Растения на сайта как да ги избирате правилно

Несъмнено цветята са ярка светлина в градината и декорацията на дадена страна. Но за да се превърне цветното легло красиво и оригинално, не е достатъчно само да засадите сортове растения, които харесвате. Този процес изисква разумен подход, както и подготвен план за действие. По-специално, трябва да се планира изборът на цветове според цветовите нюанси, размера, времето за цъфтеж. Освен това е необходимо да изберете правилния участък за кацане. Само като се има предвид това, можете да направите цветна леха, която успешно да се слее с цялостната композиция на градината. Появата на такова цветно легло, разбира се, ще бъде ключова бележка в дизайна на крайградската зона.

Когато сте решили мястото под леглото, можете да започнете да подготвяте почвата. За да направите това, подравнете необходимата площ и отсечете могилите. Освен това е необходимо да се копае земята до дълбочина от 300-350 мм. Също така е важно да премахнете всички плевели. Ако почвата е тежка и глина, тогава трябва да се извърши процедура като шлайфане. Състои се от въвеждане на едрозърнест пясък в съотношение 1 кг. пясък на 1 кв.м.

Ако при отстраняването на плевели се натъкват много растения като киселец, конски коне и пшеница, тогава земята трябва да е вар. За това, на 1 кв.м. Използват се 150 гр. вар. Освен това цветното легло трябва да бъде обогатено с торове. Така че за всеки 1 кв. М. Трябва да направите 100 г минерално торене, 4 кг обратен тор и 2 кг компост. Освен това не трябва да забравяме въвеждането на зелени торове.

Едно цветно легло на годишни култури

Ако възнамерявате да създадете цветно легло с едногодишни култури, трябва да използвате някои препоръки, които ще обсъдим допълнително. Така че, достатъчно е за такъв състав да има четири вида растения. Като опция: печени невенчета, тропически хелиотроп, тютюн на Сандър, цъфтят с червени цветя, както и розов балсам, първоначално от Нова Гвинея.

В центъра на цветното легло се препоръчва да се засаждат само най-високите и шикозни цветя. Те ще се съсредоточат върху тях, а останалите ще бъдат красив фон за тях. Цветята могат да се отглеждат от семена или да се купуват разсади вече готови. Преди засаждане, разсад от цветя трябва да бъдат напоени. Той също така помага да се свикне с цветя. Растенията са най-добре засадени вечер или сутрин - ако денят е слънчев. Ако времето е облачно, тогава цветята могат да бъдат засадени през деня.

Състави от многогодишни растенияПрез есента цветното легло може да бъде украсено с цветя от хризантеми, астери, почистващи препарати или кореописи. Тази композиция върху цветното легло се препоръчва да се допълни с различни декоративни билки, които през есента ще станат особено привлекателни. От всичко това заедно може да се окаже много красива композиция.

Когато сте избрали какви цветя от многогодишни сортове искате да видите на вашия сайт, можете да продължите да ги засаждате. Като цяло, многогодишните култури могат да бъдат засадени по няколко начина, а именно луковици, семена, резници, както и чрез разделяне на храст или корен. Най-добре е да ги засадите в началото на пролетта или от края на лятото до септември. И за всеки метод на размножаване има препоръки относно периода на засаждане. Така че семената са най-добре засадени по-близо до зимата, например през октомври. По това време земята просто започва да бъде засегната от студ.

Преди засяването на семена, почвата трябва да се разхлаби и да се оплоди добре. Такива насаждения обикновено цъфтят само през втората или третата година. Изключение е например делфиния, който започва да цъфти още през първата година, но обикновено не се случва много изобилно. Възпроизвеждането чрез вегетативни средства включва разделянето на коренища, листа, клони и резници. Първо, растенията обикновено са вкоренени, а след това засадени на постоянно място.

Цъфтящи цветя, например лалета, шафран и нарциси, обикновено се засаждат в почвата едва в началото на пролетта. Цветни крушки, които цъфтят през лятото, обикновено се засаждат на място в края на май. Някои видове, например, лилии, могат да бъдат засадени не само през пролетта, но и през есента. Повечето луковици от многогодишни култури толерират добре зимата в почвата. Но има луковици, които обичат топлината - това са например дали и кала. Тези растения се изкопават за зимата и се съхраняват на тъмно хладно място до следващата пролет.

