Строителство и видове бани

Видове бани

Всеки може би познава няколко вида различни вани и не винаги мисли за принципно различен подход към процеса. Днес има много различни видове бани, че никой не е стигнал до общо мнение колко вида бани са на стойност да споделят.

Римска или турска баня - Това е суха баня, която има няколко стаи и обикновено с топъл под.

Руска баня - това е много мокра вана и температурата се поддържа около 65 ° С.

Финландска сауна - това е суха и много гореща баня, температурата се поддържа около 120 ° C и дори в някои случаи 150 ° C.Такива сортове вани вече са налични днес, но това е погрешно мнение. В края на краищата руската парна баня първоначално е била суха и се смяташе, че ако парната баня е прекалено влажна, то е готвена лошо. Една истинска руска селска баня беше оборудвана с такава фурна, че е възможно да се подреди терма с различни температури на пара и дори суха пара.

В края на краищата, метла се препоръчва не само за масаж, но и за овлажняване на въздуха в стаята. Е, ние ще обсъдим тези въпроси малко по-късно, а също така ще анализираме етапите на изграждане на баня и избора на материал.

Всички тези видове бани могат да бъдат допълнително разделени на типове:

  • сауна нагревател (Руски или финландски) - загрята до 120 ° С с влажност на въздуха от 5-20%
  • парна баня - то се загрява до 60-70 ° С при влажност на въздуха 75-100% -
  • водна баня (Японски) - температурата е 50-60 ° C и влажност, както се казва за себе си 100%
  • Турска баня заслужава специално внимание, тъй като няма определен температурен диапазон. Очевидно по-рано, по време на създаването на ваната, в тези страни, където е имало вулканична активност и големия брой на горещи извори и не е била длъжна да извърши на топла вода и пара, и ще изцяло натурален природен putem.A в съвременните условия вече са дошли с използването на котли под пода вани или наблизо. И раждането на руски и финландски бани се различава значително в начина на получаване на пара. Топлите кръгли камъни на огъня се напояват и превръщат водата в пара. И защо точно около камъните? И за равномерно разпределение на топлината.
  • Японска баня, очевидно също възникнаха поради горещи извори, защото в Земята на излизащото слънце има твърде много източници.


Но всички съвременни бани са изградени от различни материали и забравени, че най-естественият и естествен материал е дърво. Мнозина се опитаха да експериментират с избора на материал за изграждането на банята. Използвани са стомана, бетон, алуминий и мед и много други.

В резултат на това те са получили много неудобни помещения, в които е било невъзможно пара.

А онези, които разбират цялата точка на изграждането на баня, използваха дърво и вършиха правилното. Но дървото е дърво на раздора, има много сортове от дърво, а не всеки е подходящ за изграждане на баня. Ако погледнете нашето минало, можете да видите колко често дървото е било в изграждането на баня. Повечето са били иглолистна дървесина в Русия, така че лог-къщата и построен от дървесината на иглолистни дървета и тавани в двойката е взет за изграждането на Basswood или трепетлика.

Финландците също използват иглолистни видове, и по-специално бавно нарастващия север от смърч. Не пренебрегвайте използването на трепетлика, липа, топола и дори африканска дървесина, но това е позволено само от богатите хора.

принцип за избор на дървен материал за изграждането на баня е много прост: трябва да изберете едно дърво, която е устойчива на високи температури и имат малък топлинен капацитет, не ще се счупи при смяна на температурата и е трайна.

Ето защо рафтовете трябва да бъдат изработени от дърво с ниско съдържание на катран, за да не се изгорите. Но също така трябва да има приятна миризма на иглолистни игли в банята, което дава много комфортно усещане за единство с природата.

Но трябва да обмислите и професионално да използвате свойствата на такъв великолепен естествен материал, като дърво. В края на краищата само дървото създава в банята елегантен микроклимат, само дървото толкова добре регулира влажността в банята, осигурява естествена циркулация на въздуха. Последният, разбира се, се отнася до дървени кабини, за които ще говорим.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Баня дизайн сив цвятБаня дизайн сив цвят
Баня с праскова цвятБаня с праскова цвят
Баня в тюркоазен цвятБаня в тюркоазен цвят
Баня 4 на 4 разпределение вътре и снимкаБаня 4 на 4 разпределение вътре и снимка
Основните грешки в изграждането на баня от бар, как да ги избегнем - с криво гредаОсновните грешки в изграждането на баня от бар, как да ги избегнем - с криво греда
Финландска саунаФинландска сауна
Почивка в банята, дизайн и интериор, декорация, проекти за баняПочивка в банята, дизайн и интериор, декорация, проекти за баня
Вътрешна турска баня, нюанси на строителствотоВътрешна турска баня, нюанси на строителството
Етажи в банятаЕтажи в банята
Ние правим пода в банята със собствените си ръцеНие правим пода в банята със собствените си ръце
» » Строителство и видове бани