Предимства и недостатъци на изкуствените и естествени каменни вани

Съвременният пазар на висококачествени и висококачествени санитарни изделия винаги поставя продуктите от естествен или изкуствен камък като отделен тип продукт, основното предимство на което е красив външен вид и комбинация с всеки стил на декорация на баня. Днес елитната санитарна индустрия е готова да предостави на купувача различни форми на продукти, изработени от естествен материал, голям брой нюанси и текстури, които имитират почти всякакъв вид благороден камък.

Разликата между естествен и изкуствен камък

баня от естествен камък
Банята от естествен камък има голямо тегло

Продуктите, изработени от естествен камък, не съдържат никакви допълнителни добавки, тъй като те са направени от един цокъл и получават желаната форма поради механична обработка. За да направите това, вземете едно парче от естествен гранит и с помощта на специални ножове и металообработващи машини го обработват, за да получат желаната форма. След това продуктът е полиран и в някои случаи покрит със защитен лак. Тези бани са много скъпи.

Продукти, изработени от изкуствен камък на цена много по-евтина от естествената, но външността и производителността са почти по-ниски от естествените им колеги. Основният компонент на изкуствения камък е каменната троха, към която се добавя полиестерна смола като свързващо вещество и закрепващо средство.

За информация. Каменна троха за изкуствени продукти се получава в резултат на обработката на естествен камък и се използва многократно. Просто казано, естествен камък се добива в кариери, а изкуствените се произвеждат от продуктите от неговата преработка.

Материали за изкуствени и естествени бани

баня от изкуствен камък
Шрифтовете, изработени от леярски мрамор, са по-леки от естествените и имат по-тънки стени


С висококачественото производство и спазването на технологиите, шрифтовете, изработени от изкуствен материал, понякога са много трудни за разграничаване от естествените и визуалните. Ако природните продукти са направени главно от гранит, тогава в изкуствени водопроводни могат да се използват трохи от такива камъни като:

 • бобина;
 • гранитогрес;
 • яспис;
 • оникс;
 • малахит;
 • гранит.

За да създадете мраморна текстура за хвърлена вана, използвайте компоненти като:

 • кварцови трохи;
 • гранитни или мраморни чипове;
 • цветни полиестерни смоли.

За информация. Продуктите, произведени от изкуствени материали, са много по-лесни за обработка, а технологията на производство ви позволява да създавате шрифтове с различни форми и размери поради течното състояние на оригиналното решение, което не е присъщо на естествения материал.

Предимства и недостатъци на каменната вана

баня от формован мрамор с хидромасаж
Технологични отвори за хидромасаж се създават по време на процеса на пълнене


Каменните изделия, изработени от изкуствен камък, имат повече предимства, отколкото недостатъците. Предимствата включват:

 • Ниска топлопроводимост, благодарение на която банята задържа дълго време температурата на водата;
 • антибактериални свойства, които се проявяват поради отсъствието на пори и микрокредити, в които могат да се натрупат мръсотия и бактерии;
 • устойчивост на удар, се постига поради физичните свойства на полиестерната смола;
 • тих;
 • сравнително малко тегло на продукта.

Недостатъците включват по-кратък експлоатационен живот от природните проби, които с подходяща грижа са около 20 години. Също така, изкуствените продукти се нуждаят от чести полиране, тъй като полиестерната смола бързо губи блясък.

Когато купувате баня от естествен или изкуствен камък, важно е да запомните, че каменните скали са склонни да натрупват радиоактивни вещества. Колкото по-дълбоко е камъкът, толкова по-радиоактивни компоненти могат да съществуват.

За да се произведат трохи от камък, се използват горните слоеве от камък, които обикновено са безвредни, а за естествени бани, заготовки често се добиват на по-големи дълбочини. За да се предпазите, когато купувате продукт от малко известен производител, препоръчително е да имате джобен дозиметър с вас, който днес може да бъде закупен без затруднения. Известни производители не рискуват репутацията си и използват само чист материал.

Често можете да намерите каменен продукт, покрит със специална защитна глазура, който ще струва по-малко от аналози. Самото присъствие на глазурата показва не високото качество на банята, в което с течение на времето ще се появят микрокрикове. Известните производители на глазура на практика не използват, защото използват скъпа технология за полиране на каменната повърхност, която не се нуждае от допълнително защитно покритие.

Опитайте се да купите бани само на известни производители.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Облицовка и довършителни работи с мрамор и гранитОблицовка и довършителни работи с мрамор и гранит
Изкуствен камъкИзкуствен камък
Каменна камина декорацияКаменна камина декорация
Декориране на стените с камък Декоративен естествен и изкуствен камъкДекориране на стените с камък Декоративен естествен и изкуствен камък
Завършваме сокола с изкуствен камък, както и вида на този имитиращ фасаден материалЗавършваме сокола с изкуствен камък, както и вида на този имитиращ фасаден материал
Декориране на балкона с изкуствен декоративен камъкДекориране на балкона с изкуствен декоративен камък
Изкуствен камък obiИзкуствен камък obi
Облицовка на камината с изкуствен камък - украсяване на камината с декоративен камъкОблицовка на камината с изкуствен камък - украсяване на камината с декоративен камък
Стенна декорация с камъкСтенна декорация с камък
Подови плочки от изкуствен камък, каменни декоративни плочки - плочки на пода под естествен камък…Подови плочки от изкуствен камък, каменни декоративни плочки - плочки на пода под естествен камък…
» » Предимства и недостатъци на изкуствените и естествени каменни вани