от 9,5 мм. тези параметри ще бъдат удвоени, а за лист с дебелина 12,5 мм. - три пъти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Технология за инсталиране на гипсокартонТехнология за инсталиране на гипсокартон
Вътрешно довършване на дървена къща с гипсокартонВътрешно довършване на дървена къща с гипсокартон
Монтиране на гипсова картонена вратаМонтиране на гипсова картонена врата
Завършване на стенитеЗавършване на стените
Как да направите метална или дървена рамка за сухото строителствоКак да направите метална или дървена рамка за сухото строителство
Как да направите склонове за врата от гипсокартонКак да направите склонове за врата от гипсокартон
Технологията на монтаж на таван от гипскартонТехнологията на монтаж на таван от гипскартон
Метален профил за гипсокартонМетален профил за гипсокартон
Работа с гипсокартонРабота с гипсокартон
Как да направите свой собствен ръб на гипсокартон Видео материали Декориране на арки с камък,…Как да направите свой собствен ръб на гипсокартон Видео материали Декориране на арки с камък,…
» » Видове гипсокартон