Баня в стила на минимализма Интериорни елементи и избор на мебели

Минимализмът се отнася до стила на дизайна на интериора, който с други думи може да бъде описан като "нищо излишно, само необходимо". Основната задача в стила е максималното намаляване на интериорните елементи, като същевременно се запазва пълната функционалност на стаята и повишеното ниво на комфорт. Идеалната минималистична баня ще има ограничени цветови решения, водопроводни елементи, вградени в интериора и строга геометрия на стаята. Примерите за интериора могат да се видят на снимката по-долу.

Основни характеристики на стила

Първоначално този тип дизайн се използва изключително в малки помещения, за да се увеличи визуално пространството, като се елиминират ненужните атрибути или се маскират. По-късно този дизайн започна активно да се използва в големи бани, тъй като се превърна в индикатор за лукс и просперитет.

баня в минималистичен стил
Баня в стила на минимализма

Отличителните черти на стила са:

  • няма ярки цветове в цвят;
  • наличие на точка осветяване на функционалните зони на помещението;
  • прилагане на най-новите модели на санитарен фаянс;
  • използване на естествен материал в декорация;
  • Наличие на хомогенни повърхности без художествен или текстурен дизайн.

Проектирането на бани в стила на минимализма пред интериорните дизайнери става трудна задача да се прикрият всички елементи по такъв начин, че да останат достъпни и да запазят функционалността си. В този случай стаята трябва да изглежда почти празна.

Елементи на интериораВ класически дизайн е обичайно да се оборудва баня с голям брой различни рафтове, тематични картини, украсяват се с изкуствени цветя и понякога създават напълно ненужни мебели. В повечето случаи такова обзавеждане заема само допълнително място. Декорирайки стаята в стила на минимализма, всички изброени атрибути отсъстват, като се предпочитат гладките и равномерни повърхности. Осъществяването на дизайна на банята в стила на минимализма, основният акцент се поставя върху следните аспекти:

  • цвят;
  • идеална чистота на помещението;
  • строги редовни форми;
  • функционалност.

Само спазването на изброените по-горе аспекти ще ви позволи да постигнете максимален комфорт и стил.

Цветен дизайн

баня в минималистичен стил снимка
Цветови решения с минималистичен стил

Тази стилистична посока не позволява използването на повече от три различни цвята в дизайна. Например, стая с преобладаващо бял цвят може да има червени рамкови елементи и декоративни бургундски нюанси. Прилагането на минимализъм в банята почти напълно елиминирало възможността за използване на материали с текстурирана или релефна повърхност. Позволено е използването на такива материали в количество, което не надвишава 10% от общата площ на помещението.

Чистота на закритоДизайнът на минимализма в банята предполага идеална чистота в помещението, което е най-важното изискване за стил и неговия постоянен компонент. Необходимо е да се сведе до минимум наличността на аксесоари за баня, като халати, кърпи, сапунени чинии, чаши с четки за зъби. За съхранение на тези атрибути се използват шкафчета с вътрешни рафтове, както и вградени гардероби с огледални или лъскави фасади.

Форми на интериор и функционалност

Особено внимание се обръща на формите на помещението и интериора. Първоначално интериорът на банята в стила на минимализма осигурява наличието на строги форми, основаващи се на използването на класическа геометрия без създаването на визуална метаморфоза. Но напоследък стилът претърпява значителни промени и това правило може да бъде пренебрегнато.

интериор в банята в стил на минимализъм
Формите и линиите на интериора са възможно най-прости

Функционалността на помещенията гарантира липсата на ненужни декоративни елементи, които могат да бъдат наблюдавани в изобилие в класическия стил на декорация. Тъй като основните показатели за стил са простота и простор, използването на различни висящи полилеи и лампи е строго забранено. В такива случаи се използват само вградени осветителни елементи, като всеки светлинен източник обслужва специфична функционална зона на банята.

Създаване на минимализъм в банята, трябва да обърнете внимание на възможността за увеличаване на размера на отвора на прозореца. Идеалният вариант е прозорец към цялата височина на помещението от слънчевата страна. В някои случаи дизайнерите използват една от стените на стаята, за да създадат изкуствен прозорец. За тези цели, на стената е монтиран прозрачен акрил с елементи с фоново осветление.

Мебели и интериорни елементи

Когато избирате мебели, е важно да запомните, че минимализмът на банята изисква минимален размер и максимална функционалност. Например елементи, като сушилня за кърпи за баня, кошница за пране и шкаф за перална машина, могат да бъдат комбинирани в един елемент на интериора, ако желаете. Мебелите могат да бъдат отделени от цялата стая, използвайки контрастни цветове.

минимализъм в банята
Мебелите в банята повтарят характеристики на прости форми без ненужни подробности

Изглежда страхотно разделяне на цветовете на стените на стаята. Например, горната част в светли цветове и дъното на тъмно, докато елементите на мебелите и санитарните изделия със светъл цвят са инсталирани на тъмен фон. Можете да използвате и вертикалното отделение, когато една от стените е направена в тъмни цветове с леки елементи от интериора, а срещуположната стена в светли тонове с тъмна интериор.

Банята в стила на минимализма с добре планиран интериор изглежда страхотно и създава необичаен комфорт, който ще осигури добро настроение по време на процедурите за баня.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Баня с праскова цвятБаня с праскова цвят
Баня в тюркоазен цвятБаня в тюркоазен цвят
Романтичен интериорен дизайн на кухнятаРомантичен интериорен дизайн на кухнята
Бежово баня Баня дизайн в бежови тоновеБежово баня Баня дизайн в бежови тонове
Минимализъм в кухнята на интериорния дизайн и ремонт от 50 снимкиМинимализъм в кухнята на интериорния дизайн и ремонт от 50 снимки
Какъв може да бъде дървеният интериор на селска къща?Какъв може да бъде дървеният интериор на селска къща?
Интериор за баня и баня Примерен дизайнИнтериор за баня и баня Примерен дизайн
Таблици в стила на минимализма са компютър и не самоТаблици в стила на минимализма са компютър и не само
Баня в стила на страната Държава стил според всички правила на интериораБаня в стила на страната Държава стил според всички правила на интериора
Стилни цветове и интериори в банятаСтилни цветове и интериори в банята
» » Баня в стила на минимализма Интериорни елементи и избор на мебели