Дизайн на мансардни стаи с фото примери

Дизайн на мансардни стаи

В модерния интериор на къщата всеки квадратен метър трябва да бъде функционален. Ето защо през последните години се наблюдава тенденция към изграждане на тавани. Тази стая е подходяща за живеене, но единствената разлика е разположението под покрива. С компетентен подход стаята ще се превърне в допълнителен етаж, в който могат да бъдат разположени една или няколко пълноценни стаи.

Обща информация за тавана

Обикновено таваните се използват за отдих и забавление. Има зимни градини, стаи за почивка, библиотеки, фитнес зали. билярдни зали. Често таванът се използва за детето като място за игри на открито.

Добро решение може да бъде семинар. Но може да се организира абсолютно всяка стая: дневна, спалня, баня, кухня.В края на пода и стените е по-добре да използвате подобни тонове. Най-доброто решение е дърво. Оформлението на тавана често е нестандартно. Ето защо е важно да следвате следните правила:

 1. използвайте светли и пастелни цветове, ако височината на помещението е малка;
 2. разделете зоната на функционални зони, ако има трудности с грамотно запълване на пространството;
 3. Не забравяйте за осветлението, тъй като светлината и лекотата са основните компоненти на тавана;
 4. Не затрупвайте тавана с допълнителни мебели;
 5. малки обекти на декора ще изглеждат особено стилни в тавана;
 6. ако пространството е голямо, използвайте големи чертежи и червени жълти нюанси, които ще направят стаята по-малка;
 7. Използвайте малки шарки и синя-синя скала, за да разширите малко пространство.

Спалня на тавана

Ако сте решили да оборудвате спалня на тавана, следвайте следните правила.

 1. Светли златни нюанси за облицовка на тавана. Белите нюанси и други светли цветове са идеални за "слънчево" пробуждане.
 2. Ако таванът ви е подреден с груба, лакирана облицовка, добавете домашно килими, кожи и груби мебели. Това ще ви помогне да създадете усещане за ловна хижа.
 3. Боядисайте тавана с бяла гланцова боя, ако дизайнът използва свежи цветове. Това е бял цвят, който най-добре разширява пространството. В този случай използвайте контрастиращи мебели с по-тъмни нюанси. Тази спалня ще изглежда наистина модерна.


Ако решите да оборудвате няколко спални на голяма тава или на една малка, можете да рисувате бял не само таванът и стените, но и подовите настилки. Най-добре е да не предпочитате чисто бяло, да не е млечно или розово-бяло. Изберете сини, розови, жълти, тъмни или светло зелени аксесоари и мебели.

Ако ще използвате греди в дизайна на спалнята, оставете ги в естествен цвят или използвайте сянка, която ще бъде няколко тона, по-тъмни от тавана. Отлични ще са огледалните рамки, цветът на подовата настилка и задната част на леглото, които са съобразени с цвета на гредите.

Детска стая на тавана

Под покрива почти всяко дете мечтае. Детската спалня, разположена на тавана, трябва да има необикновено интересен интериор. В декорацията използвайте дърво, тапети или боя. Също така можете да комбинирате различни видове покрития. Не забравяйте таланта на всяко дете за замърсяване на стените. Използвайте миещи се цветове и тапети. Няма почти никакво ограничение за избор на цветове в дизайна на таванската детска стая. Но цветът е по-добре да се избере въз основа на предпочитанията на детето. Хиперактивните деца трябва да живеят в светла стая с топли, спокойни нюанси. Ако имате спокойно дете, можете да поставите няколко ярки акцента в стаята му. Ако стаята е достатъчно голяма, можете да разделите помещението на ясни зони:

 1. Зона на сън и почивка,
 2. Игралната област,
 3. Работна площ.

В допълнение, дизайнът трябва да бъде избран по отношение на слънчевата светлина. Ако прозорците са с южно изложение, не използвайте много топли цветове, в противен случай интериорът ще бъде пренаситен. Ако прозорците отиват на запад, детето може да има проблеми със съня, тъй като лъчите на залязващото слънце ще влязат в стаята. Използвайте дебели ролетни щори или щори. Източните и северните прозорци ви позволяват да създадете много топъл интериор в детската стая. Прозорците с източно и югоизточно изложение са идеални за детска стая.

Кухня на тавана

Наистина е необичайно да изглеждате като кухня в тавана. Ако нямате достатъчно място за трапезарията, кухнята на тавана ще бъде икономична опция. И докато готвите, можете да видите живописния изглед.

Когато проектирате интериора за кухнята на тавана, използвайте следните съвети.

 1. Големите капандури не само осигуряват естествено осветление, но и увеличават пространството.
 2. Ако предпочитате светло покритие, използвайте мебели с ярки или тъмни цветове.
 3. Ако пространството позволява, инсталирайте мебели близо до стената, перпендикулярно на рампата.
 4. Масата за хранене може да се постави под прозорците.

Която и да е стая, която решите да настроите на тавана, помислете предварително за функционалността му и изберете зоните. Това ще улесни процеса на ремонт.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Интериорен дизайн на таванското помещениеИнтериорен дизайн на таванското помещение
Спалня в италиански стилСпалня в италиански стил
Примери за кухненски интериор трапезарияПримери за кухненски интериор трапезария
Подови легла за децаПодови легла за деца
Дизайнерска стая с фото тапетиДизайнерска стая с фото тапети
Тухлени къщи с мезонет - проект на къща с мансарден етаж, снимка на таванско помещениеТухлени къщи с мезонет - проект на къща с мансарден етаж, снимка на таванско помещение
Интериорът на стаята със скосен таванИнтериорът на стаята със скосен таван
От какво и как да се направи таван в спалнята снимка на интериорния дизайнОт какво и как да се направи таван в спалнята снимка на интериорния дизайн
Почивка в банята, дизайн и интериор, декорация, проекти за баняПочивка в банята, дизайн и интериор, декорация, проекти за баня
Оформлението на къщата 8x10Оформлението на къщата 8x10
» » Дизайн на мансардни стаи с фото примери