Дървени подови настилки

Подови настилки, паркет и паркет

Дървени подови настилки са разделени в две групи: носещите повърхности, които представляват независимо структура (пол летви масив) и декоративната повърхност, са подредени върху плоска повърхност (настилката, блок паркет). Какви са особеностите на всеки вид и как да изберем правилния?

Изборът на дървена обвивка е повлиян от стила, в който ще украсите къщата. Масивна дъска е избрана за възпроизвеждане на стари вили и имоти. Това е чудесно за стаи в стилни етажи. Паркетните подове имитират класическия стил (същите паметници, но на широк крак). Паркетна дъска е най-демократичният вариант. Тя се вписва в почти всяка посока на стила.

Масивна подова настилка: подбор и подготовка за монтаж

Етажната маса на икономичния клас е изработена от иглолистен дървен материал (смърч, бор, лиственица). Твърди, но поради разходите рядко се използва за тази цел дърво дъб, ясен, няма да се считат за екзотични видове. По-практични и издръжливи подове от бор и лиственица. Цената за масивна дъска варира от 17 до 24 000 рубли. за 1 с. м и зависи от вида и породата на дървото. Подови настилки, произведени в стандартни размери: 42h140 mm 42h120 mm (рядко) 38h140 mm 38h120 mm 32h120 mm 32h100 mm 28h120 mm 28h10 мм при дължина на 3-6 m е по-добре да се избере картон с по-голяма дебелина и по-малка ширина. - тя е по-малко изкривена и по-надеждна.

При производството на дървесина вземете влага от 16-18%, след това се изсушава в естествени условия до влажност от 12%. Освен това се продава масивна дъска и никой не контролира влагата. В резултат на това подът, монтиран от такива стелажи, се разпада, скача от дюбелите. За да се избегнат подобни проблеми, дъската след покупката трябва да се довежда до работната влажност (не повече от 8%) - директно в стаята, където се планира довършителната работа. Това се прави по следния начин. Плочите се поставят върху трупи с разстояние от 5-10 мм, но отначало не се прикрепват към тях, но се фиксират отгоре с напречни пръти по краищата и в средата. Трябва да вземете кръстчетата на ръбовете с винтове. Сега, моля, бъдете търпеливи, тъй като сушенето отнема много време: от два месеца до шест месеца. За да определите кога дъските изсъхнат до 8% влажност, използвайте измервател на влагата на иглата, това е евтино. След това можете да продължите с инсталирането.

Масивни подови дъски: монтаж

Когато полагате подове от масивна дъска, обърнете внимание на крайните пръстени на годината - те трябва да се поставят с главата надолу. В тази позиция, сексуалната дъска се задържа на закъснения и след това, по време на операцията, кървя по-малко. Разстоянието между гредите трябва да бъде по-малко от 70 см (дебелина на борда 42-38 мм), ако дебелината на сексуални летви 32-28 мм, разстоянието се намалява до 60 см, за да се запази декоративни повърхността на дъската, тя се закрепва винтове ъглово shipovyh гребен. - този метод ви позволява да се движите без паша на винтовете и да не разваляте външния вид на пода. Завършващото покритие на борда е полиуретанови лакове, маслени масла, емайли за пода.Най-важното условие за санитарно почистване и поддръжка е да се предотврати прекомерно намокряне на повърхности. Дървените подове не могат да се измиват в морето (излива се кофа с вода и замърсен мръсотия) - след почистване дъската трябва да се избърсва. Масивът е събрана прекомерна влага, набъбне и да се създаде налягане на съседните подови плочки, и в сухо състояние, раболепнича - в резултат на шевовете се диспергира. Ако това е станало, но няма възможност да дърпате пода, запълнете кухините с паркет и ламинатни уплътнители (Soidal, POLY-R, Kimtec). Уплътнителите имат широка гама от цветове, задържат се добре в шевовете и премахват резките.

