Сауна в банята Решения за апартамента

Собствениците на просторни бани имат много повече възможности за декорация и планиране на ремонтите, отколкото собствениците на малки и стръмни помещения. Наскоро стана много модерно да се инсталират малки парни бани в банята, които значително разширяват оборудването на банята и позволяват пълната гама от хигиенни процедури. В тази статия ще прикачим снимки на сауната в банята и ще говорим за предимствата и характеристиките на парната стая. Ще добавим и някои практически съвети и препоръки за независимото производство на парна баня.

сауна в банята снимка
Сауната в банята разширява обхвата на процедурите за вана

Миниатюрната вана в банята има редица значителни предимства, които включват:

  • Приемане на сауна процедури в дома ви и по всяко време удобно за вас;
  • въвеждането на миниатюрна сауна в работно състояние отнема много малко време;
  • незначителни разходи за електричество за отопление на помещението до точната температура;
  • създадената баня със сауна ще струва много по-малко, отколкото изграждането на отделна сграда на обекта.

Важно е да запомните, че отоплителните елементи на много модели вградени сауни изискват мощно окабеляване, което може да осигури необходимото количество електроенергия.

Сортове вградени парни бани

баня в банята
Варианти на вградени парни бани от дърво

Обикновено парната баня в банята е инсталирана, за да създаде специален микроклимат в затворено пространство, в зависимост от вашите предпочитания. Често вградените конструкции позволяват създаването на три различни климати:

  • Финландска или суха парна баня. В такава камера температурата на въздуха варира от 90 до 120 градуса по Целзий. Специална роля играе влажността на въздуха, която не трябва да надвишава 10%, докато в банята тя достига 60-80%. Тази сауна за банята позволява на тялото да се потие активно, което помага за почистването на порите по кожата.
  • Мокро парна баня. В мокрите бани температурата на въздуха е около 70 до 90 градуса, с относителна влажност 30-40%. За да се повиши влажността до желаното ниво, тези печки използват печки с камъни. Изливайки камъни със студена вода, водната пара се освобождава, което помага да се повиши влажността.
  • Тилариум или парна сауна. Тази баня в банята има средна температура от 40 до 65 градуса с относителна влажност 60% или повече. За да се постигне високо ниво на влажност, тези парни бани обикновено използват специален парогенератор. Ако предишните помещения имат ограничения за състоянието на човешкото здраве, тогава Тилариумът ще бъде удобен дори за децата и няма ограничения.

За информация! Ако не знаете как да направите сауната в банята удобна и да коригирате параметрите, от които се нуждаете, експертите винаги препоръчват използването на така нареченото "правило 110". Тоест, сумата от параметрите на влажността на въздуха и нейната температура трябва да са равни на стойността 110. Например, ако температурата на въздуха в парната баня е 60 градуса, относителната влажност не трябва да надвишава 50%, което общо ще даде стойност 100.

Готови модели на миниатюрни сауни

парната баня в банята
Фабрични проби от парни бани за баня

Струва си да се отбележи, че по време на обновяването на помещенията сауни проекти в банята трябва да бъдат планирани предварително и веднага да доведе до мястото на парна стая всички необходими комуникации. Към днешна дата голям брой различни кабини са на разположение за продажба, които се различават по размер и функционалност, което прави възможно да се състави всеки дизайн на баня със сауна. Моделите могат да имат малки размери, където има една или две седалки, както и големи конструкции, осигуряващи наличието на лежащи места. Височината на тези кабини рядко надвишава 2 метра, тъй като това е оптималната височина за поддържане на вътрешната топлина и свободното движение.Стандартната парна баня в банята обикновено има няколко нива, оборудвана е с електрическа печка с камъни и е декорирана с дървена вътрешна облицовка. Такива парни кутии с баня имат трипластова облицовка, която се състои от вътрешна дървена облицовка, изолационен материал и външна декоративна облицовка. За вътрешна облицовка на такива продукти, абсолютно никаква дървесина не може да се използва поради тежки работни условия. Сауните за монтаж в банята, от вътрешната страна, са облицовани с дървесни видове като:

  • северни смърч;
  • ела;
  • кедър.

Тези скали не се деформират по време на нагряването и произвеждат ароматни естествени масла.

Важно е да запомните, че много видове дървесина не са предназначени за вътрешната облицовка на парната баня, защото при нагряване и под влияние на влага те могат да се счупят, деформират, отделят токсични вещества и стимулират развитието на плесен.

