Каква е оптималната височина на тавана в банята - изборът на правилната височина на тавана

Изберете височината на тавана във ваната

За да получавате едновременно и най-мощния заряд на жизненост, а възникването на жизненост е възможно само в добра баня с гореща пара. Много народи по света са развили исторически свои собствени характеристики на националните бани. Непроменено е само задължителното наличие на температурна разлика от няколко десетки градуса.

Руската баня има собствена богата история. Използването на метли за баня и голямо количество гореща пара я отличават от баните на други народи. Съществуват и много отличителни черти на руската баня. И вероятно най-противоречивата такава разлика днес се нарича височината на тавана. Основният аргумент на едната страна на спортистите, които защитават историческата коректност, е ниският, само в човешкия ръст, височината на таваните в класическата руска баня.

Класическа руска баня

Руският народ е един от малкото народи в света, които обърнаха специално внимание на личната хигиена. В навечерието, в събота, преди задължителната неделна кампания за църковна служба, руснаците в семейството се къпеха в банята. В църквата трябваше да дойде и да се чисти и във всички чисти дрехи. Почти цялото селище, представляващо енорията на църквата, имаше уникална възможност да излезе в хората веднъж седмично, за да се покаже. Можете да разберете всички новини, да обсъдите събитията. Да се ​​появиш в хора, мръсни или тъжни уморени, беше срам. Руската баня напълно се справя с тези два проблема.

Всяко руско семейство в своето домакинство трябваше да има свой собствен санитарен възел. Изграждането и подреждането на класическа руска баня значително се различава от чуждестранните опции. Руската баня беше самостоятелна малка рамка. При наличието на близки водни тела банята задължително се намираше на брега им. Банийки в студена вода след гореща пара още повече увеличиха температурната разлика и допълнително стимулираха човешкото тяло.

Стара руска баня

Отделната сграда на банята вече не се използва нито за друга цел. Оказва се, че сградата през цялата година, само веднъж в седмицата затоплен, и в оставащите дни, особено зимата, охладени. През зимата беше възможно топло помещението ефективно само в един случай - малкото му пространство. Това е жизненоважната необходимост, която диктуваше стриктните изисквания на икономиката, както и зоната на банята и височините на тавана.

Мнозина казват, че спестяването на пространство в района и височината на таваните е причинено от баналната икономика на дърва за огрев. Отчасти това е така. Но руският народ не живееше в бедност, работеше много и купи дърва за огрев, не беше непреодолим проблем.

Единствената причина за спестяване на пространство в руската баня е липсата на време за пълно затопляне. Това е компромис между човека и природата. Ако през лятото не беше трудно да се затопли банята, не е възможно да се хване банална топлина дори през зимата при минус температури за един лек ден и дори вечер.Температурата в неотопляемите шест дни на банята ще бъде почти същата като навън. За да започнете да затопляте нощта от петък до събота, руският работник просто не можа - за упорита работа се нуждаете от пълноценен сън и почивка. И каква мечта в студена сграда, ако трябва постоянно да хвърляте дърва в огъня? Заспиваш, получаваш фал или замръзваш, вероятността беше много висока.

Проспериращите руски бизнесмени имаха доста големи бани с високи тавани. Те ги поставят като правило в най-красивите природни места и със сигурност на брега на река или езеро. Именно тук се ражда руската традиция да се влее в чифт метли.

Най-богатите домакинства е дори отделен пост - баня пожарникар, който отиде в банята да се удави повече от петък вечер, че ще бъде на следващия ден се затопля не само в стаята, но и съблекалнята. Не дръзвайте същите при температури под нулата. Тъй като процедурата за къпане при такава опция е приятно дълга, собственикът непременно ще се чувства гладен, а масата, покрита с храна и алкохол, в топла съблекалня лесно разрешава този проблем. Ето защо днес, според старата руска традиция, нямаме нищо против да хапнем в банята, наречена сауна.

Нисък таван, висок от 1,7-1,8 метра, в класическа руска баня като национална характеристика е неточно изявление. Такава височина е продиктувана изключително от необходимостта да се спаси силата, здравето и живота на един човек като семеен хляб.

