Минимализъм Интериорен дизайн в стила на минимализма

Минимализъм. Интериорен дизайн в стила на минимализма

Минимализмът включва използването само на най-необходимите елементи от мебели. Декоративните елементи на интериора са цветът и формираното леко решение на пространството. Понякога в минималистичните композиции се проследява влиянието на етническия японски стил. Тогава интериорът използва рогозки, екрани, мебели с променени пропорции (ниско, без гръб). Този стил се характеризира с мебели, състоящи се от техните сглобяеми елементи, - трансформатор.

Естетиката на този стил дойде при нас от Изтока, будистката хипостазия на празнотата - като идеал, като перфектна форма на живот.

Обектите и пространството в стила на минимализма губят форма, граници, създавайки илюзията за безкрайно пространство и безтегловност.

Минимализъм - стил на изключително лаконични форми, характеризиращи пълната липса на декор, орнаменти или детайли на фасадата. Тя се характеризира с яснота на състава, монохромен, подчертавайки естествеността на текстурите, работещи в големи равнини, графични.

Появата на жилището се определя от големи обеми от светлина, които не са затрупани с мебели (нищо не е излишно).

Минималистичното обзавеждане се характеризира с най-модерните материали: стомана, матирано стъкло, естествено дърво, алуминиеви профили.

Характерни особености на минимализма:

• Човекът е "героят" на космоса.

• По-малко подробности, по-малко цветове и нюанси и повече пространство за размисъл.• Основният акцент е върху висококачествените материали и фактурите за игри.

• Изключителна простота, яснота, лаконизъм в дизайна на интериора.

• Мотото на стила е отхвърляне на необходимите в полза на най-необходимото.

• Първо функционалност.

• Модерният интериор в стила на минимализма може да се характеризира като моделиране на пространство и светлина, като се използват само необходимите елементи. В такива интериори играта на нюансите е много важна.

• За да се създаде усещане за широчина и простор, стаята е, ако е възможно, освободена от вътрешните прегради.• Използване на геометрия: кръг, правоъгълник, права линия, може да бъде мек завой (без спирали).

• Пренебрегване на декора, за да се намерят идеални пропорции и цветни съотношения в основните форми.

• Големи прозорци, наситени пространства със светлина, свързват корпуса с външния свят и го правят част от интериора.

• На прозорци в стил на минимализъм, поставете щори - прости по форма, от прозрачна тъкан или метал. Те са почти невидими.

• Дизайнът на минимализма е изграден върху фина игра на нюанси.

• В минимализма няма никакви дрънкулки, няма достатъчно аксесоари. Картини по стените в тънка проста рамка.

• Минимализмът е зле "смесен" с други стилове, всички стаи са по-добре да издържат на един стил, но ги правят много ярко индивидуални.

• Разделянето на пространството става с цвета на пода и полупрозрачните тъкани, възможно е също така да се използват стъклени плъзгащи се прегради. С осветление в пода, стени, таван, осветлението не е забележимо. Често тя е скрита.

• Цветната гама на минимализма е черно-бяла, базирана на играта на полутонове, когато изобилието на бял цвят се подчертава от черно. Това е основната палитра, но се допълва от естествени тонове на дърво, стъкло, тухли и метал. Използват се обикновени довършителни материали: тухла, бетон, дърво, мазилка (често нетретирана, с груба текстура). Таванът, подът, стените трябва да са с лек тон.

• Експресивност се постига чрез контраст: черно-бял и памучен бетон и естествен камък-полирано дърво.

• Ваза със самотно цвете, едно светло петно ​​на стената, едно изплитане в монохромен, опитен състав - всичко това е "простота".

• Мебели в минималистичен стил без допълнителни детайли. Най-често това са мебели от кабинет, повдигнати или не с тънки метални крака. Например една маса може да се отдели на пет сантиметра от пода. Самолетите на фасадите са лишени от облекчение, понякога няма врати, дръжки.

• Формата на мебелите в стила на минимализма също е проста: остри ъгли, няма пластмасови линии. Мека мебел с правоъгълни възглавници и твърди подлакътници, същите столове и столове са правоъгълни, почти кубични. Тапицерия светлина, монофонична, с редки контраст "петна" (например, възглавници).

• Стъклените рафтове, стъклените плотове и шкафовете на вратите изглежда се разтварят във въздуха, без да заемат място. Използването на метал в интериора му придава модерност: метални плотове в кухнята, столове за крака, рафтове. И слънчевата светлина, отразена от стъклото и гладкия метал, създава атмосфера на радост и лекота.

Ускоряването на ритъма на съвременния живот, прекомерното впечатление и информация доведоха до безпрецедентно търсене на "успокояващ интериор", в който няма нищо излишно. Такива интериори приличат на жанра на графиката. Те са привлечени от неговата краткост, перфектно чувство за мярка, стил, способността за управление на оскъдните средства черно и бяло, играта на контрасти, взискателност и изискана простота. Те помагат да се отпуснете. В крайна сметка всичко тук е солидно, функционално, достъпно и красиво.

Полезни съвети. При вида на неопитен начинаещ дизайнер минимализмът може да изглежда замаян, скучен. Но това не е така. Всички елементи, които подчертават, принадлежащи към този стил, са прости в дизайна, но винаги са изработени от висококачествени и следователно скъпи материали.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Текстилен интериорен дизайнТекстилен интериорен дизайн
Апартамент в синтезиран средиземноморски стилАпартамент в синтезиран средиземноморски стил
Бюджетен апартамент в минималистичен стилБюджетен апартамент в минималистичен стил
Ясен минимализъм в интериораЯсен минимализъм в интериора
Апартамент в стила на минимализма с площ от 160 кв.м.Апартамент в стила на минимализма с площ от 160 кв.м.
Ремонт в японски стилРемонт в японски стил
Романтичен интериорен дизайн на кухнятаРомантичен интериорен дизайн на кухнята
Кухненски дизайн в студио апартаментКухненски дизайн в студио апартамент
Интериорен дизайн в малка кухняИнтериорен дизайн в малка кухня
Интериор на кухнята в японски стилИнтериор на кухнята в японски стил
» » Минимализъм Интериорен дизайн в стила на минимализма