Сутерена вентилация в гаража

Сутерена вентилация в гаража

Монтажът на мазето в гаража изисква определени правила. Така че, съществуват специални строителни норми, осигуряващи потока на въздуха в сутерена, обемът му е 360-600 m3 / h. Това е достатъчно за десетократно обмен на въздух.

Препоръчваната температура не трябва да е повече от 5 градуса над нулата. Всички тези параметри са предназначени основно за среден размер от около 60 кубични метра.

За да стартирате устройството за такава вентилация, е необходимо от вентилационното оборудване в гаражното помещение.

Общо има два вида вентилация: природен (принудително) и принудително. Последната вентилационна система се извършва с помощта на специално механично оборудване, предназначено за впръскване и засмукване на въздух.

Естествена вентилация на мазето в гаражаВъздушният ход на вентилационните отвори, осъществен естествено, отстранява влажен въздух от мазето и осигурява нормален микроклимат.

Осигуряването на такава система следва да бъде все още в етапа на проектиране. В случай, че се планира да се инсталира вентилация от естествен тип, в самата конструкция на стените е необходимо да се изпълнят отвори за захранване и отвеждане. Те са вкарани тръби, които се простират отвъд покрива на повече от 1,5 метра. Тръбите могат да бъдат изработени от азбестов цимент, поцинкована ламарина, пластмаса, калай.На разстояние 20-25 см от пода има отвори за захранващия въздух, в близост до горния таван има разположени въздушни отвори, така че да има максимално разстояние между отвора за захранване и изпускателния отвор. Идеална опция ще бъде инсталирането на канала за подаване от едната страна на помещението, а изпускателната тръба от обратното.

За устройството на вентилационни тръби трябва да се предостави на тавана или стената 2 и размер на отвор на 14x14 cm или cm диаметър 15. За чист въздух в мазето може да се използва и люка, който затваря шахтата, но това не е много ефективно и може да доведе до увеличение на влага в гаража, което е лошо за продължаващото си технология.

При изграждането на мазето на гаража трябва да направите всичко възможно, за да предотвратите образуването на влага тук. За тази цел всички пролуки и шевове са циментирани с циментова замазка, стените са обработени с вар, а подът е бетонен с помощта на хидроизолация.

Важно условие за добра вентилация на мазето е неговата дълбочина, ако е необходимо, подът трябва да бъде допълнително задълбочен. Височината на мазето трябва да е не по-малка от 2,2 м. Важно е устройството на гаражната изба да отговаря изцяло на установените изисквания и стандарти. Според нормите трябва да се спазва съотношението на общата площ на вентилационните отвори към параметрите на помещенията, то трябва да бъде 0,3%. Минималният брой вентилационни отвори в сутерена трябва да бъде 2 броя (един за входа, а другият за капака). Ако е необходимо, броят им може да се увеличи.

Отводняването, извършено по периметъра на цялата конструкция, ще предотврати проникването на дъжда и разтопената вода в мазето. Допълнителна защита ще бъде бетонната настилка, която е с ширина около 80 см и е разположена пред гаражните врати, както и навес на покрива 60-70 см.

Принудителна вентилация на мазето в гаража

В случай, че гаражът има голяма площ и мазето е разположено под целия гараж, най-добрият вариант ще бъде принудително вентилационно устройство, което можете да направите сами. За тази цел в края на изпускателната тръба, която се намира в гаража, се монтира вентилатор, аксиален или радиален. Същата вентилация може да бъде оборудвана в сутерена. Може би основният недостатък на такава вентилация ще бъде значително по-високата цена. Трябва да закупите допълнително оборудване и да го монтирате правилно.

Правилно подредената вентилация на мазето ще осигури добра безопасност на оборудването, което се намира в гаража. Всъщност, поради голямата влажност в мазето, колата се разваля.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Вентилацията на частна дървена къщаВентилацията на частна дървена къща
Съвети за монтиране на изби и секции Вентилационно устройствоСъвети за монтиране на изби и секции Вентилационно устройство
Вентилация със собствени ръцеВентилация със собствени ръце
Всичко за строителствотоВсичко за строителството
Как да организираме вентилация в мазето или мазетоКак да организираме вентилация в мазето или мазето
Екстракция в мазето със собствени ръце - монтаж на система за вентилацияЕкстракция в мазето със собствени ръце - монтаж на система за вентилация
Защо вентилацията в частната къща е толкова важна?Защо вентилацията в частната къща е толкова важна?
Вентилация на помпени пожарогасителни цели и основни конструктивни характеристикиВентилация на помпени пожарогасителни цели и основни конструктивни характеристики
Извличане в мазето на правила за подреждане, изчисляване на участъкаИзвличане в мазето на правила за подреждане, изчисляване на участъка
Отопление на помещенията, изисквания за котелното помещениеОтопление на помещенията, изисквания за котелното помещение
» » Сутерена вентилация в гаража