Внимание! Парна баня

Руска баня

Руската баня винаги е била считана за незаменим атрибут на всеки дом. Процедурата за къпане със задържане е цялостна наука. Парната баня на руската баня е традиционно медицинско средство, тъй като всеки знае за това - от начинаещи до любители на бани с опит. Но подобно на всяко лекарство, парната баня изисква внимателно лечение. Отидете в парната баня по-добре след предварителна консултация с лекуващия лекар. Особено е необходимо за възрастните, отслабени, с това или онова заболяване. Нека да разгледаме най-важните точки от процедурата за ваната, триковете на руската баня и правилата за пребиваване в парната баня.

Правила за посещение на сауната

    За процедурата за баня се изисква следното: метла, чаршаф, кърпа или хавлия, сапун, шампоан, кърпа ия пемза за крака, чехли, гребен, платно или кожени ръкавици. Жените трябва да вземат малка хавлиена кърпа, която да седне в парната баня. За да предпазите главата от прегряване, е необходимо да имате филцова шапка или капачка от плътен материал. В парната баня защитната накрайник трябва периодично да се навлажнява със студена вода. В никакъв случай не използвайте в еротичен гумена шапка, която е тясно компреси на главата, притискане на кръвоносните съдове, което може да предизвика замаяност, гадене, главоболие и дори припадъци. Каучукова капачка е необходима само при душ пред парна баня, за да не се накисва косата. За начинаещи, възрастни хора, любители на вани с високо кръвно налягане (с пара, ако не е противопоказан от лекаря) и неврози ние трябва първо да вземе 2-3 минути горещ душ или вана за крака горещо. Всички останали могат просто да се изплакнат под топъл душ. Не можете да намокрите главата си, тъй като със суха глава ще бъде по-лесно да носите топлината на парната стая. Преди да влезе в парната баня не трябва да се измие със сапун и вода, тъй като това се отстранява от кожата мазнини слой, който предпазва кожата от изгаряне, особено ако започнете с метла бита. Винаги е необходимо да се измие със сапун след приключване на процедурата с пара.

Колко правилно да се излееш в банята

Човек, който влиза за първи път в парната баня на руска баня, има право само на една спирка без метла. Не се изкачвайте директно до горния рафт. Първо трябва да седнете 2-3 минути по-долу, където температурата на въздуха е 10-15 ° C по-малка, отколкото в горната част. Тялото ви трябва да бъде предварително загрято при относително ниска температура (45-50 ° C), след което можете да отидете до средния рафт. На средния рафт най-добре е да лежите още 3-4 минути, когато започне активното изпотяване. За равномерно затопляне на всички части на тялото е необходимо, разположено на средния рафт, да се обърне от една страна на друга, което значително ще улесни работата на сърцето.

За да се изкъпете правилно в руска баня, трябва да се научите да вдишвате само в носа на парната баня. В същото време назофаринксът се затопля добре и вдишният въздух се охлажда.

За начинаещите трябва да се ограничи времето за първото пребиваване в парната баня с 7 минути. След като напуснете парната баня, не можете веднага да си починете, по-добре е да ходите 2-3 минути. След почивка, трябва да се измиете, да се опреснете с горещ чай, хладен квас или боровинки-червена боровинка и хладно. На това първото посещение в парната баня завърши руската баня за начинаещи.Следващият етап е преходът към две, трикратни посещения в парната баня, като постепенно постепенно се увеличава общото време на престой в парната баня до 15-35 минути, в зависимост от възрастта и здравето.

Не се препоръчва незабавно да напуснете парното помещение. Нуждаете се от постепенно преминаване от една стая към друга: трябва да имате 3-4 минути, за да седнете в дъното на парната баня, за да охладите малко горещото тяло.

Почивката между завоите в парната баня е 15-20 минути, но преди това трябва да вземете хладен душ. През останалото време не е лошо да пиете чаша горещ чай, чаша квас или плодова вода. Почивайки в съблекалнята, съблекалнята, не забравяйте да се покриете с лист, голяма кърпа за баня или хавлия, така че тялото да не се охлади. Студената и най-малката течение ще изтрият всички положителни ефекти на парната стая.Как да се къпят в баня за деца

В руската баня, която отдавна е семейна баня, имаше деца заедно с възрастни в парната баня. Голямата, лечебна топлина е полезна за деца на възраст 3-4 години. Но родителите трябва да разберат, че за децата времето на престой в термата е много по-малко. А температурата на процедурите за деца трябва да бъде намалена.