Примери за дизайнПримери за състави:

  • Монохромно. При използване на монохромен състав върху малко цвете легло, цветята само с една сянка изглеждат доста добре. Възможно е да се използват не само един вид декоративни растения на площадката, но и няколко, с различни височини, разположени високо в центъра и по-ниски по краищата.
  • Контрастиращи нюанси. Тук се изисква да се създаде ярък състав от растения, т.е. топли и студени нюанси. Като алтернатива можете да използвате контрастиращи цветове за това. Тук можете да комбинирате цветя от портокал и синьо, зелен и червен или лилав и жълт оттенък.

  • Свързани нюанси. Тази композиция, преди всичко, се събира, така че да има плавен преход между нюансите. Като алтернатива, цветя от люляк, розово, червено, синьо, както и лилаво и розови нюанси могат да се използват в едно и също легло.

  • Неутрална палитра. Ако не ви харесват ярки нюанси, тогава цветното легло може да бъде направено в неутрални тонове, които все пак ще бъдат приятни за окото. Например, добра комбинация от зелено с бяло или синьо. Такова цветно легло визуално може да направи пространството по-светло. В допълнение, този подход може да се използва за "разреждане" на ярки цветове. Ролята на ключовите акценти тук може да бъде изпълнена от метлички или ловци. Като алтернатива, в градината можете да изберете отделно място под сюжета на лечебни растения.

Нека разгледаме по-сложните варианти на регистрация. Има много такива схеми, но те имат общ миг. Така че централното пространство тук е нискорастяща или наклонена трева. Поради това устройството на такива състави изисква много свободно пространство на обекта. Ако искате да използвате една от тези схеми, за да украсите цветното легло, можете като опция да използвате растения за покриване на почвата. Най-добре е цветята за такова легло да цъфтят по едно и също време. Това, например, маргаритки, виоли, пърброве и алпийски забрави ме. Това включва zinnias и матеоли. Във всеки случай е важно да се мисли предварително кои цветове и нюанси ще присъстват при проектирането на цветното легло.

Комбинацията от цветове в състава може да бъде много различна. По принцип няма конкретни препоръки за това. Ето защо, по време на дизайна, можете да се съсредоточите върху предпочитанията си за вкус.

Примери за схеми:

  • Circle. Такива състави обикновено се намират в центъра. Ако имате много място на сайта, използването на такъв състав може да украси външния вид на вашата територия. Растенията за такова цветно легло трябва да бъдат избрани така, че да цъфтят едновременно. През пролетта могат да бъдат луковици, а след като те цъфтят, през следващите няколко месеца можете да засадите летни цветя.

  • Модел "украшение". Тази композиция ви позволява да създадете доста оригинално цветно легло. Моделът тук обикновено се изпълнява под формата на вълна. Орнаментът може да бъде подреден като отделен елемент или по ръбовете на цветното легло.

  • Кралската цветна леха. Схемата на този състав е съвсем проста, но в същото време ще изглежда шик. Следователно, тя може безопасно да се използва както на централния цветен плаж, който се намира пред къщата, така и в центъра на градината.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Необичайни цветни лехи със собствените си ръце 15 интересни идеиНеобичайни цветни лехи със собствените си ръце 15 интересни идеи
Тайни на красиво цветно легло с ръцете си 50 снимкиТайни на красиво цветно легло с ръцете си 50 снимки
Готови схеми на цветни лехи и цветни лехи от трайни насаждения и едногодишниГотови схеми на цветни лехи и цветни лехи от трайни насаждения и едногодишни
Как да направите цветно легло от тухли - снимка, видеоКак да направите цветно легло от тухли - снимка, видео
Как да направите красиво цветно легло с камъни и тухли?Как да направите красиво цветно легло с камъни и тухли?
Стара баня в къщата необичайни идеи за стари нещаСтара баня в къщата необичайни идеи за стари неща
Цветни лехи със собствените си ръцеЦветни лехи със собствените си ръце
Цветни лехи от камък са примери за ландшафтни дизайнериЦветни лехи от камък са примери за ландшафтни дизайнери
Как да разкрасите вилата сайт - пейзажа на сайта снимкаКак да разкрасите вилата сайт - пейзажа на сайта снимка
Японска градина от камъни в крайградската зона на дизайнерските функции, снимка Как да направите…Японска градина от камъни в крайградската зона на дизайнерските функции, снимка Как да направите…
» » Растения на сайта как да ги избирате правилно