Финландска сауна

Финландската сауна почти не се различава от руската баня, разликата се дължи главно на размера на парната баня и температурата. Финландците са много икономически хора, така че те имат по-малко парна баня, затова е много по-лесно да се затопли. Модерни сауни - това е нещо между сухия римски и мокрите руски бани.

За изграждането на сауна се нуждаете от няколко строителни материали:

  • за изграждането на фондацията, всичко зависи от какъв тип избор -
  • под, стени, таван, диван трябва да бъде дървена и кое дърво е най-подходящо за всички конструкции, които ще разгледаме в отделна статия -
  • Камъните ще бъдат необходими за изграждането на пещта.

Но, разбира се, можете да замените нагревателя с електрическа фурна и тогава ще са необходими само дървени материали.

Финландска саунаДруга разлика между финландската баня и руската баня е, че финландската сауна се затопля със синтетични материали, а руската сауна не понася такива материали и се използват само естествени материали. Кошници във вътрешността на бани използват същото - това със сигурност е дърво.

Финландските сауни се изработват в различни размери, всичко зависи от това колко хора се нуждаят от тази баня. Най-често срещаните са за двама, но има и три, четири и пет души. Двумесечната финландска сауна наподобява много голям гардероб, в който могат да се поберат двама души. Но нашият манталитет не ни харесва много, че е смутен и затова финландците изграждат такива сауни, а ние използваме просторни парни бани.Модерните бани, които някои хора могат да си позволят да построят, имат осем или повече стаи. Съвременните бани разполагат с много големи тераси, последвани от зала и коридор или стая за почивка, а след това по избор - парна баня, съблекалня, тоалетна, гардеробна, душ кабина, плувен басейн.

Желателно е, разбира се, е в сауната в хоризонтално положение в пълен растеж, но можете също да се ограничите до g-образни легла. Освен това, ако има липса на пространство, кушетките могат да се оформят в паралелна форма. И не забравяйте и за многоетажното, в което всеки може да избере температурата според вкуса си.

Друга разлика, която си заслужава да се спомене - във финландската баня ниски тавани (отново поради спестяване на пространство). Най-често срещаната височина е 2100 мм., Което ви позволява да инсталирате стандартни врати, добре, и както знаете, тази височина насърчава бързо загряване на такава баня. Но такава височина не е допустима в обществените сауни, където достига три метра.

Най-важната разлика във финландската баня е, разбира се, много гореща и суха пара. Температурата във финландската баня достига 140-150 градуса, а влажността на въздуха е 5-15%. При такива високи температури, достатъчно странно, достатъчно е да дишате. Но тъй като вече е ясно, не всеки човек може да понесе такива температури. Хората, които страдат от високо кръвно налягане или слабо сърце, ще бъдат трудни и дори опасни за къпане във финландска баня. Има, разбира се, финландски бани, в които се издават термо-каски, в които можете да дишате обикновения въздух, но както разбирате, те не се радват на толкова голямо търсене. По-добре е да отидете в друга баня.

Финландците са много привързани към нещо ново, което да се въведе в живота им. Вече са измислили сауна, в която можете да дишате чист кислород чрез специален мундщук. Такива бани са построени предимно в лечебните заведения и е необходимо да се парене в тях под наблюдението на специалисти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на нагревател за сауна с фолиоИзбор на нагревател за сауна с фолио
Строителство и видове баниСтроителство и видове бани
Баня 4 на 4 разпределение вътре и снимкаБаня 4 на 4 разпределение вътре и снимка
Шведска саунаШведска сауна
Почивка в банята, дизайн и интериор, декорация, проекти за баняПочивка в банята, дизайн и интериор, декорация, проекти за баня
Етажи в банятаЕтажи в банята
Сауна от бар 5х4, готов проект с мезонетСауна от бар 5х4, готов проект с мезонет
Руска баняРуска баня
Дизайн на баня вътре - снимка със собствени ръцеДизайн на баня вътре - снимка със собствени ръце
Коя фурна за баня е по-добра?Коя фурна за баня е по-добра?
» » Финландска сауна