Паркет паркет: избор и монтаж

Това е най-декоративният вид дървена обвивка, защото всеки паркет има своя уникална текстура и сянка. Материалът е изработен от масивно дърво от ценни видове (дъб, пепел, махагон, круша, бук). Паркетните подове имат благороден произход, но те са по-трудни за монтиране, освен че са капризни и изискват деликатно докосване.Паркет паркет може да се полага само в помещения с постоянно ниска влажност. Основата за това може да бъде бетонна подова настилка, груб дървен под или шперплат. На дървени основи паркетите се фиксират с малки гвоздеи и полимерно лепило, върху бетон - с помощта на гумен битумен мастик, който се размазва с паркет. След полагане на декоративна повърхност и изстъргва плочи shpaklyuyut допълнително покрити с паркет лакове на базата на полиуретан или лекувани се нагрява до + 60 ° С восък масло уплътнител.

Паркет паркет: грижа

Грижата на паркета намалява до отстраняването на прах и замърсители, докато повърхността може да се навлажни не по-често от веднъж седмично. Неутрални почистващи препарати (почистване) не разрушават довършителните (восък или лак), но восъчна повърхност трябва да се актуализира периодично - с мастика, който се втрива и полиран вълнен плат. И все пак най-добрата грижа за паркет е предотвратяването. Не позволявайте натрупването на пясък, навреме премахнете пресни замърсители.

Паркет съвет: избор

Удобен, добър вариант за завършеното подово покритие. Като правило такова дъно е направено от твърда дървесина: дъб, орех. пепел, венге, махагон. Купувачът има богат избор от цветове и текстури на повърхността. Панелът за паркет представлява многослоен пай, който се състои от носещ слой и декоративна повърхност. При избора на материала да се отбележи, дебелината на горния декоративен слой - той трябва да бъде най-малко 3-5 мм (операция паркет, както и всички други подови настилки, ще се носят, тя ще се изстърже и повторно лакиране, така че дебелината "работа" на повърхността е много важно ). Опорната основа на паркетната дъска е почти винаги изработена от обикновени иглолистни дървета. Тя трябва да се състои от няколко слоя от дърво, структурата на който се намира в един спрямо друг перпендикулярно - тя дава лепени твърдост и еластичност във всички посоки.

Фирмите Tarkett, Quick стъпка, Barlinek и т.н. се придържат към единни стандарти в размера на борда и монтира, което, разбира се, е удобно. Средно цената за покритие на паркет варира от 2500 до 6000 рубли на 1 кв. Км. м и зависи от декоративността и надеждността на горния слой.

Паркет дъска: инсталация

Подът на паркета е плаваща конструкция. Плотовете се поставят върху специална основа от пенополиуретан. Основното условие за грамотност е равномерната основа, която може да бъде бетон, шперплат, дървен материал. Не можете да поставите паркет върху несъхнената бетонна настилка - дървесината ще вдигне влагата и ще увие (ще закотви лодката). Лодката върти капака по друга причина: ако в борда няма напречен слой или е там, но твърде тънък. Между тях, детайлите на пода се закрепват със специални брави в краищата и ръбовете.

Паркет съвет: грижи

Паркетните дъски могат да издържат на леко влажно почистване. В продажба има специални течни средства за грижа за материалите - те се разтварят във вода, а след това избърсват с тази кърпа, избършете пода. Продуктът създава защитен филм върху покритието.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подови настилки от лиственица Подови настилки от лиственица - строителство от а до зПодови настилки от лиственица Подови настилки от лиственица - строителство от а до з
Как да поставите масивна дъска?Как да поставите масивна дъска?
Материали, които имитират дървения подМатериали, които имитират дървения под
Топъл под пода на паркетаТопъл под пода на паркета
Как да направите пода в банята на дървена къщаКак да направите пода в банята на дървена къща
Подови борд, подови настилки в цените на КировПодови борд, подови настилки в цените на Киров
Избор на дървен под - препоръки при избораИзбор на дървен под - препоръки при избора
Как да изберем подови настилки от ламиниран паркетКак да изберем подови настилки от ламиниран паркет
Дървена настилка със собствени ръцеДървена настилка със собствени ръце
Подови настилки от лиственица - процес на полагане, листна купчина лиственицаПодови настилки от лиственица - процес на полагане, листна купчина лиственица
» » Дървени подови настилки