Руска баня

Най-често срещаните Руска баня

- Това е редовна дървена дограма с дървени трупи, в която е инсталирана конвенционална каменна пещ. По времето на нашите предци в Русия такива бани са изградени директно на земята, т.е. без основа. И имаше такива бани от доста дълго време и служи като вяра и истина.

Друго нещо, което трябва да забележите, е това, че чакалнята се появи много по-късно. Преди това, помещенията, в които да се променят дрехите, nebylo. Имаше едно просторно помещение, в което се съблечеха, измиха се и се къпеха.

Най-простият Руска баня Състои се от съблекалня, печка, резервоар със студена вода и столове. Имаше много такива бани, те построиха всичко за себе си и селяни и боляри, а някои остават днес. Малко по-късно руската баня се разви и се появи парна баня, която беше прикрепена към основната баня.

Днес руската баня е претърпяла много голям брой промени, но принципът все още остава същият. Всички същите няколко стъпки, на които да паро, фурна или камина. Днес руската баня е само бездимна, или както се нарича "в бяло", но има и друга руска баня - дим или "черен".

Руска баня "в черно"Баня в черноПушещата руска баня е прародител на руската баня "в бяло". Принципът на такава баня е, че в пещта няма комин и целият дим се изсипва в стаята, откъдето стените са били пушени, откъдето идва и името. Въпреки факта, че усещането от такава баня изглежда не много приятно, но подобна баня е много полезна, тъй като саждите по стените поглъщат всички неприятни миризми, включително миризмата на пот.

Банята с опушени стени по-добре поддържа температурата в парната баня. Също така има естествена дезинфекция на въздуха във ваната. Саждите съдържат фенол, формалдехид и оцетна киселина, които убиват всички патогени. В съвременния свят никой няма да иска да скочи в такава баня поради чистотата и по този начин в руските бани изкуствено потъмнява стените, за да създаде ефекта на соответствието.

Преди това ваните са взети само когато "узреят", т.е. температурата на стените е равна на температурата на въздуха в банята. Оборудван с баня, както обикновено, разликата е само при отсъствие на комин в близост до печката. Вентилацията не се изисква в руската баня "в черно", тъй като дървените стени и толкова добре оставя въздуха.

Загрявахме банята с бреза на дърветата, които бяха подредени по специален начин. Някои обичат пушената баня и се издигаха в дима и се хвалеха, че с такава вана обикновената руска баня не може да се сравни.

След като парната баня се вентилира добре и стените се изсипват със студена вода, което прави въздуха във ваната наистина чист и приятен.
По-добре е да се построи такава баня някъде на брега на река или езеро, за да се измъкне от къпането до студена вода.

Руска баня "в бяло"

Руска баняКакто вече беше споменато, такава сауна е оборудвана с комин и дим не влиза в помещенията. В съблекалнята можете да пиете бира и квас или да преследвате чайове. На каменна печка, от време на време, разплитане с вода и пара от камъните се различава по цялата терма. Както вече е ясно, най-високата температура ще бъде под тавана.

Преди това тази баня не беше приета често, така че веднага и подредени пране. В печката бе построена желязна саксия, но това доведе до увеличаване на влажността в парната баня и банята се оказа не една и съща. Те започнаха да се правят много по-лесно - в близост до банята имаше обикновена дървена цев, в която хвърляха оголени камъни от печката и водата се загряваше много бързо.

Разглеждаме с Вас всички видове вани отделно, което ще усети разликите в по-нататъшното изграждане на банята.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Баня дизайн сив цвятБаня дизайн сив цвят
Баня с праскова цвятБаня с праскова цвят
Банята в лилаво и лилави тоновеБанята в лилаво и лилави тонове
Баня в тюркоазен цвятБаня в тюркоазен цвят
Строителство и видове баниСтроителство и видове бани
Баня 4 на 4 разпределение вътре и снимкаБаня 4 на 4 разпределение вътре и снимка
Полагане на пода в тоалетнаПолагане на пода в тоалетна
Скъпоценни камъни от Иваново - закупете евтина баняСкъпоценни камъни от Иваново - закупете евтина баня
Основните грешки в изграждането на баня от бар, как да ги избегнем - с криво гредаОсновните грешки в изграждането на баня от бар, как да ги избегнем - с криво греда
Финландска саунаФинландска сауна
» » Руска баня