Вентилация на избата и избата

Вентилация на мазето. Правила на устройствата

Подземната част на частните къщи често се използва от разработчиците не само за съхраняване на продукти или като технически под, но и като място за хората да останат. Тук можете да оборудвате, например, плувен басейн, стая за отдих или билярдна зала, която ще направи възможно най-ефективното използване на полезно пространство.

Характеристика на мазето е липсата на прозорци, така че тук, на етапа на проектиране, трябва да се осигури система за снабдяване и отвеждане на вентилацията. Дори ако мазето ви е просто склад за продукти или нещо друго, вентилацията трябва да е там. Липсата на движение на въздуха и нормалното обмен на въздух могат да причинят повишена влажност в помещенията, появата на мухъл, разграждане на структури и др. Специално внимание трябва да се обърне и на хидроизолацията на основата на къщата, на обслужването и на плътността на комуникационните тръби, преминаващи през или в близост до мазето. Но дори и най-надеждната хидроизолация не може да предпази мазето от повишена влажност, ако няма вентилация.

Какво трябва да бъде вентилацията на мазето?Каква е вентилационната система на мазето? В частна къща, това са вентилационните отвори, намиращи се в сутерена. Входните им врати са затворени с решетки, така че остатъците да не попаднат вътре и гризачите да не проникват. През зимния период въздухът обикновено е затворен. Такава вентилация се използва за малки мазета с височина на тавана по-малка от 2 m.

За мазета с достатъчно голяма площ и височина на тавана над 2 m е необходимо да се оборудва снабдителна и изпускателна (естествена) вентилационна система. Принципът на действие на такава система е естествен обмен на въздух под влиянието на температурните разлики вътре и отвън. Самата система осигурява наличието на два вентилационни канала: изпускателна и захранващ въздух. Тръбопроводът на канала за изгорели газове е монтиран в горната част на мазето, практически под тавана, а другият му край е изнесен на покрива. За да се подобри натиска в канала, е желателно да го поставите до изхода на комина или печката. Тръбата на захранващия канал е разположена в долната част на помещението на височина не по-голяма от 40-50 см от пода и също е показана на покрива. Обикновено тръбопроводите за отвеждане и захранване се поставят в противоположни ъгли, за да се осигури по-добра обмяна на въздуха. Отворът на захранващия канал е затворен от решетка и е снабден с амортисьор, който регулира количеството въздух, преминаващ през него.Ако в мазето оборудвани помещения, където няма да има хора (стая за отдих, работилница и т.н.), с изключение на вентилацията е необходимо да се грижи също за отопление и допълнителна изолация на основата, за да се запази най-удобна среда.

Вентилация на мазето

Мазето, подобно на мазето, трябва да има вентилационна система, която да поддържа нормален режим на влажност. Тъй като в мазето се съхраняват зеленчуци и плодове, с висока влажност, те бързо ще изгният и развалят, а мухълът ще се появи в стаята. Вентилационната система на мазето, ако е достатъчно просторна, може да бъде същата като мазето - захранване и отработени газове. При избора на диаметър на тръбите за него трябва да се ръководи от областта на помещенията. Обикновено се избират PVC тръби с диаметър от 10-50 мм. Алтернативно, тръбите могат да бъдат заменени от движения от дървени дъски.

Количеството въздух, влизащ в помещенията през тръбопровода за подаване, може да се регулира чрез преместване на външната част на тръбата нагоре и надолу. Обмисля се нормална обмяна на въздух, при която 1-2 м3 / час попадат в помещението. Има лесен начин да проверите качеството на вентилационната система: просто трябва да запалите мач. С достатъчно кислород ще гори, ако въздухът е наситен с въглероден диоксид, веднага ще излезе.

За да увеличите обема на чистия въздух, трябва да изберете по-голяма вентилационна тръба. Входът на захранващата тръба трябва да бъде затворен с решетка и да има амортисьор, който регулира подаването на въздух.

За мазе с малка площ не е необходимо да се правят два отделни канала. В този случай можете да оборудвате един въздуховод от дървени дъски, като му осигурите капан за вятър. Тръбопроводът за тръбопроводите е разделен на две части, единият от които е отвеждащ тръбопровод, а другият - тръбопровод за подаване. През студения сезон входовете на каналите се припокриват и допълнително се изолират.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Съвети за монтиране на изби и секции Вентилационно устройствоСъвети за монтиране на изби и секции Вентилационно устройство
Как да организираме вентилация в мазето или мазетоКак да организираме вентилация в мазето или мазето
Екстракция в мазето със собствени ръце - монтаж на система за вентилацияЕкстракция в мазето със собствени ръце - монтаж на система за вентилация
Защо вентилацията в частната къща е толкова важна?Защо вентилацията в частната къща е толкова важна?
Извличане в мазето на правила за подреждане, изчисляване на участъкаИзвличане в мазето на правила за подреждане, изчисляване на участъка
Сутерена вентилация в гаражаСутерена вентилация в гаража
Вентилационни издухвания в основата Имате ли нужда от въздух в основата на лентата и трябва да ги…Вентилационни издухвания в основата Имате ли нужда от въздух в основата на лентата и трябва да ги…
Как да направите вентилация в сутерена на гаража, естествено или задължителноКак да направите вентилация в сутерена на гаража, естествено или задължително
Избата в къщата Мазето под къщатаИзбата в къщата Мазето под къщата
Вентилационна конструкция на сутеренаВентилационна конструкция на сутерена
» » Вентилация на избата и избата