Модерна руска баня

Основните критерии, които представяме в банята днес:

комфорт

Високият таван, така че да не се налага да ходите, да се клъзвате и да не се страхувате от нараняване, когато се люлеете или просто вдигате ръцете си нагоре, осигурява комфорт от простото пребиваване в банята.

Има възможност да се постигне максимална температурна разлика, опъната в по-голямо пространство и да се постигне качествено удоволствие. Това ще помогне на две и дори на три нива, на всеки 50 см, пейки за седене и лъжи, на които всеки член на семейството може да избере най-комфортната температура за него.

удобствоСтаята с високи тавани позволява най-удобното и ефективно изпълнение на такава първостепенна руска процедура като почистване с метла.

Удобна височина на тавана

Няма проблем за "изчезването на пара", което е банално разсейвано, когато метлата е активна във вана с ниски тавани. Високият таван осигурява постоянно наличие на пара в горната част. Ако искате, можете да се насладите на горещата пара по всяко време.

На няколко нива няколко хора могат едновременно да се заселят, без да се притесняват взаимно. Гладкият спад на температурата, благодарение на високия таван, ще ви позволи да откриете най-оптималните температури в сауната за всеки един от тях.

качество

Руската баня е предназначена да възстанови силата и изкуствената стимулация на тялото с високи температури и гореща овлажняваща пара. Максималният качествен резултат може да бъде постигнат само във вана с висок таван, тъй като се осигурява голяма зона с приблизително същата температура, в която се намира лицето.

Сърдечно-съдовата система на човек ще бъде подложена на натоварване по-гладко, без внезапни промени, причинени от бързи температурни промени в стаи с ниски тавани.

Качество за отдих и възстановяване процеси на човешкото тяло се подобрили значително, когато постепенната промяна на температурата и влажността, което е възможно само в помещения с високи тавани.

Висококачествен висок таван

безопасност

Съвременните материали осигуряват баня с отлична топло и звукоизолация. Съществуват маси на формули за изчисляване на дебелината на стената и тавана, като се вземе предвид коефициентът на топлопроводимост, чиято употреба ще помогне да се избегнат топлинните загуби. Този факт напълно отрича последния аргумент на поддръжниците на ниските тавани.

Но надеждното запечатване на банята носи заплаха от недостиг на обикновен въздух за дишане на хората там. По-високият таван осигурява възможност за допълнителен резерв от жизнен кислород. В банята можете да останете по-дълго и да не се страхувате от липсата на кислород, проявяващ се от замайване.

Препоръчителната височина на тавана във ваната

От двете възможности, нисък или висок таван, вече без колебание избирате високо. Но каква трябва да бъде височината на тавана във ваната? Какви са неговите максимални и минимални препоръчителни стойности?

Минималната стойност се определя експериментално. Процедурата е проста: най-високият потенциален потребител на банята трябва да вдигне ръката си вертикално нагоре и да добави 0,5 метра към височината на повдигнатата ръка. В резултат на добавянето ще получим минималната препоръчителна височина на тавана във ваната. Този индикатор ще варира между 2,3-2,7 метра.

Препоръчителната височина на тавана във ваната

Максималната препоръчителна надморска височина във ваната е същата като кралския декрет за подреждане на ваните и е 3,1 метра.

Нашите препоръки са напълно приложими само за новопостроени бани и даваме пълен отговор на въпроса "какво трябва да бъде височината във ваната?".

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Баня в бежови тонове снимкаБаня в бежови тонове снимка
Баня дизайн сив цвятБаня дизайн сив цвят
Баня с праскова цвятБаня с праскова цвят
Банята в лилаво и лилави тоновеБанята в лилаво и лилави тонове
Баня в тюркоазен цвятБаня в тюркоазен цвят
Златна баня 20 снимки на дизайнаЗлатна баня 20 снимки на дизайна
Строителство и видове баниСтроителство и видове бани
Баня 4 на 4 разпределение вътре и снимкаБаня 4 на 4 разпределение вътре и снимка
Интериор на малка баняИнтериор на малка баня
Ремонт и декорация на баня, тоалетна в Тоглиати - ремонт на апартаменти в ТоглиатиРемонт и декорация на баня, тоалетна в Тоглиати - ремонт на апартаменти в Тоглиати
» » Каква е оптималната височина на тавана в банята - изборът на правилната височина на тавана