Методи за хидроизолация на мазето

Методи за хидроизолация на мазето

Всеки знае за голямото значение на мазето в къщата, защото се съхраняват различни продукти след началото на студеното време. Следователно в подземно помещение трябва да има постоянни температурни стойности от +2 до +4 ° C. Влагата в мазето е противопоказана, т.е. може сериозно да засегне съхраняваните запаси в него и да допринесе за образуването на гниене.

Мазетата могат да се оформят както в самата къща, така и извън нея. Често се организира в гаража. В случаите, когато подземните води са повърхностни, се използват тигани и складове за зеленчуци. Така или иначе, мазето не трябва да бъде засегнато от вода и влажна.

Въздухът започва да доминира в тази стая, ако подземните води са над нивото на пода. Ето защо, за да могат те да бъдат повдигнати толкова високо, е необходимо всички в основата на сградата, за да наложат слой от глина 40 см. Също така трябва да бъде в мазето да наложи тухлена стена, остави празнина за дебелина на въздуха от около 8 см. На върха на тухлена облицовка прави дупка. Той свързва въздуха в мазето със слой въздух между стените и облицовката. Подобно едно въздушно пространство в бъдеще помага за вентилацията на помещенията. Подът в мазето е положен, подобно на стените, с слой глина. На глината са поставени тухлените колони, а върху тях се поставят закъснения и едва тогава се полага дървеният под. Въздушните пространства между облицовката на стените и пода са свързани.

Всички въздушни слоеве на мазето трябва да бъдат свързани с отвори към качулката, която е оборудвана в близост до комина на печката на жилищните помещения. Тези отвори трябва да бъдат затворени през целия летен период. Вентилационната система на избата, подредена по този начин, има положителен ефект върху околната среда в мазето, което я прави суха.Много, вероятно, са изправени пред случая, когато мазето не получава много вода, но въпреки това повърхността в него е влажна, а таванът е окачен с капки. Причината за това може да бъде както неправилно инсталирана вентилационна система, така и недостатъчна хидроизолация.

При инсталиране на изба извън дома, например в гараж, трябва да се използва леко различна вентилация, отколкото в подземна изба. Така че избата трябва да бъде оборудвана с две метални тръби, разположени в различни ъгли на стаята. Първата тръба ще пренесе чист въздух в мазето, а втората ще премахне парите от нея.

Вентилационна тръба се поставя в мазе близо до земята и разположени така, че между него и долната част на избата остава разстояние от 20 до 50 cm. В горната част на тръбата е монтиран чрез натискане екран насекоми.Тръбата за извличане в мазето е разположена на 20-50 см от повърхността на тавана. Ако мазето е разположено на улицата, височината на тръбата трябва да бъде около 1,7 м. Когато поставяте мазето под верандата или в гаража, изпускателната тръба трябва да бъде поставена на половин метър над самата сграда. Над нея е монтиран чадър, който го предпазва и самата изба от дъжд и сняг. На тръбите в мазето е необходимо да се направят амортисьори. Преди да дойде зимата, изпускателната тръба трябва да бъде загрята отстрани на улицата - това ще намали ледовете и задръстването. Възможно е също така да се изолира тръбата с слой от минерална вата, върху който се навива допълнителен водоустойчив материал.

При тежки студове мазето се охлажда незабавно, затова се препоръчва да се покрие изпускателната тръба преди появата на студено време, повече от захранващата тръба, както и да се затворят всички капаци. Също така, ако е необходимо, трябва да скриете продуктите, съхранявани в мазето. Изпускателната тръба трябва периодично да се почиства от дъжд, студ.

Лятна вентилация в мазето

Мазетата през лятото трябва да се изсушат с помощта на принудителна вентилация, която може да бъде построена чрез монтиране на вентилатор. Този метод е ефективен, но много скъп.

Когато нивото на кондензация в мазето се увеличи, се препоръчва да се създаде нова клапанна система, както и да се увеличи височината на изпускателната тръба. Ако с такива промени остане влажна, тогава си струва да се обърне внимание на проблема с хидроизолацията на стените и тавана.

Таванът и стените на мазето, обикновено изработени от бетон, често преминават вода отвън. В това отношение мазето трябва да бъде изолирано от входящата влага. Това ще помогне на Penetrat - специална хидроизолационна система. Той дава конкретни свойства, които му позволяват лесно да се справя с влагата и да не го пропускат. Съставът на Penetrate включва вещества като цимент, активни добавки и пълнители. Смес от тези компоненти се разрежда с вода и се нанася върху стените и тавана на мазето със слой не повече от 1 мм. Хидроизолационният материал, лесно проникващ в кухините на бетона, образува там нанокристали. Последното, на свой ред, се разширява и запълва празното пространство, пукнатини, уплътнява материала и по този начин не оставя никаква възможност влагата да влезе в мазето.

Поставяйки слой от Penetrate върху повърхността на мазето, трябва да изчакате няколко дни. Това е необходимо, за да могат кристалите, които образуват хидроизолационното вещество, да бъдат правилно накълцани и запълнени с празнини в бетона. След тази процедура стените и таванът започват да изсъхват.

Струва си да се отбележи, че има други начини за хидроизолация на мазето, но използването на Penetrate е много удобно. Първо, не е толкова скъпо. На второ място, произведени в Беларус, той е широко достъпен в цялата ОНД.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Екстракция в мазето със собствени ръце - монтаж на система за вентилацияЕкстракция в мазето със собствени ръце - монтаж на система за вентилация
Видове и предназначение на хидроизолациятаВидове и предназначение на хидроизолацията
Как да направите хидроизолация на основатаКак да направите хидроизолация на основата
Защита на фундаменти и други конструкции на сгради от подпочвени води - строителствоЗащита на фундаменти и други конструкции на сгради от подпочвени води - строителство
Хидроизолация на сутерена отвътре, проникваща, инжектираща и други видовеХидроизолация на сутерена отвътре, проникваща, инжектираща и други видове
Как да направите вентилация в сутерена на гаража, естествено или задължителноКак да направите вентилация в сутерена на гаража, естествено или задължително
Отводняване на избата на сутерена и издръжливост на къщатаОтводняване на избата на сутерена и издръжливост на къщата
Хидроизолация на стените на мазето от вътрешната странаХидроизолация на стените на мазето от вътрешната страна
Подова хидроизолация на подовеПодова хидроизолация на подове
Избата в къщата Мазето под къщатаИзбата в къщата Мазето под къщата
» » Методи за хидроизолация на мазето