Деца на възраст 3-6 години могат да направят един залез и трябва да останат в парната баня за не повече от 4-5 минути и само на долната пейка. След като посетите парната баня, не можете да вземете студен душ - само топъл (36-37 ° C). Това се дължи на характеристиките на организма на детето, при които адаптацията към резки температурни промени все още е слабо развита.

Децата на възраст 6-10 години вече могат да направят два комплекта в парната стая с продължителност 3-4 минути всеки при температура 55-60 ° С. и може да не е за дълго в средния шелф с постоянното настойничество на възрастните. След всяко посещение в сауната, можете да използвате душ или да излеете вода точно под обичайната телесна температура (32-34 ° C).

Деца на 10-12 години, които можете да предприемете по-интензивно процедури за къпане, но също така и за ограничаване на двете повиквания в парна баня в продължение на 4-5 минути всеки при температура от 60-65 ° C. След парната баня е с душ с хладка вода: 28-30 "В.

За юноши 12-14 години общата продължителност на процедурата за баня може да бъде 10-12 минути, т.е. две посещения в парната баня за 5-6 минути. Тийнейджърите могат да се изкачат на средната пейка при температура 65-70 ° C и дори да са на най-горния рафт за не повече от една минута, също под постоянния надзор на родителите. След няколко години тийнейджърите могат да използват хладен душ с температура на водата 25-28 ° С.

Само разумна грижа с правилното използване на руската баня ще насърчи здравето на всички членове на семейството, както на възрастните, така и на децата.

Парна баня в руската баня

Индивидуална руска баня е добра, защото тук всеки може лесно да създаде най-удобните условия за престой в терма. Възможно е да се създадат условия на температура и влажност в много широк диапазон - от финландската сауна (ниска влажност - 10-20%, и висока температура - 90-100 ° С), докато енергично руски парна баня с сорго пара (висока влажност, около 80%, и относително ниска температура от 60-70 ° С).

Ако трябва да се затопли, изисква суха пара, със съдържание на влага от 30-40% и температура от 70-80 ° C, което е лесно и свободно да диша. За да направите това на горещите камъни на нагревателя трябва да бъде 2-3 пъти, за да се къпят вряща вода (може с отвара от билки) на малки порции от 100-150 мл с почивка между частите на около три минути. Това са малки части от вода, които правят пара по-малко влажна, мека, "лека". Разнообразие от температурата и влажността в парната баня позволява на всеки да избере свой собствен, индивидуален начин на използване на ароматно изцеление топлина Руската парна баня. Има обаче няколко прости правила:

    в парната баня на висока влажност (80%), като температурата не трябва да надвишава 60 ° С за възрастни и увреждания хора в парната баня температура на въздуха 40-45 ° С в 30-35% влажност температурата може да достигне до 70-75 ° С при влажност 15-25%, температурата не трябва да превишава 80 ° С. При влажност от 10-15%, температурата трябва да бъде в рамките на 90-100 ° С. Това са параметрите на "сухите" бани, сауни.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Баня дизайн сив цвятБаня дизайн сив цвят
Баня с праскова цвятБаня с праскова цвят
Банята в лилаво и лилави тоновеБанята в лилаво и лилави тонове
Баня в тюркоазен цвятБаня в тюркоазен цвят
Златна баня 20 снимки на дизайнаЗлатна баня 20 снимки на дизайна
Баня 4 на 4 разпределение вътре и снимкаБаня 4 на 4 разпределение вътре и снимка
Изграждане на дървена баняИзграждане на дървена баня
Ремонт и декорация на баня, тоалетна в Тоглиати - ремонт на апартаменти в ТоглиатиРемонт и декорация на баня, тоалетна в Тоглиати - ремонт на апартаменти в Тоглиати
Полагане на пода в тоалетнаПолагане на пода в тоалетна
Скъпоценни камъни от Иваново - закупете евтина баняСкъпоценни камъни от Иваново - закупете евтина баня
» » Внимание! Парна баня