баня в банята
При създаването на сауна е важно да изберете правилния тип дърво


Сауната в банята често е оборудвана с рафтове, вътрешна лампа, термометър, влагомер, вентилация и микроклиматични контролни елементи. Понякога има ситуация, при която стандартна сауна в апартамент не може да бъде инсталирана поради структурните особености на сградата или поради редица други причини. В такива случаи иновацията на модерния пазар е инфрачервената сауна, инсталирането в банята е допустимо при всякакви условия.

За собствениците на просторни бани, особено в частни къщи, се препоръчва да се мисли и инсталира плувен басейн в банята, за да може след парната баня веднага да се потопите в хладната вода и да получите максимално удоволствие от този вид отдих.

Това е важно. Когато купувате такава кабина, уверете се, че полимерните съединения не се използват като топлоизолационен материал. Те имат висока степен на опасност от пожар, под въздействието на температурата могат да се разградят и да отделят токсични елементи, които са опасни за здравето.

Също така си струва да си припомним, че оформлението на банята със сауна трябва да осигури малко пространство между стената на стаята и самата кабина за вентилация. Обикновено за качествена вентилация е достатъчно от 20 до 50 сантиметра.

Правете малка сауна със собствените си ръце

сауна в банята
Пример за парна баня, създадена от собствените си ръце

Мнозина смятат, че ако една стандартна сауна в малка баня не се побере, тази идея трябва да бъде изоставена. Но това е подвеждащо, защото парната стая може да бъде направена самостоятелно и направена във вградената версия. Това значително ще спести място, а цената ще бъде много по-евтина. Създадена парна баня в банята със собствени ръце, често има дървена рамка и е прикрепена към гъстата стена. Стените са положени и фиксирани специална изолация, изработени от минерална вата, която има алуминиева основа от едната страна.

Важно! Преди да можете да си направите вана в банята, трябва да проведете отделно електрическо окабеляване и вентилационен канал на мястото на бъдещата кабина. Също така трябва да се има предвид, че изолационната минерална вата се полага с алуминиева облицовка във вътрешната част на парното помещение.

Особено внимание трябва да се обърне на разположението на отоплителните елементи и тавана. Сауната, създадена от собствените си ръце в банята, трябва да има засилено затопляне в тези места, тъй като те са най-силно зависими от температурата и влагата. Ако искате да създадете парна баня за влажен микроклимат, използваната минерална вата трябва да бъде допълнително защитена със слой от специален алуминиев филм, който няма да позволи на влагата да премине през нагревателя и да осигури допълнителна сигурност на топлината.

Ако имате подходящия инструмент и работен материал, банята във вашата баня може да бъде построена само за няколко дни. Ако трябва да поставите кабелите във вътрешността на парното помещение, не забравяйте да предпазите кабела от температурата и влагата, както и да използвате специални лампи с херметични нюанси.

Баня със сауна може да има абсолютно всеки дизайн. Външните стени на парната стая могат да бъдат зашити с дърво или гипсокартон, при условие че нивото на топлоизолация е надеждно и висококачествено. Също така е разрешена опцията за облицоване на керамични плочки или декоративни PVC плоскости, което ще направи дизайна на банята със сауната по-изискан. Интериорът на банята със сауна, с правилното планиране на помещението и достатъчно пространство винаги изглежда твърдо.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Баня дизайн сив цвятБаня дизайн сив цвят
Баня с праскова цвятБаня с праскова цвят
Златна баня 20 снимки на дизайнаЗлатна баня 20 снимки на дизайна
Как да построим тухлени абарби за вана сам инструкции от фондацията на покрива, проекти и рисунки…Как да построим тухлени абарби за вана сам инструкции от фондацията на покрива, проекти и рисунки…
Топъл под в банята, вода, кабел, инфрачервена връзка, правила за ползванеТопъл под в банята, вода, кабел, инфрачервена връзка, правила за ползване
Избор на нагревател за сауна с фолиоИзбор на нагревател за сауна с фолио
Баня 4 на 4 разпределение вътре и снимкаБаня 4 на 4 разпределение вътре и снимка
Вана от бара със собствените си ръце - как да се изгради сауна от бараВана от бара със собствените си ръце - как да се изгради сауна от бара
Сауна в апартамента, сега е лесноСауна в апартамента, сега е лесно
Финландска саунаФинландска сауна
» » Сауна в банята Решения за апартамента