Височината на тавана във ваната, характерни за парната баня

Как да определите оптималната височина на тавана на парното помещение

Повечето хора в процес на изграждане на собствена парна баня се интересуват от въпроса. каква е оптималната височина на тавана в банята? Невъзможно е да се намерят точни данни, за различните сгради, всяка информация е приписана на всяка сграда. За по-лесна ориентация ще се постараем да я обединим.

Баните имат различни цели. Ако възнамерявате да го използвате като финландска сауна, това е един разговор, а ако сте като руска баня, то втората. Във финландските сауни е обичайно да седи на рафта, без да се развяват мустаците.

Основните симптоми се проявяват под формата на сауна към посетителя, седнал на един рафт, той не се получи главата му на тавана - достатъчно 1 - 1.1 м Площ на тавана да бъде освободен 2.1 -. 2.3 m. Но руската парна баня е съвсем различен разговор.

Малко история

Бих искал да ви кажа как започна всичко. Преди около сто години параметрите на стаите в термите бяха приравнени с достатъчно големи апартаменти или модерни къщи. Смята се, че всяка стая в изграждането на банята трябва да се брои на базата на броя на хората, които се измиват и пот по едно и също време.

В парна баня и миене се използва 19,5 м на човек, в съблекалнята около 7,3 м на човек, а височината на тавана е повече от три метра. Оказва се, че в същото време трима души са се издигали, стаята трябва да бъде най-малко 18,3 м. Това е като голяма стая в апартамент. По-късно, в селата, таваните започнаха да направляват 1,8 м. После спасяват потреблението на дърва за огрев. Измиването беше по-рядко, те също трябваше да бъдат затоплени, а допълнителното пространство изискваше разходи, така че вече се къпеха в парната баня.

Устройството на модерна баняКъм днешна дата нещата са различни. Ако погледнете практическата страна, колкото по-малък е обемът на стаята, толкова по-бързо и по-лесно ще се затопли. Но модерните пещи предоставят възможност за затопляне на големи площи за кратко време. Имаше голям избор от материали за изграждането на банята.

Така че, всичко трябва да се прави според правилата, които казват, че пара трябва да се събира под тавана. Температурата пада до тавана, а на пода може да бъде около 50 градуса. Съответно рафтовете са подредени в няколко реда.

Начинаещите обикновено се установяват на долните рафтове, а на върха се наблюдават повече опитни посетители. Следователно, ясен параметър, който трябва да бъде височината на тавана на банята, днес не съществува. Колкото по-висока е доставката на пара от горе, толкова по-дълъг ще бъде процедурата за вана без охлаждане на парното помещение.

Така че. височината на тавана над три метра има логическа основа. Съответно, ако имате всички необходими материали и добра печка. Размерът на всеки рафт е по избор. Но ако в парна баня височината е до два метра, тогава трябва да се има предвид, че парата бързо ще се разсее. В същото време ще бъде отделено твърде много време за намиране на проблема и качеството на процедурата ще бъде значително намалено, но причината ще бъде още тридесет сантиметра.

Пример за настоящата баняСградата на банята винаги съдържа парна баня и гардеробна, от която печката е затоплена. Също така е по-добре да има вход в пералното помещение от чакалнята. Желателно е в залата да има място. Трябва да знаете минималните допустими стандарти, така че да можете да определите общия размер на ваната.

Така че днес за всеки посетител на парната баня трябва да има поне 1 м и 1,3-1,5 м в чакалнята. Общите размери на сградата трябва да са най-малко 8 м. Съотношението на парните помещения, пералната и стаята за почивка е 1: 1,5: 2. Оптималният размер за трима или четирима души е около 3 - 5 или 3 - 6 м. Като се започне от тях, можете удобно да планирате стаята, както и да използвате стандартни размери материали с спестявания. Височината на тавана в термията и другите помещения се определя по следния начин. Лицето, което седи на главния рафт, което обикновено е по-високо от нивото на камъните на нагревателя, трябва да може да използва метла. Разстоянието до тавана може да бъде 1,2 метра.

Най-често срещаната височина на тавана е 2,2 м, тъй като камъните в печката са на разстояние 1 м от пода. Експертите съветват да се съобразят с тези измерения при изграждането на съвременни бани, всъщност те са стандартни за днес.

