Как да изчислявате тапети и да ги поставите

Тапетите не престават да бъдат модерни и модерни. Има леки (хартия, нетъкани, дуплекс) и тежки тапети от винил, текстил, корк, фибростъкло, които могат да бъдат залепени по различни начини.

Как да изчислявате тапети и да ги поставите

Най-често срещаните в ежедневието са тапетите, чиято основа е хартия. Хартиени тапети имат различна повърхност: гладка и релефна. Две концепции са прикрепени към хартията за стена, която обозначава техните характеристики - това е симплекс и дуплекс. Simplex се нарича еднопластова хартия тапети, които имат различна плътност и малък шаблон.

Хората зад тапета определят друго име - прост тапет. Обикновено тези тапети не винаги са с висока якост, когато са залепени, стените трябва да бъдат напълно равномерни. Двустранен тапет, наречен тапет, който има двойно платно. Такива тапети са с висока якост, много често крият грапавостта на стените.


Как да изчислявате тапети и да ги поставите

Стенни текстилни изделия тапети имат гръбнака на тъканите, който се дублира от грешната страна с хартия. Такива тапети могат да бъдат направени от коприна, лен, юта, вискоза. Текстилните тапети не са устойчиви на различни повреди. Не се препоръчва да се мият с влажна кърпа, тъй като мокро почистване може да повреди тяхната повърхност.

Как да изчислявате тапети и да ги поставите

Най-често срещаният тип тапет е винил покритие. Има 4 варианта на винил тапет: гладка, твърда, пенести винил и silkscreen. Такива тапети, като правило, не преминават въздух.

Как да изчислявате тапети и да ги поставите

Уникален и красив тапет от коркова стена. Те се състоят от естествена кора от корк дъб, която се нанася върху хартиена основа. Тези тапети са антибактериални, топлоизолационни, звукопоглъщащи. Не се препоръчва да се залепват в помещения с висока влажност (баня, кухня).

Как да изчислявате тапети и да ги поставите

Интересни за структурата си Пухкави тапети, които от двете страни се състоят от влакна от растителен произход. Такива тапети след етикета могат да бъдат боядисани с водна или акрилна боя. Нетъканите тапети могат да издържат на пет цветни покрития. По време на залепването тапет не се препоръчва да се разпространява с лепило, само работната стена се размазва. Поради това, нетъканите тапети никога не се простират и не могат да загубят девствения си вид. Лентите на тапета могат да бъдат регулирани една от друга.

Има и структурна хартия за стени, които се използват за боядисване. Обикновено тези тапети се състоят от хартиена основа или пенест винил. При неравномерни стени винаги се препоръчва използването на двуслойни тапети за стени, които визуално помагат да се изравни стената. Такъв тапет също може да бъде боядисан или нанесен върху някакъв шаблон.

Как да изчислявате тапети и да ги поставите

Тапетите винаги изглеждат под формата на рула. Ролките на тапетите могат да бъдат с различни размери. Стандартният тапет се счита за дълъг 10 метра в ролка. Такава широчина на тапета е 53 см. Понякога можете да намерите тапет, чиято дължина достига 125 метра с ширина 1 м.


Лепило за тапети

За различните типове тапети трябва да използвате специално лепило, което ви позволява да държите тапета на стената за дълго време. Лепилото за тапети може да бъде суха (трябва да бъде разредено във вода или заварено) и готово (препоръчва се незабавно да се използва).

Готовото лепило е много по-скъпо от сухото лепило. Необходимо е да знаете кое лепило е подходящо за този или този тапет за стена. Обикновено ролката показва необходимото лепило и количеството му за определен тип тапет. Основата за такова лепило е Метилцелулоза (МС).

Как да изчислявате тапети и да ги поставите


Как да изчисляваме тапети за стаяМного е важно да изчислите колко ролки тапет имате нужда за една стая. Изчисляването на броя на тапети се определя в зависимост от квадратните метра на стаята.

Например, ако една стая се измерва 3 на 5, с височина на тавана от 3 метра, тогава е необходимо да се намери периметъра на стаята (3 + 3 + 5 + 5 = 16 метра).

При стандартните тапети (ширина - 53 см и дължина 10 м), периметърът на помещението трябва да бъде разделен на ширината на ролките (16: 0.53 = 30.1). Получената цифра показва броя на лентите тип тапет.

След това височината на стаята трябва да бъде умножена по броя на ивиците (2,5 * 30 = 75). Тази цифра показва броя на броячите, необходими за поставяне на стаята. Следователно в една ролка от 10 метра, заоблени, получаваме резултата (75:10 = 7,5). За стая 3 на 5 ви трябва 8 ролки стандартни тапети.


Как да се придържате тапетЗа оразмеряването на скъпи тапети аз често каня специалисти. Тези хора вършат много работа в кратък период от време.

Нека стените винаги да са перфектни, а тапетите винаги са красиви!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Технология на тапетите стикери или u0022 как правилно да поставите тапет себе си? u0022Технология на тапетите стикери или u0022 как правилно да поставите тапет себе си? u0022
Тапет залепване цени тапети залепване Тапет залепване ценаТапет залепване цени тапети залепване Тапет залепване цена
Wall тапети декорWall тапети декор
Стенни декоративни тапетиСтенни декоративни тапети
Тапети в банятаТапети в банята
Икони на тапетИкони на тапет
Тапети залепване, тапет тапет евтино в стаята, на тавана, стената, боя, цената на залепване в…Тапети залепване, тапет тапет евтино в стаята, на тавана, стената, боя, цената на залепване в…
Варианти на декорация на стена с тапетВарианти на декорация на стена с тапет
Тапети за камък в интериораТапети за камък в интериора
Тоалетна хартияТоалетна хартия
» » Как да изчислявате тапети и да ги поставите