Изграждаме изба със собствени ръце за лятната къща, у дома

Нарежете собствените си ръце

Кой се нуждае от изба? Разбира се, домакините. В края на краищата, мазето е най-добрият начин да запазите домашната реколта и реколтата. Поради поддържа на 2 - 4 градуса по Целзий температура в избата създава оптимален микроклимат за опазване на ароматичните качества на плодове и зеленчуци, също и в сходни условия появата им остава същата, както ако просто ги взе от градината или изтръгнат от дърво или храст , Оказва се, че за частните собственици на жилища, които искат да отглеждат градински и градински култури, мазето е просто незаменима.

Можете да направите сама изба, като изберете местоположението му, като вземете предвид личните предпочитания. Най-често собствениците имат изба под гаража, къщата или просто в двора.

Изграждането на мазето се състои от следните етапи

1. Местоположение и подготвителна работа

За да се намери точното място за бъдещо строителство, е необходимо първо да се прецени масата на подпочвените води и нивото на земята. По-добре е да се прецени нивото на водата през есента или пролетта, тъй като по това време подземните води се издигат до максималната си височина.

Избор на място и подготвителна работа

За да измерите нивото на водата, изберете най-ниското място в обекта и пробийте кладенец с дълбочина от около 2,5 метра. След това спуснете тръбата в кладенеца и наблюдавайте появата на вода. Обикновено тръбата трябва да остане суха. Ако забележите вода, това означава, че нивото на подземните води във вашия район надхвърля оптималната стойност.Причината за пробиването на почвата е, че замразената почва, която е замръзнала през есента, се размразява с появата на топлина и става пореста. Решаването на проблема с високата подземна вода може да се направи чрез източване. За тази цел в земята е поставена тръба под наклон, по който водата ще се слее в специално изкопан канал. Наклонът на тръбата обикновено е 5 см на всеки 10 метра от тръбата.

2. Работете за създаването на яма

Като правило средният размер на избата е около 2,5 метра дължина и ширина и малко по-малко в дълбочина. За да се осигури допълнително наводняване на мазето с подземни води, е по-добре да се избере най-високото възможно място на обекта за неговото изграждане. По-добре е да копаете яма с багер, но можете да го направите ръчно. Размерът на изкопните работи по периметъра трябва да бъде по-голям от размера на бъдещата изба с около половин метър, така че да има място за хидроизолация на стените.

Изграждане на мазе

4. Изграждане на стени

Стените на мазето обикновено са издигнати от бетон или тухла.Ако решите да построите бетонни стени, тогава първата от арматурните пръти с диаметър от около 10 мм прави рамка, фиксирана с тел. Ширината на рамката е около 100 мм. Баровете на арматурата са инсталирани вертикално, а отстрани са направени кофражни работи. След изграждането на кофража те започват да изливат бетон. Ако работите ръчно, подгответе бетонната смес на малки порции, които можете да използвате за един час. За да се предотврати образуването на празнини в бетона, трябва да се манипулира с конкретен вибратор. Ако времето е слънчево и сухо, бетонната смес най-накрая може да се втвърди след 10 дни, но по-рано от 21 дни кофражът не се отстранява.

Стените на мазето обикновено са издигнати от бетон или тухла.

За тухлени стени използвайте М200 цимент. В зависимост от дълбочината на появата на подземните води дебелината на стената е една или две червени тухли. За да се създаде слой изолация, на външните стени са покрити с два слоя от мастика, а след това опаковани с ролка от хидроизолационен материал.

Отлична защита на мазето от влага и вода слой от глина 10 см дебелина, приложени към стените от външната страна. Отвън стените са покрити с уплътнена почва, покрита с мазилка и след това с вар, което създава допълнителна антибактериална защита.

5. Изграждаме изхода от мазето

Горната част на мазето включва наклонена равнина със стълбище и входна врата. Горната структура на мазето служи за достъп вътре, както и за създаване на оптимална температура в помещението и за вентилация. Горните стени на избата се издигат и с помощта на армировка и бетонова смес с задължителното монтиране на кофража. Изграждането е не само надеждно, но и привлекателно, външните стени могат да се поставят с тухли или изкуствен камък. Облицована с плочки, мазето ще стане не само незаменима икономическа сграда, но и истинска декорация на вашия сайт.

За да водят стълбата на горния етаж е силна и продължила дълго време, по-добре е да се направи от конкретна смес. Всяка стъпка от стълбата трябва да бъде подсилена и след това излята с бетон. При изграждането на стълба е необходимо да се изчисли ъгъла на наклона й предварително. Оптимално, ако е в диапазона от 25 до 45 градуса. За конструкцията на вратата двоен слой дъски е съборен заедно и украсен с декоративно покритие отгоре. Вместо врата, понякога се изработва люка, към чийто скелет се заварява метална стълба, за да влезе в мазето.

6. Изграждаме покрива на мазето

Покривът на мазето може да бъде едноетажен или фронтов. Задължително условие е външната изолация на покрива с изкуствен материал или трева. Оптималното използване ще бъде за изолиране на естествените материали, тъй като те гарантират създаването на благоприятен вътрешен климат. За да може въздухът свободно да циркулира в мазето, в покрива е монтиран комин, който се простира навън и отвътре, и се намира на ниво 30 см от пода. За да се гарантира достъп до чист въздух и да се предпази от образуването на мухъл и гъби в мазето, възможно е да се монтира втора захранваща тръба в покрива.

Вътре в тавана на мазето на нивото на земята, поставете плочите на нивото на земята, така че изпъкналата повърхност да е отгоре. Вътрешната равна част на плочата е покрита с мазилка и избелена с вар, а отвън е покрита с покривен филц и слой от глина, смесен със слама. Нагоре глината е покрита с мъх или влажна почва с нарастваща трева. Подобен покрив е оптимален, ако мазето ви е точно над нивото на земята, например близо до подножието на хълма.

Ако мазето ви е самостоятелна конструкция, най-добре е той да използва покрив от стени, изграден от дъски. Дъските трябва да са с 50 см по-широки от изкопните, така че влагата да не попадне вътре. Покривът също е покрит с ролка от изолационен материал, а отгоре е поставен шисти, мека плочка или слама. За да изградите билото на покрива, използвайте бар с размери 50 мм.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Хидроизолация на избата - градински триковеХидроизолация на избата - градински трикове
Екстракция в мазето със собствени ръце - монтаж на система за вентилацияЕкстракция в мазето със собствени ръце - монтаж на система за вентилация
Тайните на опитни летни жители, или как да инсталирате пластмасова избаТайните на опитни летни жители, или как да инсталирате пластмасова изба
Как да направите изба в страната със собствените си ръцеКак да направите изба в страната със собствените си ръце
Шкафове, панели, рафтове, шкафове за малка кухня с много снимкиШкафове, панели, рафтове, шкафове за малка кухня с много снимки
Той се нахвърли върху собствените си ръце под къщатаТой се нахвърли върху собствените си ръце под къщата
Вентилация на избата и избатаВентилация на избата и избата
Отопление в сутерена, партер или избаОтопление в сутерена, партер или изба
Изграждане на изба, главните точкиИзграждане на изба, главните точки
Сграда със собствени ръце - технология за изграждане на избаСграда със собствени ръце - технология за изграждане на изба
» » Изграждаме изба със собствени ръце за лятната къща, у дома