Бои за бани и сауни

Бои за бани и сауни

Помещенията с руска баня и финландска сауна са традиционно подредени с дърво. Най-често за тази цел се използва облицовка (липа от твърда дървесина, аспен, елша, бреза), чиято дървесина се характеризира с ниска плътност и следователно с ниска топлопроводимост. Когато температурата в парната стая се повиши, тя не се нагрява много и не изгаря кожата. Материали за довършителни работи от иглолистни видове (бор, смърч) рядко се използват за вътрешни сауни и вани, тъй като при нагряване те освобождават смола, която изгаря и размазва кожата.

Парната баня е стая с екстремни условия. Дървената му обшивка е подложена на редовно и интензивно излагане на висока температура и влажност. Това води до такива негативни последици като изкривяване, напукване, потъмняване на дъските, образуване на мухъл и гъбички върху тях. За мнозина е очевидно, че дървените повърхности не могат да бъдат оставени без специална защита. Но не по-малко общо е друго решение: правилно изработената и работеща вана не се нуждае от допълнителна обработка на тавани, стени, подове и полка.И двете гледни точки имат право да съществуват. Тези, които имат възможност на всеки 2-3 години да променят завършека на парната баня, едва ли има смисъл да третира всякакви дървени повърхности. Същото важи и за изключително внимателни любители на суха пара и за тези, които често не се отпускат по този начин. Но ловците имат голяма компания, но с брезови клонки и ароматно масло, експертите все пак препоръчват да се грижи за удължаването на живота на естествения материал. Особено, че специални защитни съединения присъстват в асортимент от много производители на бои като Akzo Nobel (търговска марка Dulux), Belinka, Tikkurila, Teknős «Rogneda", "Senezh", "Empils".

Моля, имайте предвид, че всички предложения състав на вътрешния пазар за бани и сауни могат да бъдат разделени в две групи: за лечение на дървена ламперия стени и тавани (по-многобройни) и за импрегниране на рафта (рафта), пейки и други елементи са в пряк контакт с голо тяло.

Стени и таваниЗа да направите правилния избор сред защитните съединения за вани и сауни, е желателно да разберете техните свойства. Това е лесно, ако внимателно прочетете инструкциите на производителя. Например, водна консервант "сауна" ( "Senezh») акрилатни базирани форми на повърхността на прозрачния дървен материал, дишаща, dirt- и водоотблъскващ топлоустойчив полимерен покритието. Тя не само предпазва дървения срещу биологични щети, но също така има антимикробно действие - унищожава домакински микроби, които причиняват инфекциозни заболявания при хората.

За да запазите трайно дървените тавани и стенните панели на парното помещение и същевременно да ги направите по-декоративни, ще помогнете за рециклирането на водата Sauna Natura (Teknos). Първоначално безцветната композиция не променя тонуса на дървото, но лесно може да бъде плетена на всякаква сянка, която ви харесва в системата "Teknomix". Полупрозрачното покритие ще остави видимия естествен образец на дървесни влакна и същевременно ще съживи интериора. Между другото, използването на оцветена композиция ще помогне на непрофесионалистите да разграничат третираните повърхности от нелекуваните. Необичайният грандиозен блясък, заедно със свойствата за отблъскване на вода и мръсотия, ще придаде на стените и таваните на дървесината нанасянето на защитния състав на акрилат от перла (Supi Arctic) (Tikkurila). Ако желаете, той също е обозначен според каталога на цветята "Арктика".

Пейки и рафтове

Читателят може да си зададем въпроса: "Защо не можем да се отнасяме един към група от всички повърхности на бани и сауни, както и необходимостта да се купи друг" Факт е, че на рафта (рафта) и пейките, за да се избегнат изгаряния при контакт с човешката кожа те разработват материали, които добре погълнати в дървото и не образуват повърхностен филм, като например лак. Сухата дървесина има много ниска топлопроводимост и дори при температура в сауната при 100 ° C нейната повърхност не изглежда гореща. Ако на рафта има лак, това със сигурност ще доведе до изгаряне.

Така че, за да се защитят чисти, необработени дървени стелажи сауни и бани са мазни формули Сауна Натура (Teknős), Supi Laudesuoja (Tikkurila), Евротекс «Сауна" ( "Rogneda"). Трябва да се помни някои нюанси при използване на тези средства: те се прилагат в чиста и суха дървена повърхност с кърпа, гъба или четка, в райони с обработка висока абсорбция се повтаря, след което се оставя за известно време за завършване на процеса (от 1 до 24 часа), след което те затоплят стаята. Излишъците от маслото на повърхността се отстраняват с чиста кърпа.

Търсенето на необходимите средства може да бъде улеснено от универсалния защитен състав Supi Saunavaha (Tikkurila) с естествен восък. Използва се върху почти всички дървени повърхности на банята: рафтове, стени, тавани, врати, дограма.

подове

Композициите, създадени специално за дървени подове в бани и сауни, са почти невъзможни за намиране на вътрешния пазар. Може би затова дъските на етажите на парните помещения често остават незащитени. Междувременно експертите препоръчват използването на топлинно обработена дървесина за тези цели. Той има значително намалена чувствителност към ефектите на неблагоприятните фактори, подуването и свиването се намаляват с 20-50% при промяна на влажността, устойчиво на гъбички, бактерии и насекоми. Едно обикновено дърво придобива подобни свойства само след обработка с различни импрегнации или лакове. Понякога строителите-финишъри прилагат няколко слоя лак на пода, мислейки, че дебелината на покритието ще направи дъската имунна към влага и температурни промени. Но покритието става хлъзгаво от водата или маслото върху него, а подът не е безопасен. Освен това, след няколко процедури в банята лакътът може да се счупи и да се отлепи. Ако производителят или търговецът на бои и лакове препоръчва каквото и да е средство за подови настилки в терми, не забравяйте, че трябва да бъде добре погълната в дървото и да не причинява неудобства.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на нагревател за сауна с фолиоИзбор на нагревател за сауна с фолио
Сауна и сауна в къщатаСауна и сауна в къщата
Строителство и видове баниСтроителство и видове бани
Колко струва вар, вар, аспан, лиственицаКолко струва вар, вар, аспан, лиственица
Финландска саунаФинландска сауна
Как да закрепите облицовката в парната стая със собствените си ръцеКак да закрепите облицовката в парната стая със собствените си ръце
Етажи в банятаЕтажи в банята
Руска баняРуска баня
Интериорна декорация на банята Материали за вътрешни довършителни баниИнтериорна декорация на банята Материали за вътрешни довършителни бани
Стенопис - бор или трепетлик Изграждане на опит на семенаСтенопис - бор или трепетлик Изграждане на опит на семена
» » Бои за бани и сауни