Височината на рафтовете е проектиран с ергономичен, като покачването на температурата в парната баня при 10 градуса всеки 0,29 м. Руска баня трябва да са големи, а дори и с високи тавани, за Причината е, че в парната баня, лицето диша въздух, който има Вече има и чист въздух ще дойде само с излъчване. Съответно, за да бъде достатъчно свеж въздух за тихо дишане, височината на тавана трябва да е висока.

Разположението на стаите на банята

В парната баня няма да има вентилация по време на процедурите в банята, в противен случай няма да има пара или температура. След това можете да включите вентилацията, да отворите вратите и да изсушите парното помещение. Въздухът с кислород трябва да бъде в големи пропорции, така че височината на тавана не е по-ниска от 2,2 м - това е само необходимост.

В останалите стаи трябва да бъде удобно, а височината на тавана не е особено важно. Точният размер е трудно да се определи, тъй като един човек има височина от 1,5 м, а другият е с дължина 2,2 м. Шкафът, тоалетната, гардеробната, другите помещения нямат основен размер и оформление.

Но за големи обеми въздух при висока влажност на цялата сграда, за да дишате свободно и лесно, използвайте височина от приблизително 3,4 м. Но пода в парната баня трябва да е по-висока. Това ще ви помогне при отваряне на вратата в парната стая, за да поддържате повече горещ въздух вътре. Но в измиването, така че водата да не се разлива в други стаи, на пода се препоръчва да направите още по-ниски сантиметри с 5-10.

Какво трябва да знаете при изграждането на парна баня

Банята не може да бъде описана с думи като цяло - това е място, където хората наистина са добри и прекарват времето си със здравето. Тя не е сложна в структурата си и следователно, какъв дизайн и оформление да избирате зависи от собственика. Когато построявате баня за първи път, трябва да запомните как баните са оборудвани със съседи, приятели или просто обществени бани. Може би нещо трябва да им бъде заимствано и от известно време да се откаже. Можете да търсите допълнителна информация в книгите или в Интернет. За да видите какви видове съществуват, изберете по-удобна опция за себе си.

Но основният недостатък на такова търсене е, че изображението в снимката и снимката може напълно да не съвпада с действителната конструкция. Такива малки сгради като бани могат да бъдат оценени правилно само след като ги посетите, усещате ги, гледате. Изграждането на вана не е много труден процес, основното е да се разберат всички детайли, да се определи мястото, където ще бъде банята, нейното оформление и какви материали да се направят.

Трябва също така да обърнете дължимото внимание на основите на самата сграда. За да се окаже, че ваната е добра и издръжлива при производството и изливането на основата, трябва да използвате само висококачествена смес от бетон. Наемайте висококвалифицирани специалисти за работа или проверете търсенето и анализа на технологията на фундаментните дъски, която ще ви е най-подходяща. Необходимо е също така да се знае, че в руската баня височината на магазините е свързана преди всичко с височината на самия таван. В руската баня трябва да се поставят два вида магазини: някои от тях са необходими за съхранение на метла, а други - за да седнат на тях.

Например, за една метла е направена една долна пейка, която се произвежда на височина 0,65 метра, а нейната широчина е 0,7-0,8 метра. Този магазин е необходим, за да може човек да лежи върху него, когато се издига с метли. Поради факта, че метлата снижава добре парата от тавана, няма разлика, когато човек ще лежи високо или ниско. Пейката е двуетажна и обикновено има височина от приблизително 0,5 до 0,6 метра. Трябва също така да се отбележи, че ширината на горния етаж е около 0.7 метра.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Баня дизайн сив цвятБаня дизайн сив цвят
Избор на нагревател за сауна с фолиоИзбор на нагревател за сауна с фолио
Затопляне парна баня във ваната от вътрешния изолиран под, тавана на стенатаЗатопляне парна баня във ваната от вътрешния изолиран под, тавана на стената
Строителство и видове баниСтроителство и видове бани
Баня 4 на 4 разпределение вътре и снимкаБаня 4 на 4 разпределение вътре и снимка
Основните грешки в изграждането на баня от бар, как да ги избегнем - с криво гредаОсновните грешки в изграждането на баня от бар, как да ги избегнем - с криво греда
Финландска саунаФинландска сауна
Почивка в банята, дизайн и интериор, декорация, проекти за баняПочивка в банята, дизайн и интериор, декорация, проекти за баня
Етажи в банятаЕтажи в банята
Руска баняРуска баня
» » Височината на тавана във ваната, характерни за парната баня